Dolar 32,5665
Euro 34,8705
Altın 2.425,95
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Uluslararası havayolu taşımacılığında dijital sisteme geçiliyor…

Uluslararası havayolu taşımacılığında dijital sisteme geçiliyor…
05 Haziran 2013 12:05
A+
A-

Selmin Kahraman ÖZTOP-051

 “e-konşimento”, Türkiye’de ilk kez Turkish Cargo ve Mars Hava ve Deniz Kargo tarafından uygulanıyor…

“e-freight” ismiyle ithalat ve ihracat için gerekli tüm belgelerin dijital ortamda iletilmesini sağlayan sistem, IATA (Uluslararası HavaTaşımacılığı Birliği) üyesi tüm havayolu ve taşıyıcı firmalar tarafından kullanılacak.

1 Nisan 2013 tarihinde resmen yürürlüğe giren “e-awb (e-konşimento)” sistemi, ithalat ve ihracat işlemlerinin dijital ortamda çok daha hızlı ilerlemesini sağlayan e-freight sisteminin en önemli ve ilk adımı. Sistem, Türkiye’de ilk olarak sadece Turkish Cargo ve Mars Hava ve Deniz Kargo tarafından uygulanıyor. Dijital sisteme geçiş sürecinde 25 Mart 2013 tarihinde, aralarında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Dubai, İngiltere, Hong Kong ve Seul’un de bulunduğu 9 ülkede pilot uygulama başlatılan sistem ile ilgili maddeleri oluşturmak adına IATA tarafından oluşturulan 21 uluslararası firmanın yer aldığı komitede, Türkiye’den Turkish Cargo ve Mars Hava ve Deniz Kargo yer aldı. Yeni dijital sistem ile amaçlanan, işlemleri daha hızlı ilerleterek olası hataları önceden tespit edip sorunsuz bir süreç sağlamak. Sistem ayrıca gereksiz evrak sarfiyatının önüne geçerek çevreyle dost bir tutum sergiliyor.

 Mars Hava ve Deniz Kargo adına konuşan Genel Müdür Selmin Kahraman ” Bu sistem ile işlemler artık çok daha hızlı. Evraklarda bulunan hatalar, yük teslim edilmeden fark edilebildiği için hem zamandan tasarruf etmiş hem de olası mağduriyetleri engellemiş oluyoruz. Üstelik konşimentolar kağıda basılmadığından proje, hem çevre dostu hem de IATA’nın maliyetleri düşürme beklentisini ciddi anlamda karşılayan bir yatırım olma özelliğine sahip. Öte yandan, sistemi Türkiye’de ilk olarak Turkish Cargo ve Mars Hava ve Deniz Kargo’nun uyguluyor olması bizim için son derece gurur verici. Bu çalışma için tercih edilme nedenimizde, teknolojik olarak kendimizi sürekli yenilememiz ve teknolojiye ciddi yatırımlar yapmamızın önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Örneğin, bu projenin hazırlık çalışmaları yaklaşık 6 yıl sürdü ve bu süre zarfında, kullanılan mevcut sistemleri projeye uygun hale getirmek için önemli çalışmalar gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.

5 kıtada 72 ülkede 247 ofisi ve 5433 çalışanı bulunan uluslararası network kuruluşu WIN’in (World Independent Network) kurucu üyesi Mars Hava ve Deniz Kargo, sahip olduğu IATA ve FIATA belgeleriyle tüm dünyadaki havayolu şirketlerinin tamamıyla çalışmakta ve kalifiye personeli ve sağlam alt yapısı ile konsolide, ekspres, kapıdan kapıya, refakatli taşıma, komple taşıma ve multi-modal taşıma hizmetleri sunmaya devam etmekte.

REKLAM ALANI