Dolar 32,3256
Euro 35,0914
Altın 2.298,82
BİST 8.983,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türkiye’nin “küresel marka” potansiyeli yüksek

Türkiye’nin “küresel marka” potansiyeli yüksek
09 Aralık 2016 00:37
A+
A-

MCT Danışmanlık tarafından 17’ncisi gerçekleştirilen Pazarlama Zirvesi 2 gün boyunca dünyanın önde gelen pazarlama düşünürlerini bir araya getirdi. Bu yıl “Exponential / Katlı Değer Yaratmanın Yolları” konseptiyle düzenlenen Pazarlama Zirvesi’nin ikinci gün konuşmacılarından olan ve çok satan Buy.ology ve Small Data (Küçük Veri) gibi kitapların yazarı Martin Lindstorm, Türkiye’nin küresel marka çıkartmak için büyük potansiyeli olduğunu söyledi. Lindstrom “İsveç’in nüfusu 8 milyon ve en iyi 100 marka listesine giren en az 5 markası var. Siz Türkiye’de 80 milyon kişisiniz ve çok daha fazla küresel marka çıkartabilecek güçtesiniz. Türkiye’den çıkan daha fazla küresel marka görmek isteriz” diye konuştu.

MCT Danışmanlık’ın her yıl geleneksel olarak düzenlediği Pazarlama Zirvesi, bu yıl da birbirinden önemli konuklarla 6-7 Aralık 2016 tarihlerinde Raffles İstanbul Zorlu Center’da gerçekleştirildi. Bu yıl “Exponential / Katlı Değer Yaratmanın Yolları” konseptinin konuşulduğu, BCG (The Boston Consulting Group)’nin Ana Bilgi Sponsoru; Metro, Paşabahçe ve Vestel’in Ana Sponsor olduğu Pazarlama Zirvesi’nin ikinci gününde Tüketicinin zihnini okuyan, yeryüzünün en etkili pazarlama dâhisi olarak tanınan Martin Lindstrom’un konuşması büyük ilgi gördü.

TIME Dergisi’nin “Dünya’nın En Etkili 100 Kişisi”nden biri olan Martin Lindstrom, “Katlı Değerin Geleceği” isimli konuşmasında son dönemin en çok konuşulan pazarlama konularından biri olan “Büyük Veri”ye karşı “Küçük Veri”nin değerini anlattı.

Türkiye’nin önünde Çin Seddi var gibi

Türkiye’nin küresel marka çıkartmak için çok büyük bir potansiyeli olduğunu belirten Lindstrom, “İsveç’in nüfusu 8 milyon ve en iyi 100 marka listesine giren en az 5 markası var. Siz Türkiye’de 80 milyon kişisiniz ve çok daha fazla küresel marka çıkartabilecek güçtesiniz. Türkiye’den çıkan daha fazla global marka görmek isteriz” diye konuştu. Türkiye’nin yaratıcı kaynak başarısına değinen Lindstrom, “Harika reklamlarınız var, hatta sizin yaratıcı kaynaklarınızı başka ülkeler de kullanıyor. Ama önünüzde bir Çin Seddi var gibi. Daha fazla kendinize güvenmeniz gerekiyor, potansiyeliniz yüksek” dedi.

Tonla veriye sahibiz ama bilgiye değil

Pazarlama dünyasının yakından takip ettiği Big Data (Büyük Veri) kavramının doğru yönetilemediğinde anlamını yitirdiğini söyleyen Lindstrom, “Artık büyük veriden bilgi çıkartamayacak durumdayız. Sürekli akan verilerin arasında kayboluyoruz, hepimiz bize sunulan bilginin altında eziliyoruz. Bu durum markalar için de geçerli, elimizde tonlarca veri var ancak hiç bilgi yok. Daha fazla veri elimizdeki resmi değiştirmeyecek” dedi.

Tüketiciyi TV Kumandası gibi yönetemeyiz

Verinin tüketici ihtiyaçlarını anlamamızı sağlayacak şekilde okunması gerektiğini belirten Lindstrom, “Bunun yolu da “Küçük Veri” den geçiyor. Küçük detaylar bize tüketicinin ne istediğini anlama fırsatı verir. Farklı olmak farklı düşünmek zorundayız ve bunun yolu küçük datadan geçiyor. Sadece elimizdeki verilere bakarak, tüketiciyi TV kumandası yönetir gibi yönetemeyiz. Verilerden duygusal bir anlam çıkartmak zorundayız” diye konuştu. “Benim işim duygusal DNA örnekleri toplamak” diyen Lindstrom, tüketiciyi anlamanın yolunun onunla temas etmek olduğuna değinerek, “Hayvanları anlamak istiyorsanız hayvanat bahçesine değil Amazon’a gitmeniz gerekir. Bu örnek tüketici ihtiyaçlarını anlamak için de geçerlidir” dedi.

Dünyaca ünlü pazarlama gurularını buluşturdu

6-7 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen Pazarlama Zirvesi’nin dünyaca ünlü konuşmacıları arasında; tüketicinin zihnini okuyan, yeryüzünün en etkili pazarlama dâhisi Martin Lindstrom; iş modellerini yeniden tasarlayan finansal deha Mark Zaleski; Bitcoin’i yaratarak dijital paranın geleceğini yazan teknoloji danışmanı Peter Vessenes gibi isimler yer aldı. Zirvede ayrıca; dijitalin ve müzik dünyasının genç lideri Spotify Türkiye Ülke Direktörü Ergül Çivi, yerel üreticiden tüm dünyaya sürdürülebilir tüketimi hedefleyen perakende lideri Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, beyaz eşya ve perakende sektörünün başarılı ismi Vestel Satış Pazarlama Genel Müdürü Ergun Güler, CNN TÜRK Ekonomi Editörü Cem Seymen, GfK Global Marka Stratejisi ve Takibi Direktörü Dr. Oliver Hupp, Lindstrom Company’den Marka Danışmanı Oliver Britz gibi önemli isimler katlı değer yaratmanın sırlarını açıkladı.

REKLAM ALANI