Dolar 32,3266
Euro 35,0730
Altın 2.302,01
BİST 9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Vergi avantajı ekonomiyi güçlendirecek

Vergi avantajı ekonomiyi güçlendirecek
05 Nisan 2015 17:10
A+
A-

para

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkan Yardımcısı Dursun Ali Yaz, özkaynakla finansmana yönelen şirketlere vergi kolaylığı getiren düzenlemeye ilişkin, “Düzenlemenin ekonomiyi güçlendirmesini ve yatırım iklimine olumlu katkı yapmasını bekliyorum” dedi.

TBMM’de geçen Ay kabul edilen “torba yasa”da yer alan, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi’nde de yer verilen sermaye şirketlerinin öz kaynak kullanımına vergi kolaylığını içeren düzenlemeyi değerlendiren Yaz, düzenlemenin, sermaye şirketleri ve reel sektör açısından yenilik getirdiğini söyledi.

Sermaye yapılarının güçlendirilmesi hedefleniyor

Nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için artırılan sermayenin belli bir kısmının her yıl kurum kazancından indirileceğini ifade eden Dursun Ali Yaz, banka ve finans kurumları ile KİT’ler dışında kalan şirketlerin, sermaye artışına özendirilerek sermaye yapılarının güçlendirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Yıllık enflasyonun yüzde 7-8’ler seviyesinde olduğu düşünüldüğünde, nakit sermaye artışları üzerinden hesaplanacak indirim tutarının yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi matrahını azaltmasının reel sektörün fonlanmasına destek olacağını anlatan Yaz, “Bunun yanında, nakit sermaye artırımının olduğu dönemde, vergi matrahının yetersizliği nedeniyle indirimden yararlanılamazsa sonraki 5 yıl boyunca bu hakkın kullanılabilecek olması ekstra bir destek olarak değerlendirilmelidir” dedi.

Düzenlemenin, Borsa İstanbul özelinde sermaye piyasalarını nasıl etkileyeceğine ilişkin de görüşlerini paylaşan Yaz, borsadaki şirketlerin toplam piyasa değerinin yüzde 80-90’ını bankalar ve diğer finans şirketlerin oluşturduğuna işaret etti. Yaz, “Borsamızdaki halka açık şirketlerin büyük çoğunluğunu doğrudan kapsamayan bu düzenlemenin, reel sektör boyutuna sunacağı olumlu katkının ekonomiyi güçlendirmesini ve dolayısıyla yatırım iklimine olumlu katkı yapmasını bekliyorum” şeklinde konuştu.

Düzenleme ne getiriyor?

“Torba yasa”da yer alan düzenlemeye göre, finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere, sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışları ya da yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Merkez Bankası tarafından en son açıklanan yıllık ortalama faiz oranı dikkate alınarak ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın yüzde 50’si indirimle ilgili hüküm kapsamına alınacak.

Bu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın ya da ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere, izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılacak. Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması halinde, azaltılan sermaye tutarı, indirim hesaplanmasında dikkate alınmayacak. Söz konusu oranı, kanunda belirtilen kriterler dikkate alınarak, sıfıra kadar indirmeye ya da yüzde 100’e kadar artırmaya, halka açık sermaye şirketleri için, halka açıklık oranına göre yüzde 150’e kadar farklı uygulatmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

REKLAM ALANI