Dolar 32,3659
Euro 35,0042
Altın 2.325,73
BİST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Türkiye’nin yetenek açığı yüzde 66

Türkiye’nin yetenek açığı yüzde 66
27 Mart 2018 11:36 | Son Güncellenme: 27 Mart 2018 11:38
A+
A-

Dijitalleşmenin tetiklediği yetenek devrimi şirketleri hızla dönüştürürken, bu şirketlerin ihtiyaç duydukları yetenekler de hızla değişiyor ve artık aranılan yeteneği bulmak gittikçe zorlaşıyor. Türkiye’nin yetenek açığının %66’ya vardığı bu günlerde, yenilikçi işgücü ve işe alım çözümleri konusunda dünya lideri olan ManpowerGroup, Türkiye’de şimdiye kadar Manpower Professional markası altında sunduğu hizmetleri artık Experis markasıyla sunacağını duyurdu. Fortune Global 500 şirketlerinin yüzde 80’i de dahil olmak üzere iş dünyası profesyonellerine hizmet veren Experis, yenilikçi çözümleriyle Türkiye’nin yetenek açığını kapatmak için çalışacak.

ManpowerGroup tarafından yapılan Skills Revolution araştırmasına göre İşverenlerin %90’ı, şirketlerinin önümüzdeki iki sene içinde dijitalleşmeden etkileneceğini düşünüyor. Dijitalleşmenin tetiklediği yetenek devrimi teknoloji, dijital transformasyon şirketleri hızla dönüştürürken, bu şirketlerin ihtiyaç duydukları yetenekler de hızla değişiyor ve artık aranılan yeteneği bulmak gittikçe zorlaşıyor. Bunun sonucunda ise Türkiye’nin yüzde 66 gibi bir oranla liste başlarında yer aldığı yetenek açığı sorunu ortaya çıkıyor.
Dünyada ve Türkiye’de yetenek açığının ilk 3 nedeni

Türkiye Dünya
1- Adayların deneyimsizliği 1- Aday olmaması
2- Adayların teknik yetenek eksiklikleri 2- Adayların teknik yetenek eksiklikleri
3- Adayların teklif edilenden daha yüksek ücret talep etmesi 3- Adayların deneyimsizliği

Dünya genelinde yetenek açığı ile karşı karşıya olduklarını belirten küresel işverenler, bu zorlukla karşılaşmaların en büyük üç nedenini; aday olmaması (yüzde 24), adayların teknik yetenek eksiklikleri (yüzde 19) ve adayların deneyimsizliği (yüzde 19) olarak açıklıyor. Türkiye’de ise en büyük üç neden adayların deneyimsizliği (yüzde 35), adayların teknik yetenek eksiklikleri (yüzde 20) ve adayların teklif edilenden daha yüksek ücret talep etmesi (yüzde 18) şeklinde.

Experis Avrupa Gelişen Pazarlar Operasyon Müdürü Vittorio Zandomeneghi, yetenek açığı sorunu ve Experis’in Türkiye istihdam pazarına girişi hakkında şunları söyledi: “McKinsey tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bugünün çalışanlarının yaptığı işlerin yüzde 45’i, mevcut teknoloji kullanılarak otomatize edilebilir. Peki bunun şirketler ve çalışanlar için anlamı nedir? Yakında robotlar gerçekten işlerimizi elimizden almaya mı başlayacak? Kesinlikle hayır. Bunun anlamı şu: doğrudan ve tekrarlı meslekler kısa bir süre içinde makinelere devredilebilir. Böylece insanlara ise daha tatmin edici meslekler kalacaktır. Yaratıcılık, duygusal zeka ve bilişsel esneklik gibi yetilerde insan üstünlüğü baki kalacaktır. Yani dijital dönüşümün iş gücü için olumlu etkileri olacağını söyleyebiliriz ancak bu etkilerden faydalanabilmek için doğru becerilere sahip olmak gerekir. Yetenek devrimi çağında hem şirketler hem de bireyler değişime hazır olmalıdır. Bir çalışan olarak değerimizi korumamızın ve aynı zamanda şirketlerin aradığı yeteneği bulabilmesinin tek yolu budur. Yetenek açığı tuzağından kurtulmak için başka çaremiz yok. Teknolojik gelişmeleri veya küreselleşmeyi durduramayız ama çalışanlarımızı ve kuruluşları güçlendirmek için yeteneğe yatırım yapabiliriz. Bu nedenle işe alımlarda da ibremiz mevcut becerilere değil, öğrenme kapasitesine odaklanmalıdır. İçinde bulunduğumuz zaman, bu dönüşüme ayak uydurmak için agresif bir iş gücü geliştirme çalışmasına başlamanın tam zamanı. Biz de Experis olarak Türkiye’deki yetenek açığının kapanması için çalışacağız.

Experis artık Türkiye’de
ManpowerGroup markalarından biri olan Experis, Fortune Global 500 şirketlerinin yüzde 80’i de dahil olmak üzere iş dünyası profesyonellerine hizmet veriyor ve Avrupa’nın en büyük işe alım şirketlerinden biri olarak BT ve teknoloji, mühendislik ve üretim, satış ve pazarlama, finans ve muhasebe, sağlık hizmetleri ve yaşam bilimleri pozisyonlarına her gün yaklaşık 40.000 uzman yerleştiriyor. Yeni iş dünyasının değişen ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli değişen ve dönüşen ManpowerGroup, Türkiye’de bundan böyle profesyonel yetenek hizmetlerini Experis Turkey markası altında toplayacak. Dünyanın dört bir yanındaki 3000’i aşkın ofisiyle, çalışanların kariyerini istediği yönde ilerletmesi ve şirketlerin ihtiyaç duydukları insan kaynaklarını bulması, koruması ve geliştirmesi için çalışan Experis, bugünün küresel ve teknoloji odaklı iş dünyasına özel olarak geliştirdiği başarılı işgücü çözümleriyle tanınıyor.

ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, Experis Türkiye’nin sektörde yaratacağı fark hakkında şunları söyledi: “Bugünün rekabetçi, karmaşık ve öngörülemez iş dünyasında doğru yeteneği doğru yerde ve doğru zamanda bulabilmek gittikçe daha da zorlaşıyor. Günümüzün büyüyen işletmeleri ise, onları rekabette öne çıkaran mesleki yeteneğe sahip doğru insanları işe almaya her zamankinden daha bağımlı hale geliyor. Experis tam da bu noktada, kritik pozisyonlar için, rağbet gören yetenekleri hassas bir doğrulukla sunarak, hizmet verdiği kişi ve kuruluşların rekabetçiliğine katkıda bulunuyor. Eşsiz bir aday deneyimi sunduğumuz için, her gün binlerce çalışan küresel ağımıza katılmak için başvuruyor. Geniş uzman ağımızla, yetenek yarışındaki şirketlere avantaj sağlıyoruz. Türkiye’de şimdiye kadar Manpower Professional markası altında sunduğumuz hizmetleri artık Experis markasıyla sunacağımız için heyecanlıyız. Global deneyimimizden aldığımız güç ve Türkiye genelini kapsayan yetenek havuzumuz sayesinde, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden çok uluslu ve küresel şirketlere kadar binlerce kuruluşun istihdam ihtiyaçlarını mükemmel şekilde karşılamaya devam edeceğiz.”

İnsan kaynakları alanında derinlikli bakış açısı
Experis’i rakiplerinden ayıran özelliği, sadece yetenekleri tanımakla ve nerede bulabileceğini bilmekle kalmayıp, adayların potansiyelini ölçerken teknik becerilerle sınırlı kalmaması ve bu sayede kurumlar ve çalışan adayları arasında daha mükemmel eşleştirmeler yapabilmesinde yatıyor. İnsan kaynakları hakkındaki derinlikli bakış açısı ve bunu müşterilerinin vizyonuna entegre edebilme yetisi, Experis’in üst düzey ortaklıklar kurabilmesini sağlıyor. Sonrasında ise sürekli eğitimler ve deneyim aktarımlarıyla yeteneklerin becerilerini geliştirmelerine ve böylece sektör ve teknolojiye öncülük ederek kişisel ve kurumsal başarıyı mümkün kılmalarına olanak tanıyor.

REKLAM ALANI