Dolar 32,5706
Euro 34,7604
Altın 2.491,29
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Uyuşturucunun karanlık yüzü, fotoğraflarla şimdi Taksim’de

Uyuşturucunun karanlık yüzü, fotoğraflarla şimdi Taksim’de
25 Ekim 2014 10:45
A+
A-

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bağımlılıklarla mücadele kapsamında 94 yıldır yürüttüğü çalışmalara katkı sağlamak amacıyla, dünyaca ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Valerio Bispuri’nin, Latin Amerika’da uyuşturucu bağımlılarını fotoğrafladığı “Paco” sergisini Taksim Metrosu’nda ziyarete açtı. Sergi 31 Ekim’e kadar görülebilecek.

UYUŞTURUCU

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından yayımlanan 2012 Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre dünya genelinde 27 milyon kişi uyuşturucu problemi yaşıyor. Bu durumdan yalnızca kullanıcılar değil; aileleri, çevreleri ve toplum da zarar görüyor. Bağımlılıkla mücadelede öncü kuruluş Türkiye Yeşilay Cemiyeti bağımlılığın karanlık dünyasını bu sefer sanatsal bir bakış açısıyla gözler önüne seriyor. Dünyaca ünlü İtalyan fotoğraf sanatçısı Valerio Bispuri, iki yılı aşkın süredir yürüttüğü projesiyle bir trajediyi görünür hale getirdi. Bispuri’nin Haziran ayında Yeşilay Genel Merkezi’nde açtığı ‘Paco’ isimli fotoğraf sergisi, Taksim Metrosu’na taşındı.

Güney Amerika’da son dönemde pek çok gencin ölümüne neden olan bir uyuşturucu türü olan ‘Paco’, içinde kokain artıkları, kimyasal bileşikleri, toz ya da cam parçalarının bulunduğu, yüksek derecede bağımlılık yapan bir madde.Özellikle fakir semtlerde yaşayan gençleri kurban seçen ve hızla yaygınlaşan ‘paco’ karşısında, aileler önlemlerin artırılmasını istiyor.

Son dönemde uyuşturucu kullanım yaşının dünya genelinde düştüğünü endişe ile gözlemlediklerini ifade eden Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, uyuşturucuya başlama yaşının 11, genç nüfus içinde uyuşturucu maddeleri en az bir kere denemiş olan gençlerin oranının ise yüzde 10 civarında olduğunu belirtiyor. Projedeki çarpıcı fotoğrafların daha fazla insana ulaşması ve duyarlılığın artması için Taksim Metrosu’nda sergilemeyi seçtiklerini söyleyen Karaman, “Yeşilay olarak bağımlılıkların önlenmesinde ilk adım, farkındalık yaratmaktır. Bunun için şimdiye dek pek çok etkinlik, seminer, konferans düzenledik. Bu kez de sanatsal bir bakış açısı ile bağımlılıkların görünmeyen yüzünü göstermek istedik” dedi.

Sergideki eserlerin sahibi Valerio Bispuri, 2013 Japonya’nın 9. Günü Uluslararası Gazetecilik Ödülü, 2013 ‘Geçici Meseleler’ dalında Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülü gibi pek çok ödüle sahip. Bispuri; hapishaneler, uyuşturucu kullanımının etkileri gibi pek çok sosyal konuda başarılı fotoğraflara imza attı.

Yaklaşık bir asırdır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay da bu sergiyle bağımlılık savaşının evrenselliğine ve bu uğurda, sanatın yerinde kullanımına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Sergi 31 Ekim’e kadar Taksim Metrosu sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

EKONOMİ AJANDASI

Paco L

UYUŞTURUCU 1

REKLAM ALANI