Dolar 32,4733
Euro 34,9494
Altın 2.436,73
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

UND: İran’ın uygulaması bize uyar

UND: İran’ın uygulaması bize uyar
29 Ekim 2014 15:16 | Son Güncellenme: 29 Ekim 2014 15:17
A+
A-

UND İran’ın uygulaması bize uyar…UND: Fark ödemeyiz dedik, öyleyse satmayız diyorlar. Biz de İran’dan almayız, ama tek şartla,  İran araçları da ülkemize 50 litreden fazla mazotla girmemeli.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü  Muhammed Cevad Atrçiyan, “İran, iki ülke arasında transit konusundaki ihtilafları ortadan kaldırmak için yapılan müzakerelerde Türk makamlarına önerilerde bulundu. Önerilerimizin kabul görmemesi durumunda İran sınırları içerisinde Türk TIR’larına yakıt satışı durdurulacak” açıklaması üzerine bir basın açıklaması gereği doğmuştur.

İran’ı Transit Geçen Türk araçlarından gidiş dönüş için 974 Euro ücret alan İran, Türkiye’nin buna karşılık Mesafe bazlı 818 Euro ücret alması üzerine misilleme olarak aldığı ücreti 1.948 Euro’ya yükseltmiş, Türkiye de bunun üzerine geçiş ücretini iki katına çıkarıp 1.636  Euro yapmıştı. İran bu arada bir başka misilleme olarak, Ülke çıkışında Türk araçlarından aldığı bir başka haksız ücret olan 550 USD ek vergiyi de iki kat arttırarak 1.100 USD seviyesine çıkarmıştı.

İran üzerinden Türki Cumhuriyetlere giden bir Türk aracı bugün itibariyle İran’a yaklaşık 3.000 USD Deli Dumrul parası ödemeye devam etmektedir…

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İran Karayolları Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atriçyan’ ın 10 Ekim günü başlayan mütekabiliyet uygulamasını Türk tarafının yapmış olduğu bir haksızlık olarak tanımlayan sözlerini değerlendirdi. Şener “ Sadece son 10 yılda bizden aldıkları 1 Milyar dolar üzerinde hava parasını,  3 katına çıkardıkları ücretleri gözleri görmüyor. Sanki İran hiçbir ücret almıyormuşçasına yapılan açıklamaları anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi. Sayın Atriçyan’ın açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığını vurgulayan UND İcra Kurulu Başkanının konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

İran Lokantalarında Tavuklu pilav da ucuz, ona da fark mı ödeyeceğiz ?

İran’ın ülkesine gelen başka bir ülke vatandaşına bir malı satmayacağını açıklamasını ilk kez duyuyoruz. Yapılan açıklama anlamsızdır. Biz onlara Yakıt fiyat farkı alamayacaklarını, alacaklarsa Türkiye’nin de aynı farkı alacağını söylüyoruz. Doğru olan, her iki ülkenin de bu ücreti almaması, ticaretin kolaylaşmasıdır.

Fiyat Farkı Dış Ticareti Hedefliyor

Ben özel aracımla İran’a gitsem, yakıt alıyor ve fark ödemiyorum. Sadece İhracat malı taşıyan araçlardan bunu istemesi Türki Cumhuriyetlere giden malı daha pahalı hale getirmekten başka işe yaramıyor. Türkmen, Özbek, Kırgız, Tacik, Kazak pazarında bizim ihraç ürünlerimiz İran ürünleri ile de rekabet ediyor. Ürün kalitesinde rekabet edemeyen İran, bu yolla bizi zayıflatmaya çalışıyor.

Türk taşımacısının yıllarca “bana izin ver Türkmenistan’dan daha ucuza aldığımı yakıtı doldurup, İran’ı geçeyim. Benden, almadığım yakıtın farkını niye alıyorsun ? “ demesine kulak tıkayan İran’ın bugün depoları mühürleyerek geçişe izin vermesi ve “yakıt almadan da geçebilirsiniz” demesi bir aşamadır.tır

Bu bize uyar, sektör bu uygulamadan memnun olur

UND İcra Kurulu Başkanı : “İran araçları Türkiye’ye 50 litre’den fazla mazotla girmemelidir.”

İran araçları ‘Transit geçeceğim’ diyerek 1.500-2.000 Litre mazot ile ülkemize giriyor, fazla mazotu satıp ülkemizde tek kuruş harcamadan yükümüzü alıp gidiyor.

Bu kaçak sebebiyle kendi ihracatımızı taşımaktan aciz hale gelirken, diğer yandan Maliyemiz de milyonlarca Lira vergi kaybı yaşıyor. Türkiye bir an önce İran araçlarının kaçak mazot satışı ile yaptığı haksız rekabete son vermelidir.

Biz AB ülkelerine,  transit geçecek olsak dahi, 200 litreden fazla yakıt ile giremiyoruz. AB ülkeleri, “ülkeme geliyorsan yakıtı benden al, yakıt içindeki vergiyi de buraya öde, diyor. Ülkemizin yollarını kullanan bu araçlar da AB ülkelerinde olduğu gibi ülkemizden mazot almak zorunda olmalıdır.

Ayrıca, İran’da yaşadığımız tek sorun yakıt fiyat farkı değildir. Sınır gümrük geçişlerinde “Önce İran aracı geçer” kuralı ile 15 güne varan beklemeler yaşamaktayız. Transit ve Sınır Geçişleri Genel Müdürü Atriçyan, açıklaması ile Transit geçişte yakıt sorununu “yakıt satmayarak” çözmüş görünüyor. Sınır geçişlerinde İran araçları vızır vızır geçerken, 15 gün bekletilen Türk araçları sorununu da sanıyoruz, ‘Türk araçlarının geçişlerini yasaklayarak” çözecektir.

  • Türk araçlarının özellikle sorun yaşanan kapıları kullanmaya zorlanması,
  • Araçlara para karşılığı takip cihazı takılması,
  • Araçların hiçbir uluslararası kurala dayanmayan transit sürelerde İran’da beklemeye zorlanması

diğer sorunlarımızdır. Bütün bu haksızlıklara acilen bir son verilmesi gerekiyor…

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener :

Türk taşımacıların İran’da piyasa fiyatından yakıt kullanmasını ‘Kaçakçılık’ olarak gören Sayın Atriçyan cevaplasın;

Her yıl 13.000 aracınızın Tahran’dan Tiflis’e giderken 1.100 km olan Azerbaycan yolundan değil de 1.800 km olan Türkiye üzerinden gitmesinin sebebi nedir ? Türkiye’ye Gürbulak kapısından girip Sarp üzerinden Gürcistan’a gitmenin kaçak mazot satmaktan başka ne amacı olabilir?

Taşımacınız bu parayı kazanırken sizin de devlet olarak Türk taşımacısını para kaynağı görmeniz adil midir ? Bu paralar helal midir?

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI