Dolar 32,5967
Euro 34,8303
Altın 2.503,68
BİST 9.460,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

TÜRKİYE’NİN ABD İLE KİMYA TİCARET HACMİ HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR

TÜRKİYE’NİN ABD İLE KİMYA TİCARET HACMİ HEDEFİ 15 MİLYAR DOLAR
17 Eylül 2019 11:12 | Son Güncellenme: 17 Eylül 2019 11:13
A+
A-

Türkiye ile Amerika arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi amacıyla ülkemizde temaslarda bulunan ABD Ticaret Bakanı Wilbur L. ROSS ile İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörü ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması konusunda özel bir görüşme gerçekleştirdi. Pelister, yapılan görüşme sonucunda her iki ülkenin ilgili Bakanlıkları nezdinde “Kimya Sektörü Çalışma Grubu”nun kurulmasının gerekliliği konusunda görüş birliğinde olduklarını açıkladı.

Türkiye ve Amerika arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması amacıyla Türkiye’de bulunan ABD Ticaret Bakanı Wilbur ROSS ve beraberindeki heyet, İstanbul temaslarında ilgili Bakanlıkların yanı sıra TİM, TAİK, TOBB, TÜSİAD gibi iş dünyasının temsilcileri ile karşılıklı görüşmelerde bulundu. ABD heyeti bu kapsamda Türk kimya sektörünü temsilen İKMİB ile bir araya gelerek, ikili görüşme gerçekleştirdi.

6-7-8 Eylül 2019 tarihlerinde yoğun bir toplantı ve görüşme trafiği içerisinde olduklarını dile getiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile yapılan ikili görüşmede, ABD ile olan mevcut durumu, sorunları ve kimya sektöründe ticaret hacmini nasıl yükseltebileceklerini mümkün olduğunca detaylandırarak anlattıklarını ifade etti.

Kimya ihracatında ABD ilk 10’da

Türkiye ve ABD kimya ihracat rakamları hakkında bilgi veren Pelister, “En çok kimya ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülkeler sıralamasında ABD, geçen yıl 888 milyon 389 bin dolarlık ihracatla ilk on arasında dördüncü sırada yer aldı. Buna karşılık 2018 yılında ABD’den yapılan kimya ithalatımız ise 3 milyar 191 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kimya sektöründe Türkiye ile ABD ticaret hacmimiz 4 milyar dolar civarında bulunuyor. ABD, en çok kimya ihracatı gerçekleştirdiğimiz ülke sıralamasında 2019 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise ilk on arasında sekizinci sırada yer alıyor. ABD’ye yapılan kimya ihracatımız bu yıl sekiz aylık dönemde 499 milyon 82 bin dolar olarak gerçekleşti. Aylık bazda ise ABD’ye yapılan kimya ihracatımız 2019 yılı Ağustos ayında yüzde 47,81 artışla 56 milyon 147 bin dolar olarak gerçekleşti” dedi.

Pelister, “ABD’den en önemli ithal kalemlerimizden olan ilaç sanayinde yeni nesil ilaç üretimini ülkemizde gerçekleştirmeleri halinde Türkiye’den yakın coğrafya başta olmak üzere istenilen her yere rahatlıkla ihracat yapabileceğimizi belirttik. Bu konuda ortak Ar-Ge merkezleri ihdas edebileceğimiz beşeri sermayemizin ve mevzuatlarımızın buna rahatlıkla elverdiğini anlattık. Özellikle, hedef pazarın Afrika olabileceğini, bizim bu kıtadaki etkimizin git gide daha güçlendiğini akılda tutmalarını rica ettik” açıklamasını yaptı. Amerikan özel sektörünün Türk kimya sanayicileriyle muhtemel ortak girişimlerini de desteklediklerini anlatan Pelister, “Özellikle kaya gazından elde edilen Etilen ve türevleri için birlikte sanayi girişimlerine açık olduğumuzu söyledik” dedi.

Kauçuk ve lastikte üretim fırsatı

Bor madeni ve türevleri, kompozit malzemeler, biyoplastik ürünleri özelinde Türkiye’de iş birliklerine açık olduklarını dile getiren Pelister, “Bu açığı birlikte kapatıp ülkemizin yeni bir üretim ve ihracat hubı olabileceğini, bundan Amerikalı dostlarımızın da faydalanabileceğini belirttik” şeklinde konuştu. Kauçuk ve lastikte büyük bir imkân olduğunu söyleyen Pelister, özellikle Türkiye’de Amerikan otomotiv sektörüne hizmet verebilecek büyük bir üretim fırsatı bulunduğuna dikkat çekti.

Türkiye ve Amerika arasında “Kimya Sektörü Çalışma Grubu” oluşturulacak

ABD’ye kimya ihracatını artırmak adına, ABD’de kimya alt sektörlerine yönelik düzenlenen fuarlara milli katılım sağladıklarını, sektörel ticaret heyeti ve proje çalışmalarını yürüttüklerini kaydeden Pelister, “Chicago’da düzenlenen ev ve mutfak eşyaları fuarı IH&HS bunlardan biri. İlaç sektörümüze yönelik Philadelphia’da gerçekleştirilen 2019 BIO Uluslararası Fuarı ile eş zamanlı ilaç sektörel ticaret heyeti düzenledik. Kauçuk sektörümüze yönelik Ekim ayında Cleveland’da düzenlenecek Uluslararası Kauçuk Fuarı’na ziyaret gerçekleştireceğiz ve Kasım ayında Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) projesi kapsamında Las Vegas’a gideceğiz” dedi. Kimya sektörü olarak, ülke ekonomisi için ölçek büyütme amacı taşıdıklarını ve üretmek istediklerini dile getiren Pelister, “ABD’nin gelişmiş teknoloji hamlesiyle Türkiye’nin beşeri sermayesi ve iş dünyası sermayesinin bir araya gelmesinden doğacak sinerjinin hayal edilenin ötesine gidebileceğini, sektör olarak bizim ve ülkemizin bu konularda kendilerine her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu anlattık. Birlikte üretelim, birlikte geliştirelim ve birlikte satalım diye belirttik. İki ülkenin ilgili Bakanlıkları nezdinde ortak bir Kimya Sektörü Çalışma Grubu kurulmasını doğrudan sayın Ross’a teklif ettik. Sektörümüzle ilgili hemen her konuyu masaya yatırarak anlattığımız uzunca bir görüşme sağladık. Gayretimizin boşa çıkmayacağına inanıyorum. Türkiye ve Amerika arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedefi kapsamında kimya sektörü ticaret hacmini 15 milyar dolar seviyelerine çıkarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

REKLAM ALANI