Dolar 32,3697
Euro 35,0071
Altın 2.325,73
BİST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Üç sektöre yoğun denetim başlıyor

Üç sektöre yoğun denetim başlıyor
10 Ekim 2014 09:42
A+
A-

uc sektorOrta Vadeli Program toplantısında gündeme gelen dahilde işleme rejimine (DİR) yönelik denetim kapsamında demir-çelik, gıda ve tekstile yönelik geniş çerçeveli bir inceleme başlıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, dahilde işleme rejimine (DİR) yönelik geniş kapsamlı bir denetimi başlattığı ve sonuçlarına bağlı olarak rejimde değişiklik yapılacağı belirtildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 6 gün süreyle Mersin gümrük bölgesinde yapılan incelemelerde, DİR kapsamında ithalata bağlı yapılan ihracata konu 703 kalem ürünün 70’inde taahhütlere uyulmadığını tespit ettiklerini, OVP toplantısında açıklamıştı.

Denetim için planların yapıldığını ve risk analizine bağlı bir sürecin izleneceğini kaydettiler. Bu kapsamda öncelikli olarak demir- çelik, gıda ve tekstile yönelik kapsamlı bir incelemenin başladığını, bunu diğer sektörlerin de takip edebileceğini kaydettiler.

Denetimlerin veri toplama niteliğinin de bulunacağını belirten yetkililer, “Suiistimale açık çok sayıda konu tespit ettiğimizi söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

Bu toplanan verilerin ardından, DİR’in düzenleme yetkisine sahip olan Ekonomi Bakanlığı ile birlikte ihtiyaç duyulması halinde yapısal değişikliklerin, uygulama değişikliklerinin ya da sektör bazında değişikliklerin yapılabileceği kaydedildi. İki bakanlığın ortak bir komisyon kurarak yeni uygulama ya da düzenlemeler konusunda birlikte çalışmasının olası olduğu vurgulandı.

Türkiye’de yapılan ithalatın tutar bazında yıllık yüzde 12-15’i DİR kapsamında yapılıyor. Gerçekleştirilen ihracatın ise yine tutar bazında 40-50 aralığındaki kısmı, DİR ile ithal edilmiş ürünlere bağlı yapılan ihracattan oluşuyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI