Dolar 32,3610
Euro 34,9649
Altın 2.325,21
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Ücret artık tabu değil

Ücret artık tabu değil
20 Temmuz 2014 19:17
A+
A-

anlaşma-el sıkışma-banka

İş görüşmelerinde ne istediğini çok rahat bir şekilde dile getiren Y kuşağı gençlerin de etkisiyle ücret konusu tabu olmaktan çıktı. İnsan kaynakları yönetici ve uzmanları, ilk görüşmede kendilerine bu sorunun yöneltilmesini artık yadırgamıyor. İş arayan adaylar, başvurdukları işle ilgili ücret ve yan hakları bir an önce öğrenmek istiyor.

İş görüşmesine gideceklere asla ücret konusunu açmaması öğütlenen dönemler geride kaldı. Gençler daha ilk iş görüşmesinde, başvurduğu işle ilgili ücreti öğrenmek istiyor. Yenibiris.com, iş arayanlar ve insan kaynakları (İK) profesyonelleri arasında ayrı ayrı yaptığı anketlerle ücret konusunu araştırdı. Buna göre iş arayan kişilerin yarıya yakını görüşmede ücret konusunu mutlaka soruyor. Karşılığında ücret adaya söylenmese de şirketin sunacağı yan faydalar anlatılıyor. E-posta yoluyla yapılan ve 590 İK uzman ve yöneticisinin katıldığı diğer ankete göre ise İK’cılar da ücret beklentilerini genellikle ilk iş görüşmesinde adaya soruyor.

İK Danışmanı ve Yetenekvekariyer.com Blogger’ı Cengiz Çatalkaya, sosyal medya ile birlikte hızla yayılan şeffaflığa vurgu yaparak Y kuşağı adayların şeffaf ve net şirketler istediğini hatırlatıyor. Çatalkaya, kendine güvenen şirketlerin ücret konusunda şeffaf olduğunu ve adayın ücret sormasını çok normal karşıladıklarını hatta aday sormuyorsa ilk görüşmede bunu kesinlikle adaya söylediklerini belirtiyor. “Ücret konusu son zamanlarda sadece Y kuşağı için değil X kuşağı için de tabu olmaktan çıktı” diyen NBS İnsan Kaynakları Proje Müdürü Gülşah Yanar da, yaptıkları görüşmelerde Y kuşağı gençlerin ücreti çok daha rahat konuşabildiğini, kurumun kendisine kısa ve orta vadede kariyer anlamında ne katabileceğini açıkça öğrenmek istediğini söylüyor. Konunun ne zaman açılacağı ile ilgili olarak ise her iki uzman da adaylara görüşmenin bitmesini beklemeyi öneriyor.

Ücret beklentileri yüksek

Adayların rahatça dile getirdiği ücret beklentileri ise makul bulunmuyor. Ankete katılan İK’cıların yarıdan fazlası, beklentilerin çok yüksek olduğunu, bunu olumsuz karşıladıklarını ifade etmiş. NBS Proje Müdürü Gülşah Yanar, “Adayın beklentisini yüksek belirtmesi eleme sebebi olurken, düşük söylemesi genelde bir eleme sebebi olmamakta. Firmanın ücret skalasının ortalama yüzde 25 ve üzerinde bir beklenti adayın elenmesine sebep olabiliyor” diyor. Yanar, bununla beraber şirketlerin adayın yetkinlikleri ve deneyimi ile orantılı olarak ücretlerini; adayların da çalışma koşulları, firmanın prestiji, marka bilinirliği, kariyer imkanları ile orantılı olarak beklentilerini esnetebildiğini söylüyor.

Önceliğinin maaş olmadığını hissettirmeli  

Adayın işine göre ücret istemesinin aynı zamanda, iş hakkındaki bilgisini de gösterdiğini ve mülakatta artı puan olduğunu dile getiren Cengiz Çatalkaya, ayrıca “Kurumsal firmaların pozisyonlar için kendilerine has ücret bant aralıkları vardır ve bu aralıklar adaya göre değil pozisyona göre belirlenmiştir” diyerek firmaya göre çok yüksek olan ücret beklentilerinin bu sebepten ötürü olumsuz sonuca yol açabileceğini belirtiyor. Ne kadar ücret talep edileceği konusunda ise kişinin son aldığı ücret, yan haklar, yaşam standardı, yeni görevinde alacağı sorumluluk ve işinin sektördeki ortalamasının gözönünde bulundurulması öneriliyor.

Yenibiris.com’un anketine katılan İK’cılar, iş arayan kişilere ücret konusunda şu önerilerde bulunuyor:

-Özgeçmişin ücret beklentisi kısmına en az ve en yüksek ücret talepleri yazılmalı.

Maaşın öncelikli kriter olmadığını hissettirmeli, şirketin teklifini beklemeli.

-Yeni mezun adayların ücret odaklı olmaması gerektiğini düşünüyorum.

-Konuyu görüşmenin akışına bıraksınlar.

-Sektör-Pozisyon-Yetkinliklere göre gerçekçi talepler sunmalılar.

-Ücreti İK’nın açıklamasını beklemelerini öneririm.

-Talep yerine eski işyerinde ne kadar aldığını söylemesi yeterli.

-Kişi sosyal haklarını da sormalı.

-Ücret konusundan önce işle ilgili detayları öğrensinler.

-Çevrelerinden, sektördeki maaşlarla ilgili bilgi almaya çalışsınlar.

-Net olsunlar.

-Önce iş konusunda deneyim sahibi olsunlar.

-Eğer ilk iş deneyimi olacaksa beklentilerini çok yüksek tutmamalılar.

-Emeklerine biçtikleri fiyatın arkasında dursunlar. 

-Pozisyonun ücretini az çok bilmesini bekliyoruz.

-Yaptıkları işe göre ücret talep etmeliler.

-Konunun önce İK tarafından açılmasını beklesinler.

-Kendi bilgi ve birikiminden eminseler net bir ücret söylesinler ve bundan vazgeçmesinler. 

-Sorulduğunda, ücretle birlikte yol+yemek vs diğer beklentilerini de söylesinler.

-Ücret aralığını (1000-2000 TL gibi) çok geniş tutmasınlar.

-İşin tanımını ve çalışma koşullarını anladıktan sonra beklentisini söylesin ve esneme payı bıraksın.

Başvurulan işin ücreti adayın niteliğine göre değişiyor mu?

Evet, değişebiliyor                         % 51

Bazen değişebiliyor                       % 26

Değişmiyor, belirlenen ne ise o   % 23

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: