Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

TÜRKİYE’DE TAKSİTLİ KREDİ KARTI İŞLEM HACMİ BÜYÜDÜ

TÜRKİYE’DE TAKSİTLİ KREDİ KARTI İŞLEM HACMİ BÜYÜDÜ
06 Nisan 2023 15:24
A+
A-

Küresel çapta yüksek seyreden enflasyon ve salgın, dünyanın her yerinde tüketicilerin harcama alışkanlıklarını değiştirdi. Yeni Ödemeler Endeksine göre 5 kişiden üçü online ödeme yapmaya istekli olduğunu belirtirken, başka bir raporda online ödeme alan KOBİ sayısının her ay salgın öncesi seviyelerin üzerinde kaldığı görüldü.

2023’ün ilk çeyreğini geride bırakırken, salgının ve küresel enflasyonun tüketicilerin harcama alışkanlıklarında sebep olduğu değişimler ve KOBİ’lerin bu değişimlere nasıl ayak uydurabileceğine dair trendler konuşulmaya devam ediyor. Mastercard tarafından yayımlanan Yeni Ödemeler Endeksi’ne göre katılımcıların %64’ü kart bilgilerini girerek online ödeme yapma olasılıklarının yüksek olduğunu dile getirdi. Değişen Cüzdanlar: Yeni Tüketici Harcama Alışkanlıkları Raporu’nda hizmet odaklı küçük ve orta ölçekli işletmelerde online harcamalar 3 yılda %59 büyüdü.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Parolapara CEO’su Fatih Çelik, “E-ticaretin hızlı büyümesi tüketicilerin alıştıkları ödeme deneyimlerini hizmet veya ürün satın aldıkları tüm işletmelerde görme ihtiyacını beraberinde getirdi. Sanal POS gibi ödeme çözümleri, her ölçekten işletme için olmazsa olmaza dönüşüyor. Parolapara olarak, kolay Sanal POS entegrasyonu ve teknik destek konusunda kendimize güveniyoruz” dedi.

Online ödeme alan KOBİ sayısı %256 ile zirve yaptı

Mastercard raporuna göre salgının ortaya çıktığı günlerden sonra online ödeme almaya başlayan küçük ve orta işletmelerin payı, geçtiğimiz her ayda pandemi öncesi seviyelerden en az %28 yüksek kalmayı başardı. Bu kıyaslamada zirve ise %256 ile yaşandı. Salgının ilk yılının kapanma ve izolasyonla geçtiğini belirten Fatih Çelik, “Bu dönemde satıcılar ve perakendeciler için online ödeme almak bir zorunluluktu. Bu zorunluluk, e-ticaretteki büyümeyle tüketici alışkanlıklarında kalıcı değişimlere sebep oldu. Bugün hayat normale dönse dahi tüketiciler giyim, market, elektronik, seyahat gibi harcamalarında online alışverişi tercih ediyor. Güçlü ve güvenli bir ödeme altyapısı, online alışverişin en önemli unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. Parolapara olarak kolay kurulum ve entegrasyon süreçlerimizle her ölçekten işletmeye online ödeme alabilme yetkinliklerini hızlı bir biçimde kazandırıyoruz. Üye işyerleri, kolay entegrasyonla hemen ödeme almaya başlayabiliyor” ifadelerini kullandı.

KOBİ’ler POS cirolarını cüzdan gibi kullanabiliyor

KOBİ’lerin işlerini sürdürebilmeler, ödemelerini ve nakit akışlarını yönetebilmeleri için POS üzerinden aldıkları ödemelere erişebilmelerinin de önemli olduğunu kaydeden Fatih Çelik, “Parolapara olarak KOBİ’lere POS cirolarını cüzdan mantığıyla kullanabilme olanağı sunuyoruz. Başka bir deyişle işletmeler hak edişlerinin tamamını ister anlaşma yapılan valör tarihinde alabiliyor, isterse de belirleyeceği bir tutarı hesabında bakiye olarak bırakabiliyor. Bu bakiyeyle B2B ve B2C ödemelerini Parolapara üye işyeri paneli üzerinden kolayca gerçekleştirebiliyor” dedi.

Taksitli kredi kartı işlem hacimleri büyüyor 

Araştırmada, uzun yıllardır kredi kartına kıyasla daha hızlı büyüyen banka kartı seçeneklerinin, 2022’de yerini kredi kartına bıraktığı da kaydedildi. Rapor, taksit ve nakit avans gibi sonradan ödeme fırsatı sunan çözümlerin kredi kartı hacminin büyümesini desteklediğine işaret etti. Tüketicilerin bir süredir yaptıkları her online harcamaya bir yatırım gözüyle baktıklarını belirten Fatih Çelik, “Tüketiciler ellerindeki nakit parayı harcamak yerine, alım güçlerine güvendikleri noktada borçlanmayı tercih ediyor. Üstelik işlem başına ortalama alışveriş tutarı da artan fiyatlara rağmen büyümeyi sürdürüyor. Hâl böyleyken taksitli ödeme seçenekleri önem kazanıyor. Parolapara’nın Sanal POS çözümünü kullanan üye işyerleri, kolayca tamamlanan tek bir entegrasyonla, ortak bir ödeme sayfasından tüm bankaların kredi kartlarına taksit yapabilir duruma geliyor. Taksit seçeneği sunmak müşteri gözünde önemli bir tercih sebebi” diye konuştu.

Müşteri sadakatinin ön koşulu ödeme deneyimi”

E-ticaret ve online ödeme alma çözümleri denince akla yalnızca pazaryerlerinde faaliyet gösteren online mağazaların gelmemesi gerektiğini belirten Parolapara CEO’su Fatih Çelik, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Pek çok bireysel satıcı Instagram gibi sosyal ağları bir online satış kanalına dönüştürüyor. KOBİ’ler işlerinin devamlılığını sağlayabilmek için pazaryerlerinin yanı sıra kendilerine ait e-ticaret sitelerinde de satış yapıyor. Kesintisiz ve güvenli bir ödeme deneyimi, son yıllarda e-ticarette müşteri sadakatinin ön koşulu oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın lisans verdiği ve PCI-DSS 1. seviye güvenlik sertifikasına sahip bir elektronik para ve ödeme şirketi olarak online ödeme altyapısına ihtiyaç duyan bireysel satıcılara Parola Link ile Ödeme Alma, e-ticaret sitesi sahiplerine ise Sanal POS çözümü ve API entegrasyonu gibi farklı ödeme alma hizmeti seçenekleri sunuyoruz. Sektöre ve işlem hacmine göre belirlenen komisyon oranlarımızla rekabetçi bir noktada konumlanıyor, kurulum ücreti, yıllık veya aylık sabit ücret gibi sürpriz maliyetler çıkarmadan tüm KOBİ’ler için ödeme alma araçları geliştiriyoruz. Parolapara olarak sunduğumuz ticari ürünlerle satış yapmak ve ödeme almak kolaylaşıyor.”

REKLAM ALANI