Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Türklerle ‘win-win’dönemi

Türklerle ‘win-win’dönemi
11 Nisan 2014 06:47 | Son Güncellenme: 11 Nisan 2014 06:49
A+
A-

Turkic American ConventionABD Güney ve Orta Asya İlişkilerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Richard E. Hoagland, ülkesinin Orta Asya’daki ülkelerle ekonomik ilişkilerinin daha da güçleneceğini vurguladı.

ABD Güney ve Orta Asya İlişkilerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Richard E. Hoagland, ülkesinin Orta Asya’dan çekilmediğini, bölge ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin güçleneceğini ve 21. yüzyılın kuralları gereği birinin kazanıp birinin kaybettiği değil, iki tarafın da kazandığı (win-win) bir ilişki düzeni kuracaklarını söyledi. Washington’da Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) düzenlediği 4. Turkic American Convention toplantısına katılan Hoagland, “Hayatımın önemli bir kısmını Orta Asya’da geçirdim. Şu anda dünyada bir bir değişim yaşanıyor ve bu ABD dışişleri politikalarına da yansıyor. Geçen yıla kadar bu konuda bir endişe dile getiriliyordu. ABD, Afganistan’dan çekilince ABD’nin Orta Asya’ya ilgisi azalacak sanılıyordu. Ancak bu kesinlikle öyle olmayacak. Özbekistan bize üs sağladı. Kırgızistan’ın desteğini gördük. Ancak önemli olan bundan sonra askeri değil, ticaret ve ekonomik ilişkilerimizle bölgede kalıcı olacağız. ABD Orta Asya’dan çekilmiyor ve ilişkilerimiz de gerilemeyecek. Çünkü bölgede önemli ilişkilerimiz ve ortaklıklarımız var” dedi.

TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ

ABD’nin dünya genelinde olduğu gibi Orta Asya’da da her ülkenin toprak bütünlüğünü savunduğuna vurgu yapan Richard E. Hoagland, “Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle de bölgeye ilgimiz azalmayacak. Buradaki gelişmeler ciddi endişe yarattı ve uluslararası kuralların ihlal edildiğini gördük. Tatarlar, Stalin döneminde yurtlarından edilmişti şimdi yine vatanlarını kaybetmekten korkuyorlar. Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerimizde güvenlik hala çok önemli bir konudur. Askeri ilişkileri yıllar içinde  geliştirdik. Ancak, ekonomi de bizim için çok önemli bir konudur” dedi.

KONGRE ÜYELERİ NE DEDİ

Xavier Bacerra, Türki ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, ABD’de yaşayan Türki’lerin de bu konuda çok önemli köprü görevi göreceğini anlattı.

Paul Gosar ise, Türk işadamlarını Arizona’da yatırıma davet etti.

Paul Tonko ise, özellikle Türkiye ile müttefiklik ilişkilerinin çok sağlam olduğunu vurguladı.

ABD ile dış ticaret açığımız düşüyor

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, “TUSKON olarak biz son 3 toplantıyı destekledik. Bu toplantılara çok sayıda senatör ve milletvekili katılıyor. Çünkü bir anlamda onların da seçmen tabanıyla buluşmasını sağlıyoruz” dedi. Meral, Türkiye ABD ilişkilerinin de bundan çok olumlu etkilendiğini belirterek şöyle konuştu: “2011 yılında ABD ile 9.4 milyar dolarlık dış ticaret açığı veriyorduk. Bu rakam 2013’te 5.4 milyar dolara düştü.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI