Dolar 32,5863
Euro 34,7960
Altın 2.509,75
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Türkiye’nin En Büyük Rüzgar Santrali’nin Açılışı Yapıldı

Türkiye’nin En Büyük Rüzgar Santrali’nin Açılışı Yapıldı
01 Şubat 2015 16:52
A+
A-

Polat+Enerji+Santrali+Acilisi_2

Polat Enerji, 150 megavat gücündeki Türkiye’nin en büyük rüzgar santralinin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Yıllık olarak yaklaşık 400 milyon kilovatsaat elektrik üretimi yapacak santral, doğalgaz faturalarının her yıl 40 milyon dolar düşmesini sağlayacak.

Türkiye rüzgar enerji sektörünün lideri Polat Enerji, 150 megavat güce sahip Türkiye’nin işletmedeki en büyük rüzgar enerji santrali Geycek’in açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanların katılımı ile Kırşehir’de gerçekleştirdi.

Doğal gaz faturaları yılda 40 milyon dolar düşecek

Temelleri 2012 yılında atılan, Türkiye’nin en büyük operasyonel rüzgar enerji santrali Geycek’te 70 adet rüzgar türbini yer alıyor. Yılda ortalama 400 milyon kilovatsaat elektrik üretecek olan santral, 150 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Diğer yandan bu üretim miktarı ile doğalgaz faturalarının her yıl 40 milyon dolar düşmesi sağlanacak.

20 milyon ağaca eş…

Geycek Rüzgar Enerji Santrali, yılda 20 milyon ağaç tarafından bertaraf edilebilecek 245 bin ton karbondioksit azaltımı gerçekleştirecek. Bu sayıda ağacın dikim maliyeti ise 50 milyon TL’nin üzerinde…

2014 yılı sonu itibarı ile Türkiye’nin kurulu rüzgar gücü 3.600 megavat civarında ve bu miktar toplam kurulu gücün yüzde 5’ini oluşturuyor. Polat Enerji santralleri ise Türkiye rüzgar kurulu gücünün yaklaşık yüzde 15’ini oluşturmakta. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeli karada 38 bin megavat ve denizde 10 bin megavat olmak üzere 48 bin megavat olarak belirlendi. Elektrik Enerjisi Piyasası ve Arz Güvenliği Strateji Belgesi’ne göre de rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2023 yılına kadar 20 bin megavat olması hedefleniyor. Türkiye’nin rüzgarda 20 bin megavata ulaşması yıllık 6 milyar dolarlık doğalgaz faturası ödenmeyeceği anlamına geliyor. 20 bin megavat kurulu güçle yılda 33 milyon ton karbondioksit emisyonu da önlenmiş olacak. Ayrıca bu kurulu güce ulaşabilmek için 240 bin kişi civarında bir istihdama ihtiyaç bulunuyor.

Yatırım tutarımız 1 milyar doların üzerine çıkacak…

Şimdiye kadar 8 rüzgar enerjisi santralinin yatırımını hayata geçirdiklerini belirten Adnan Polat, “Polat Enerji rüzgar enerjisi alanında Türkiye’nin en büyük kurulu güce sahip şirketi… Bu liderliğimizi sürdürmek için de yatırımlarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki 3 ila 5 yıl içerisinde kurulu gücümüzü en azından 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. İlk rüzgar enerji santralimiz Burgaz’ı 2007 yılında, Sayalar’ı ise 2008 yılında ticari işletmeye aldık. Bu santrallerimizi sırasıyla 2009’da Soma, 2011’de Seyitali ve 2012’de Poyraz, Samurlu ve Kozbeyli takip etti. En son yatırımımız da 150 megavat kurulu gücü ile şu an Türkiye’nin en büyük operasyonel santrali olan Geycek. 100 megavat’lık kapasite artışı yatırımı devam eden Soma Enerji Santrali projemiz de tamamlandığı zaman 240 megavat kurulu güce ulaşarak Geycek’in rekorunu kıracak. Polat Enerji olarak, toplam yatırım tutarımız 1 milyar doların üzerine çıktı” açıklamasında bulundu.

 

 

REKLAM ALANI