Dolar 32,3659
Euro 35,0042
Altın 2.325,73
BİST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Yabancı yatırımcı için Türkiye güvenli bir yatırım limanı

Yabancı yatırımcı için Türkiye güvenli bir yatırım limanı
14 Aralık 2014 12:39
A+
A-

MÜSİAD İNŞAAT

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, “Türkiye’deki konut talebi 2008 yılında dünya genelinde yaşanan krizin ardından artışa geçti, yabancılar için ülkemiz güvenli yatırım limanı haline geldi” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD, İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu tarafından organize edilen İnşaat ve Çevre Zirvesi Antalya’da yapıldı. ‘Dünya’da ve Türkiye’de Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’ başlığıyla düzenlen zirvede, MÜSİAD İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir ile MÜSİAD Antalya Şubesi Başkanı Resul Lekesiz ’in açılış konuşmalarının ardından, CUSHMAN & WAKEFIELD Başkanı, GYODER Y.K Başkan Yardımcısı Haluk Sur ve PRICEWATERHOUSECOOPERS Şirket Ortağı, GYODER Y.K Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu sunumlarını gerçekleştirdi.

MÜSİAD Antalya Şubesi Başkanı Resul Lekesiz, yaptığı açılış konuşmasında, ‘Dünya’da ve Türkiye’de Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’ konulu bu zirvenin sektöre yeni ufuklar açacağını söyleyerek katılımcılara teşekkür etti.

‘Konut Sektöründe 2013 Rekor Yılıydı’

Konut sektöründe 2013 yılının Türkiye için rekor bir yıl olduğunu belirten Özdemir, “2013 yılında 1 milyon 157 bin konut satıldı. 2010, 2011, 2012 yıllarında satışlar 600-700 binlerde seyrediyordu. Çok ciddi bir sıçrama oldu. Bunu ülkemize yapılan yabancı yatırımlara, genç nüfusumuza, deprem gerçeğine ve coğrafyamıza bağlıyoruz” dedi.

‘Yurt Dışından Yoğun Talep Alıyoruz’

Konut konusunda yurt dışından yoğun talep aldıklarını dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:

“Bu talep Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya’da hissediliyor. Sektörün durumu iyiye gidiyor. Sadece 2014 yılının ilk yarısında 17 ve 25 Aralık girişimleri dolayısıyla ülkemiz ekonomik çalkantıya sürüklenmek istendi. Bu sebeple o dönem dolar yükseldi. Kredi faizleri yükseldi. Söz konusu sebepler dolayısıyla konut satışında düşüş oldu. Normalde yüzde 40’larda seyreden kredili alımlar yüzde 28’lere kadar geriledi. Nisandan sonra piyasalar risk alma ve yatırım yapma konusunda cesaretlendi. Yatırımcı alıcılar tekrar devreye girdi. 2014’ün üçüncü çeyreğinde konut satışları 2013’ün üçüncü çeyreğini geçti. Satışların 2014 yılını 2013 yılının çok az gerisinde yüzde 1,5-2’lerde tamamlayacağı görülüyor. Bu kadar ekonomik ve siyasi çalkantıya rağmen çok büyük başarıdır. ”

‘Yabancılar İçin Türkiye Güvenilir Bir Liman’

Türkiye’deki konut talebinin 2008 yılında dünya genelinde yaşanan krizin ardından artışa geçtiğini belirten Özdemir, “Ülkemiz güvenli yatırım limanı haline geldi. Özellikle 2013 ve 2014 yıllarında konut sektöründeki talep de çok ciddi bir artış var” dedi.

‘GYO’lar Günümüz ’de Alternatif Finans Kaynağıdır’

PRICEWATERHOUSECOOPERS Şirket Ortağı, GYODER Y.K Başkan Yardımcısı Ersun Bayraktaroğlu, zirvede gerçekleştirdiği sunumunda; Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı’nın(GYO), günümüzde alternatif finans arayışları nedeniyle önemi artan bir enstrüman olduğunu ve uzun süredir Türkiye’nin GYO rejimine sahip olduğu için şanslı olduğunu söyledi. GYO’ların çoğalması ve niteliklerinin yükselmesi için çalışmaların arttırılması gerektiğini ve özendirilmeye devam edilmesi gerektiğini belirtti. GYO’ların ortaya çıkışı hakkında bilgi veren Bayraktaroğlu, 1960’lardan, 1980’lere kadar dünyada sadece 4 ülkede GYO olduğunu belirtirken, 1980’den, 2000’li yıllara kadar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 14’e yükseldiğini, 2000’li yıllar sonrasında sayının 35’e yükseldiğini beyan etti.

GYO’yu apartman yöneticiliğine benzeten Bayraktaroğlu, “ Kar getirecek bir işin içine GYO direk giremez, işletmeci bir şirketle işini yapar. GYO’lar tüm dünyaca tanınan ve kabul edilen bir yatırım aracı olması nedeniyle büyük yatırımcılar çekebilme özelliğine sahiptir. Uluslararası piyasalarca tanınmış bir yatırım enstrümanının varlığı ile yatırımcıların daha rahat hareket edebilmelerine imkânı sağlar. Yüksek standartlarda ve kalitede gayrimenkul üretimi nedeniyle sorumluluk taşıyan gayrimenkul üretimini ve profesyonel yönetimi teşvik eder” dedi.

‘Türkiye Son 10 Yılda Konut ve Gayrimenkul Pazarı Haline Geldi’

Türkiye’nin GYO’larla 1990’larda buluştuğuna değinerek sunumuna başlayan CUSHMAN & WAKEFIELD Başkanı, GYODER Y.K Başkan Yardımcısı Haluk Sur, Türkiye’de 90’lı yıllarda insanların GYO’ları sadece Kooperatifçi ve emlakçı olarak gördüğünü söyledi. Türkiye’nin son 10 yılda, dünyada çok önemli bir gayrimenkul ve konut pazarı haline geldiğini belirten Sur,” Sancılı geçen süreçler sonucu ülkemizde GYO’ların önemi anlaşılmaya başlandı. İnşaat firmalarının yurtdışına açılması, GYO’ların kurulması ve gerekli yasal mevzuatın oluşturulmasıyla Türkiye önemli bir gayrimenkul ve konut pazarı haline geldi” dedi. Türkiye’nin belli bölgelerinde başlayan Kentsel dönüşüm projelerinin, yeşil dönüşüm projelerine çevrilmesi halinde Türkiye’nin çok büyük bir kazanç elde edeceğine vurgu yapan Sur,” Önümüzde 10-15 yıllık bir süre var bu ülkemiz için çok büyük bir fırsat” diye konuştu.

 

REKLAM ALANI