Dolar 32,5728
Euro 34,9054
Altın 2.440,46
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

UND Yönetimi Gümrük ve Ticaret Konseyi İlk Toplantısı’na Katıldı

UND Yönetimi Gümrük ve Ticaret Konseyi  İlk Toplantısı’na Katıldı
14 Mayıs 2015 17:16
A+
A-

 

 

UNDYönetimKuruluBaşkanı_cetinnuhoglu_1

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu toplantıda yaptığı konuşmada,  uluslararası alanda taşımacılık sektörüne getirilen engellemelerin uluslararası anlaşmalar ve Bali Kararları’nı ihlal ettiğini belirterek, ülke olarak sektörün önündeki engellemelerin kaldırılması için ortak hareket edilmesinin önemini vurguladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan Gümrük ve Ticaret Konseyi ilk toplantısını, ilgili Bakanlıkların, kamu kuruluşlarının ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun katılımı ile 13 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Konseyin temsilci üyesi olan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) adına Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, İkinci Başkan Şerafettin Aras, Başkan Yardımcısı Cavit Değirmenci, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ve İcra Kurulu Üyesi Erman Ereke katıldı.

Gümrük ve Ticaret Konseyinin işleyişi ve yapısı ile ilgili görüş ve önerilerin paylaşıldığı Konsey toplantısı, Bakan Yardımcısı Fatih Metin’in, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının faaliyetlerine ve projelerine ilişkin sunumu ile başladı.

Çetin Nuhoğlu’ndan uluslararası engellemelere karşı ortak hareket etme çağrısı

Toplantıda konuşan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine giden yolda Dünya Gümrük Örgütü çalışmalarının önemine değindi, ülke performansının arttırılması adına işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Çetin Nuhoğlu, uluslararası alanda taşımacılık sektörüne getirilen engellemelerin uluslararası anlaşmalar ve Bali Kararları’nı ihlal ettiğini belirterek, ülke olarak sektörün önündeki engellemelerin kaldırılması için ortak hareket edilmesinin önemini vurguladı.

Türkiye’nin, Küresel Lojistik Performans Endeksi sıralamasındaki yeri 

Çetin Nuhoğlu ayrıca, Türkiye’nin Küresel Lojistik Performans Endeksine ilişkin son dönemde “gümrük” ve “zamanında teslim” kriterlerinde yaşadığı düşüşe de dikkat çekti. Türkiye’nin “zamanında teslim” alanında 27’nci sıradan 41’nci sıraya gerilediğini belirten Çetin Nuhoğlu, bunun uluslararası pazarda karşılaşılan engellemeler ve gümrük idarelerimizde yaşanan sorunlardan kaynaklandığını kaydetti. Nuhoğlu, gerilemenin yaşandığı bir başka kriterin de “gümrük” olduğunu, burada da 32’nci sıradan 34’ncü sıraya düşüldüğünü belirtti.

Türkiye’nin, genel sıralamada 30’ncu sırada yer aldığını bildiren Çetin Nuhoğlu, ilk 15 ülke içinde yer alabilmek için gümrük alanında iyileştirmelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini, ürün teslimlerinde yaşanan gecikmelerin ortadan kaldırılması adına beklemelere neden olan sorunların analiz edilerek bunların çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Konseyin Türkiye açısından taşıdığı öneme değinen Nuhoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje ve devam edecek çalışmalar için teşekkür etti.

Konsey’de dile getirilen diğer konular

Toplantıda ayrıca, taşımacılık ve lojistik ile ilgili ayrı bir çalışma komitesinin oluşturulması, mevzuat düzenlemelerinin öncelikle konsey gündemine getirilmesi, Konsey’in İcra Kurulunda özel sektör temsilci sayısının arttırılması, sektörler açısından etkinliğin fazlalaştırılması adına toplanma sıklığının arttırılması, yaşanan mevcut sorunların çözümüne yönelik çalışmalara bir an önce başlanması konularını da Konsey’de dile getirdi.

Gümrük ve Ticaret Konseyi, gümrük ve iç ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanması ile ilgili olarak görüş bildirmek ve bu konularda araştırma ve çalışmalar yapmak, gümrük ve ticaret politikalarına, ekonomik sistemdeki tüm aktörlerin ortak katılımı ve işbirliği temelinde ve objektif esaslara göre yön vermeye katkı sağlamak amacıyla kurulan bir danışma organı görevini üstleniyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI