Dolar 32,3307
Euro 35,0310
Altın 2.282,61
BİST 8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Üniversite mezunu işsiz ordusu çığ gibi büyüyor

Üniversite mezunu işsiz ordusu çığ gibi büyüyor
25 Ocak 2013 10:15
A+
A-

 

 

 

UniversiteBir yıl önce her 5 işsizden biri üniversite diplomasına sahipti. Son verilere göre artık yaklaşık her 4 işsizden biri üniversite mezunu.

Ekonomide yavaşlamanın da etkisiyle işsizlik yeniden yükselişe geçerken, işsizler ordusu içinde en büyük grubu üniversite mezunlarının oluşturduğu ve en hızlı artışın da açık farkla bu kesimde olduğu belirlendi. Üniversiteli işsizler ordusu son bir yılda adeta çığ gibi büyüdü.

Geçtiğimiz günlerde ODTÜ’de Göktürk 2 uydusunun fırlatma töreni sırasında yaşanan öğrenci eylemlerinin ardında üniversiteler yoğun biçimde ülke gündemine gelirken, yoğun bir fikri emek ve mali külfet gerektiren üniversite eğitimi sonrasında istihdam olanaklarının yeterli olmayışı nedeniyle öğrencilerin ciddi bir gelecek kaygısı bulunuyor. Son yıllarda hızla artarak 200’e yaklaşan üniversitelerin mezun sayısı da buna paralel büyürken, istihdam olanaklarının aynı hızda artmaması, yüksek öğrenimli işsiz sayısını diğer kesimlere göre çok daha hızlı büyütüyor.
587 bin işsiz
DÜNYA’nın, TÜİK verilerinden yaptığı analize göre umudunu yitirdiği için iş aramayanlar hariç tutulduğunda toplam işsiz sayısı bir yılda yüzde 3.5 oranında 87  bin kişi artarak 2 milyon 541’e yükseldi. Eğitim durumuna göre dağılıma bakıldığında ise en büyük grubu üniversite mezunlarının oluşturduğu; en hızlı artışın da açık farkla bu grupta olduğu ortaya çıkıyor. Ekim 2012 dönemini yansıtan son verilere göre üniversite mezunu işgücü bir yılda 536 bin kişi artarak 5 milyon 284 bine ulaştı; istihdam ise 442 bin kişilik artışla 4 milyon 698 bin kişi oldu. Bunun sonucunda yüksek öğrenim görmüş işsizlerin sayısı bir yılda yüzde 19.3 oranında net 95 bin kişi artarak 587 bine ulaştı.
Yüzde 23.1’i diplomalı
Beyaz yakalı işgücünü oluşturan üniversite diplomalıların toplam  işsizler ordusu içinde bir yıl önce yüzde 20 olan oranı son verilere göre yüzde 23.1’e kadar  yükseldi. Buna göre bir yıl önce her 5 işsizden biri üniversite diploması taşırken, son dönemde yaklaşık her 4 işsizden 1’ini üniversite mezunları oluşturdu. Aynı dönemde okur yazar olmayan işsizler yüzde 23.1 oranında 12 bin kişi azalarak 40 bin kişiye, lise altı eğitimliler de yüzde 2.4 oranında 32 bin kişi azalarak 1 milyon 278 bin kişiye geriledi. Lise mezunu işsizler yüzde 9.4 oranında 31 bin kişi artarak 360 bin kişi olurken, mesleki-teknik lise mezunu işsizler de yüzde 2.6 oranında sadece 7 bin kişi artışla 277 bin kişi olarak gerçekleşti.
Eğitim arttıkça oran yükseliyor
Toplamda yüzde 9.1 olan işsiz oranı, üniversite mezunlarında yüzde 11.1’e ulaşıyor. Mesleki ve teknik lise mezunlarında ise yüzde 10.4’le üniversite mezunlarına göre daha düşük bir işsizlik oranı olduğu dikkati çekiyor. İşsizlik oranı okur yazar olmayanlarda yüzde 3.4, lise altı eğitimlilerde yüzde 8, düz lise mezunlarında ise yüzde 12.4 düzeyinde  ulunuyor.
issiz.jpg
REKLAM ALANI