Dolar 32,4937
Euro 34,7446
Altın 2.422,24
BİST 9.673,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türkiye’nin 2015 büyümesi yüzde 4,3 olacak

Türkiye’nin 2015 büyümesi yüzde 4,3 olacak
27 Ocak 2015 10:15 | Son Güncellenme: 27 Ocak 2015 10:16
A+
A-

dunya_bankasinin_turkiye_buyumesi_tahmini13395812310_h890768

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Avrupa Merkez Bankası, Çin, Türkiye ve Brezilya’yı manşetine taşıdığı Haftalık İhracat Risk Görünümü raporunu yayınladı. Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) parasal genişleme uygulamasının reel ekonomiye kısmen katkı sağlaması, Euro’nun zayıflaması ve düşük petrol fiyatlarıyla birlikte finansman koşullarının rahatlaması bekleniyor.
  • Ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasıyla Çin’in 2015 yılı büyümesinin %7,3 olması bekleniyor.
  • Türkiye’de 2015’te yıllık ortalama enflasyonun %7 ve büyümenin %4,3 olacağı öngörülüyor.
  • Aralık ayında yıllık enflasyonun %6,3’le %4,5 hedefinin çok üzerinde seyretmeye devam etmesi nedeniyle Brezilya’da SELIC 21 Ocak’ta 0.75 puanlık yeni bir artışla Ağustos 2011’den beri en yüksek seviye olan %12,25’e çıkartıldı.
  • 2014 yılında %2,8 ile 2009 yılından beri en düşük büyümeyi sergileyen Peru ekonomisinin 2015 yılında ciddi bir toparlanma ile %4 büyüyeceği tahmin ediliyor.
  • Bulgaristan’da 2015 büyümesinin %2 olacağı öngörülüyor.
  • İsrail’de 17 Mart tarihinde gerçekleşecek erken seçin için kamuoyu yoklamaları bölünmüş bir seçmen profili ortaya koyuyor. Aynı zamanda Filistin yönetimi ile devam eden sorunlar ve buna bağlı olarak Avrupa’dan gelebilecek yaptırımlarla birlikte diğer bölgesel kaygılar aşağı yönlü risk oluşturuyor.
  • Japonya’nın 2015 yılında enflasyon hedefini tutturamayacağı öngörülüyor.

Türkiye: Enflasyon görünümündeki iyileşme mütevazi bir parasal genişlemeyi tetikledi
Bu hafta, Merkez Bankası para politikası kurulu Temmuz 2014’ten beri ilk defa 0.5 puanlık indirimle haftalık repo faizini%7.75’e çekti. Ancak kurul %7.5 olan borçlanma faiz oranı ile %11.25 olan borç verme faiz oranlarına dokunmadı.

Repo faizindeki indirimin gerekçeleri kredi büyümesinin kabul edilebilir seviyede olması ve enflasyon hızının gerileyeceği beklentisi olarak açıklandı. Gerçekten de, özel sektörün Ocak 2014’te %37’yle son iki yılın doruğuna ulaşan yıllık kredi büyüme oranı Ekim ayında yeterli bir artış sayılan %20’ye geriledi. Aralık ayı enflasyon oranı ise kısmen petrol fiyatındaki düşüşün de etkisiyle son 10 ayın en düşük seviyesi olan yıllık %8.2’ye indi (Kasım ayı %9.2). Daha düşük enerji fiyatlarıyla beraber döviz kurunda beklenen istikrarlı seyir (Türk Lirası 2014’te Euro ve ABD Doları karşısında 2013’e kıyasla %15 değer kaybetti) enflasyonla mücadeleye ve ekonominin toparlanmasına destek olacaktır. Euler Hermes, 2015’te yıllık ortalama enflasyonun %7 (2015’te %8.9) olmasını ve büyümenin de %4.3’e (2014 tahmini %2.8) çıkmasını bekliyor. İlerde alınacak parasal kararlar enflasyondaki gelişmelere göre şekillenecektir.

Avrupa Merkez Bankası: Geç olması hiç olmamasından iyidir
Avrupa Merkez Bankası (AMB) zamanlama ve yöntem olarak, beklentilerimiz çerçevesinde Mart ayından itibaren
Euro bölgesi hükümet ve kurumları ile AB kuruluşları tarafından ikinci el piyasalarda sunulan yatırım tipi devlet
tahvili alımlarına başlayacağını duyurdu.

Aylık 60 milyar Euro civarında olacak alımlar, enflasyon görünümü iyileşene kadar ve en erken Eylül 2016’da sona ermek üzere devam edecek (toplamı en az 1 katrilyon 140 milyar Euro’yu bulacak). Euro bölgesi, hükümet ve kurumlarının piyasaya sürdüğü tahvillerin alımları Eu-ro’ya katılan ülke merkez bankalarının AMB sermayesindeki paylarıyla orantılı olacak. AB veya IMF uyum programlarının uygulandığı ülkeler için ek bir takım uygulama kriterleri getirilecek. Devlet tahvili alımları mevcutta devam eden varlığa dayalı menkul kıymet ve ipotekli tahvil alımları programına eklenecek. FED ve İngiltere Merkez Bankası’na göre geç kalmış olsa da AMB’nin parasal genişleme uygulamasının reel ekonomiye kısmen katkı sağlamasını bekliyoruz (önümüzdeki 12
ila 18 aylık dönemde enflasyona +0,3 baz puan ve GSYH bü-yümesine +0,5 baz puan kadar). Daha zayıf bir Euro
(2015’in son çeyreğinde 1.12 ya da daha düşük bir parite) ve düşük petrol fiyatlarıyla (varil başına or-talama 60 USD)
birlikte finansman koşullarının da rahatlaması 2015-16 döne-minde marjlarda +1 baz puanlık artış sağlayarak şirketler kesiminin büyümesi-ne destek verecek. Ancak, nominal büyümenin gerçek anlamda ateşlenebilme-si için para arzının 2 katrilyon Euro’ya yakın olması gerektiğine inanıyoruz.

Çin: Son veriler
2014 yılı büyümesi, beklentilerimize paralel olarak %7.4 oldu (2013’te %7.7). Son çeyrekte büyüme %7,3’le genel
beklentilerin de (%7,2) üzerinde gerçek-leşti. Birçok üretim verisi ekonominin dayanıklılığını koruduğuna ve ekonomik dönüşümün beklenenden daha iyi yönetildiğine işaret ediyor.

Kasım ayında sırasıyla yıllık %7,2 ve %11,7 artan sanayi üretimi ve perakende satışlar, Aralık’ta %7.9 ve %11.9 arttı. Kentsel sabit kıymet yatırımları ise yıllık %15,7’lik artışla (Kasım’da %15.8’di) hafif bir yavaşlama sergiledi. Özel tüke-tim harcamalarının ağırlık kazanmasıyla (2014 GSYH büyümesinin %51.2’lik kısmı) büyüme yeniden dengelenmeye başlamış görünüyor. 2015 yılı büyüme-sinin ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasıyla %7.3 olması bekleniyor. Hedefe yönelik geleneksel parasal genişleme, reel ücretlerdeki artışa bağlı olarak özel tüketim harcamalarında kademeli iyileşme ve küresel talepteki hafif artışla birlikte ekonomi dayanıklı kalmaya devam edecektir. Kısa vadede temel senaryo-larımızı etkileyebilecek başlıca 3 risk bulunuyor; İşletmeler ve bankalar üzerin-deki mevcut finansal baskılar, emlak sektöründe süregelen dengesizlikler ve yerel hükümetin mali konsolidasyona devam etmesi.

Brezilya: Yatırımcı güveninde artış için mali konsolidasyon

Yeni maliye bakanı Joaquim Levy artan kamu açığı ve geride kalan yıl büyüme-nin durağan seyretmesiyle ilk hedefinin bütçe denetimi olacağını ilan etti. Bu doğrultuda, Levy, Şubat ayından itibaren krediler ve akaryakıttan alınan vergilerde artışlar olacağını açıklarken, Devlet başkanı Dilma Roussef de daha fazla sayıda çalışanı gelir vergisinden muaf tutacak kararnameyi veto etti. Hüküme-te göre kamu hesaplarında dengenin tutturulması ticari güveni artırarak, ülke-nin en önemli ihtiyacı olan yatırımları cesaretlendirecek (daha fazla bilgi için Ocak 2015’te yayınlanan son Ekonomik Görünüm raporuna bakın). Ancak ba-kan Levy’nin 2015’te GSYH’nin %1.3’ü bütçe fazlası hedefine ulaşması, hali-hazırda zayıf olan ve kısa dönemde de (özellikle enflasyonla mücadele için sıkı para politikasının devam etmesi nedeniyle) öyle kalacak ekonominin durumuna bağlı olacak. Aralık ayında yıllık enflasyonun %6,3’le %4.5 hedefinin çok üze-rinde seyretmeye devam etmesi nedeniyle (Brezilya merkez bankasının gecelik faiz oranı olan) SELIC, dün 0.75 puanlık yeni bir artışla Ağustos 2011’den beri en yüksek seviye olan %12.25’e çıkartıldı.

Mercekteki Ülkeler

Peru: Ekonomik yavaşlamaya karşı faiz indirimi 

Peru ekonomisi yavaşlamaya devam ediyor. Aylık GSYİH endeksi, Kasım ayında yıllık olarak sadece %0,6 artarken (2010 yılından beri görünen en düşük artış) sanayi üretimi yıllık %0.3 arttı. Üçüncü çeyrekte her ikisi de sırasıyla yıllık %2,7 ve %9,7 daralan reel yatırımlar ve ihracat özellikle hayal kırıklığı yarattı. Her iki kalem de (başta metaller olmak üzere Peru ihracatının %50’si) emtia fiyatlarındaki düşüşten ve ülkenin en büyük ihracat pazarı olan Çin’de yatırımların yavaşlamasından ciddi anlamda olumsuz etkilendi.

Bu gelişmeler ışığında Merkez Bankası 0.25 puanlık kesintiye giderek faiz oranını %3.25’e indirdi. Aralık ayında %2 hedefinin üzerine çıkarak yıllık %3.2’ye ulaşan enflas-yondaki yükselişe rağmen faizlerde ilave indirimlere gidilmesi olasılığı bulunu-yor. Yine de, tüketici fiyatları üzerindeki enflasyonist baskıların daha çok 2015 yılında etkilerini kaybedecek PEN’deki değer kaybı ve arz yönlü (özellikle gıda) şoklardan kaynaklanması nedeniyle yönetilebilir olduğu söylenebilir. Euler Hermes, 2014 yılında %2,8 ile 2009 yılından beri en düşük büyümeyi sergileyen Peru ekonomisinin 2015 yılında ciddi bir toparlanmayla %4 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Bulgaristan: Yavaş yavaş iyileşen görünüm
Gözden geçirilmiş veriler yılın ilk çeyreğinde %1.1 ve ikinci çeyreğinde %2.1 olan yıllık büyümenin üçüncü çeyrekte hafif yavaşlayarak %1.9 arttığını gösteriyor.

İlk üç çeyrekte iç talepte yeniden bir artış görülürken, dış talep Rusya krizi ve Euro bölgesindeki durgunluğun etkisiyle zayıfladı. Özel tüketim harcamaları ilk üç çeyrekte yıllık %2 artış gösterirken, kamu harcamaları %4.3, sabit yatırımlar ise %3.3 arttı. Reel ihracatın yalnızca yıllık %0.6, ithalatın da %2 arttığı dönemde net ihracat GSYH büyümesinden 1 baz puan çaldı. Euler Her-mes daha düşük petrol fiyatları ve Euro’ya karşı sabitlenen daha zayıf bir
Lev ile özel tüketim ve yatırım harcamalarının 2015 yılında sağlam kalmaya devam etmesini bekliyor. Sonuç olarak yukarı yönlü kademeli ekonomik trend devam edecek ekonomik beklentiler iyileşecektir. Euler Hermes, büyümenin 2014 ve 2015 yıllarında sırasıyla %1.4 ve%2 olmasını bekliyor.

İsrail: Yukarı yönlü revizyonlar, aşağı yönlü riskler
Resmi veriler (önceden %2,2 olan) 2014 yılı reel büyüme tahminlerini %2,6 ile yukarı yönde revize etti. Bu son tahmin olmasa da ekonomik faaliyetlerde 2014’ün son çeyreğinde bir artış olduğuna işaret ediyor (çeyreklik bazda yıllıklandırılmış %5,5 civarında). Son çeyrekte özel tüketim ve sabit yatırım harcamaları büyümenin ana sürükleyicileri oldular. Bu, Gazze’de Hamas’la ya-şanan çatışmalar nedeniyle kötü geçen üçüncü çeyreği (-%0,1 büyüme) bir nevi telafi etti. Euler Hermes, büyümenin 2015 yılında; Daha güçlü bir ABD ekonomisi (ihracatının %28’i) ve görece daha zayıf petrol fiyatlarıyla (ithalatın %20’si) daha da toparlanarak %3.5’e ulaşacağını tahmin ediyor. Ancak, 17 Mart tarihinde gerçekleştirilecek erken seçim için kamuoyu yoklamaları bölün-müş bir seçmen profili ortaya koyuyor. Ayrıca, Filistin yönetimiyle devam eden sorunlar ve buna bağlı olarak Avrupa’dan gelebilecek yaptırımlarla birlikte diğer bölgesel kaygılar aşağı yönlü risk oluşturuyor.

Japonya: 2015 yılında enflasyon hedefi tutturulamayacak
Japonya Merkez Bankası 21 Ocak Çarşamba günü yaptığı duyuruyla 2015 mali yıl enflasyon tahminini %1 ile (önceki tahmin %1.7) %2’lik hedefin oldukça altına çekti. Aslında bu karar tüketici fiyatlarında görülen aşağı yönlü ciddi trendin bir sonucu. Çünkü, Kasım ayında sadece (Eylül’de %3.3 olan) yıllık enf-lasyon %2.4’e gerilemekle kalmadı, Japon çekirdek enflasyon oranı da (%3’ten) %2.7’ye düştü. Dahası, (petrol fiyatlarının düşük seviyede kalmaya devam edeceği ve iç talebin zayıf seyredeceği) kısa vadede bu durumun tersi-ne döneceğine dair bir işaret de bulunmuyor. Bu bağlamda EH, 2015 yılında enflasyonun %0.9 büyümenin de %1.0 olacağını tahmin ediyor. Artan küresel taleple ihracatın toparlanması bekleniyor. Ek 29,17 milyar Dolar’lık mali teşvik paketini de içeren destekleyici karma ekonomi politikası büyümenin ana sürükleyicisi olmaya devam edecek.
Özel tüketim harcamaları da artan reel ücretler ve satış vergisinin ötelenmesiyle yavaş yavaş iyileşecek.

REKLAM ALANI