Dolar 32,3310
Euro 35,0618
Altın 2.285,03
BİST 8.986,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türkiye’deki Seçimlerin Sonuçları Sürpriz Olabilir

Türkiye’deki Seçimlerin Sonuçları Sürpriz Olabilir
16 Şubat 2015 10:27
A+
A-
 2014+LUDOVIC+SUBRAN
 Dünyanın lider alacak sigortası şirketi “Euler Hermes, “2015’e Bakış: Grimm masalları kadar ürkütücü değil ancak efsanevi bir mutlu son da yok” başlıklı ekonomik görünüm raporunda politik riski değerlendirdi. Euler Hermes, Türkiye’nin yanı sıra Sri Lanka, Burma, Arjantin ve Tayland’daki seçimlerin sürpriz sonuçlar vermesi riskinin bulunduğunu vurguladı. Benzer şekilde İngiltere’deki seçimler sonucunda da Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmaya daha sıcak bakan bir hükümet seçilmesi durumunda bunun Avrupa için daha fazla sorun teşkil edebileceğini belirtti.Euler Hermes Baş Ekonomisti  konuyla ilgili olarak, “Global resimde politik sıcak noktalar görmeye devam ediyoruz. Politik risk, Rusya ve Ukrayna’da olduğu gibi yatırım girişlerini terse çevirmenin yanı sıra özel sektörün gelişiminin de uzun bir süre durmasına neden olabilir” dedi.

Euler Hermes’in raporuna göre gerçekleşme olasılığı düşük olsa da gerçekleşmesi durumunda ciddi sonuçları olacak olayların kızışma potansiyelini de göz ardı etmemek gerekiyor. Söz konusu olaylar arasında Güney Çin Denizlerindeki gerginliklerin artma potansiyeli Ebola virüsünün evrimi ve Venezuela’daki politik gerginliğin iç savaşa dönüşme riski de yer alıyor.

IŞİD, Ortadoğu’da varoluşsal tehdit teşkil ediyor

Ortadoğu’da uyuşmazlıkların devam etmesi ve bölgedeki politik belirsizlik nedeniyle 2014 yılındaki büyüme, uzun dönem potansiyelinin altında gerçekleşti. 2015’te ise ılımlı bir büyüme bekleniyor. IŞİD, bölgede bir varoluşsal tehdit olmasının yanı sıra dünya çapında terörist faaliyet ithalatı için bir kaynak da teşkil ediyor. Euler Hermes, bölgedeki sorunların çabuk çözülmeyeceğini öngörüyor. IŞİD yenilse veya en azından kontrol altına alınabilse bile altyapının yeniden kurulması ve gündelik hayata dönüş zaman alacak.

Risklerin getirdiği olumsuzluklar, global büyümenin hızını kesemeyecek

Euler Hermes, “2015’e Bakış: Grimm masalları kadar ürkütücü değil ancak efsanevi bir mutlu son da yok” raporunda zayıf talep ve süregelen jeopolitik belirsizliklerin 2015’te global ekonomik büyümenin hızını kesemeyeceğini belirtti. 2014 yılında yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşen global büyüme, 2015’te biraz hız kazanarak yüzde 2,8 seviyesine ulaşacak. Gelişmekte olan ülkelerde 2014’teki yüzde 3,8’in ardından 2015’teki büyüme oranı yüzde 3,9 olacak. Türkiye’nin ise 2015’te yüzde 4,3, 2016’da da yüzde 4 büyüme kaydedeceği öngörülüyor.

REKLAM ALANI