Dolar 32,3310
Euro 35,0618
Altın 2.285,03
BİST 8.986,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

VAN’DAN LONDRA KRALİYET AKADEMİSİ’NE

VAN’DAN LONDRA KRALİYET AKADEMİSİ’NE
24 Eylül 2019 12:17
A+
A-

 

“Bu topraklardan aldığı kültürel dokuyu uluslararası sahnelere taşıyor”

ÇEV Sanat’ın Genç Yetenekler Projesi kapsamında desteklediği müzisyenlerden Arda Karakaya, çok başarılı bir performansla dünyanın en önemli sahnelerinde Türkiye’yi temsil ediyor.

Bir konser için Van’a giden Türk keman virtüözü Cihat Aşkın tarafından 9 yaşında keşfedilen ve kariyerine Londra’da devam eden Arda Karakaya, “Türkiyemizin topraklarından aldığım kültürel dokuyu uluslararası sahneler aracılığıyla tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyorum” diyor.

Arda Karakaya, QNB Finansbank ana sponsorluğunda yürütülen ÇEV Sanat Genç Yetenekler projesindeki yıldızlardan biri. “Türkiyemizin topraklarından aldığım kültürel dokuyu uluslararası sahneler aracılığıyla tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyorum” diyor.

9 yaşında Van’da Alaaddin Canbay’dan ilk keman derslerini aldı. Türk keman virtüözü Cihat Aşkın’ın bir konser için Van’a gitmesi hayatının dönüm noktası oldu. Arda’nın üstün yeteneğini keşfeden Cihat Aşkın, onu Ankara Devlet Konsevratuvarı’na yönlendirdi.

Arda, kemancılığı ile küçük yaştan itibaren Türkiye’de ve dünyada alanında lider müzisyenlerin dikkatini çekti. Henüz 15 yaşındayken, Türkiye’nin ilk çocuk orkestrası olan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın ilk üyelerinden birisi olarak yurtiçi ve yurtdışında pek çok konserler verdi. 2008 yılında Queen Elizabeth II’nin Ankara’yı ziyareti sırasında onun şerefine verilen konserde çaldı.

Avusturya’da dünyaca ünlü Marcovici ile çalıştı

11 yaşında yatılı öğrenci olarak başladığı konservatuvarı üstün başarısından dolayı sınıf atlayarak ve birincilikle bitirdi. Daha sonra Avusturya’ya giderek University of Music and Performing Arts Graz’da dünyaca ünlü kemancı Silvia Marcovici ile çalıştı.

Daha öğrenciyken Fransız basınından övgüler aldı

Eğitim hayatı boyunca Alexander Vinnitski, Mincho Minchev, James Buswell, Alina Ibragimova, Shmuel Ashkenasi, Hagai Shaham, Guy Braunstein ve Lewis Kaplan gibi dünyaca ünlü isimlerle çalıştı. Hacettepe gençlik ve akademik senfoni orkestraları ile solist olarak pek çok konser verdi. 2012 yılında, Türkiye Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası ile solist olarak, Fransa’da uluslararası Eurochestries Festivali kapsamında verdiği konserler Fransız basınında övgü ile yer aldı.

Okul ve yaşam masrafları Birleşik Krallık tarafından tam bursla karşılanıyor

2015 yılında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak keman dersleri vermeye başladı. Birçok ünlü keman hocası tarafından kendisiyle çalışmak üzere Avrupa ve Amerika’daki sınıflarına davetler aldı. Kendisiyle ilk kez 17 yaşında tanıştığı keman profesörü Itzhak Rashkovsky’nin teşvik etmesiyle, 2016 yılında Londra Kraliyet Müzik Okulu Master odisyonunda gösterdiği üstün performansı dolayısıyla bu kurum tarafından verilen en yüksek burs olan ABRSM uluslararası eğitim bursu ve ISH ödülü alarak, bugüne kadar Birleşik Krallık’ta okul ve yaşam masrafları tam burslu karşılanarak okuyan ilk ve tek Türk müzisyen oldu.

Keshet Eilon’da Master Class

Arda 2018 yazında, dünyanın en prestijli Master Class’larından biri olan, İsrail’deki Keshet Eilon’a katıldı. Vermiş olduğu başarılı konserler sonrasında, Fazıl Say’ın keman sonatını kaydetti ve bu kayıt New York’ta, ünlü klasik müzik radyosu WQXR’da “Young Artists Showcase” programında yayınlandı.

Ağustos ayında Royal Albert Hall’da sahne aldı

Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde konserler veren Arda, 2017 yılında,Londra’da kariyerini sürdürmek için 2.5 sene keman dersleri verdiği Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’ndaki görevinden istifa etti. 2019 şubat ayında Londra Southbank Sinfonia’da çalışmaya başladı. Barbican Centre, Queen Elizabeth Hall, King’s Place gibi önemli müzik merkezlerinde, Royal Opera House orkestrası, Academy of St. Martin in the Fields müzisyenleriyle birlikte konserler verdi. Ağustos ayında dünyaca prestijli BBC Proms festivali kapsamında Royal Albert Hall’de ilk defa sahne aldı.

REKLAM ALANI