Dolar 32,3753
Euro 35,0555
Altın 2.326,55
BİST 9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Türkiye’de iş kazalarında günde 5 işçi hayatını kaybediyor

Türkiye’de iş  kazalarında günde 5 işçi hayatını kaybediyor
18 Aralık 2014 10:29
A+
A-

S

Türkiye’de her 9 dakikada bir meydana gelen iş kazalarında, günde 5 işçi hayatını kaybediyor

Ortalama her gün 170 iş kazasının olduğu, 4 çalışanın yaşamını yitirdiği ve 4-5 çalışanın iş kazası sonucu iş göremez hale geldiği ülkemizde  2012’de resmi yasalarla gündeme gelen ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’, yapılan iyileştirmeler ile son haline getirildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, “İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının meclisten geçmesiyle birlikte yaşanan kaza ve kayıplar asgari düzeye inecek hatta eğitim ve denetim sürecinin zorunlu hale gelmesiyle iş kazaları yüzde 98 oranında önlenebilecek” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde hükümetin açıkladığı iş sağlığı ve güvenliği konusundaki yeni yasa paketinde denetim faaliyetlerine ağırlık verilerek çalışma şartlarını iyileştirmek için yeni tedbirlerin aldındığı yönündeki gelişmeleri değerlendiren Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, “Dünyada yaklaşık 3 milyar işgücü var ve hergün yaklaşık 1 milyon iş kazası gerçekleşiyor. Ayrıca, her yıl 2,3 milyon çalışan iş kazası ya da meslek hastalığından hayatını kaybediyor ve her 15 saniyede bir, 160 işçi iş kazası geçiriyor. Türkiye’de ise ortalama her gün 170 iş kazası meydana geliyor, 4 çalışan yaşamını yitiriyor ve 4-5 çalışan iş kazası sonucu iş göremez hale geliyor. Tüm bu veriler yorumlandığında eğitim ve denetim süreçlerindeki yetersizlik ortaya çıkıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki yetersizliklerin giderilmesi ile iş kazalarının yüzde 98 oranında önlenmesi mümkün hale gelebilir” dedi.

“Yasalaşma süreci ile birlikte iş kazalarında can kaybı sayısı azaldı”

İş kazalarının yüzde 50’sinin kolaylıkla önlenebilir kazalar olduğunu, yüzde 48’inin ise sistemli bir çalışma ile önlenebileceğini vurgulayan Kemal Kaya, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan iş sağlığı ve güvenliği verilerine bakıldığında 2009-2012 yılları arasında iş yeri, çalışan ve iş kazaları sayısında düzenli artışlar gözlemlenmesine rağmen 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği tasarısının yasalaşmasıyla birlikte iş kazalarındaki artışa rağmen can kaybı sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Bu doğrultuda iş sağlığı ve güvenliğinin yasalaşması, vatandaşa yasalarla tanınan yaşam hakkının bir gereğidir. Bu konuda her ne kadar geç kalınmış olsa da yasalaşma süreci ve yasanın kapsamının genişletilmesi çok doğru bir girişim.” diye konuştu.

“İş kazalarının yüzde 10’u İnşaat sektöründe gerçekleşiyor”

Kaya Grubu’nun faaliyet alanı olan ‘yüksekte iş güvenliği’ ekseninde iş kazalarının iş kollarına göre dağılımını ve kazaların gerçekleşme sebeplerini değerlendiren Kemal Kaya, “2012 yılında maden ve ağır sanayi, inşaat sektörünü takip etti. Toplamda 44 bin 780 iş kazasının gerçekleştiği 2012 yılında yalnızca inşaat sektöründe 4 bin 511 iş kazası gerçekleşti. Bu da oransal açıdan bakıldığında iş kazalarının yüzde 10’unun inşaat sektöründe gerçekleştiğini gösteriyor. İş kazası sebeplerine baktığımızda ise yüksekten düşme sebepli iş kazalarının açık ara en yüksek orana sahip olduğunu görüyoruz.” dedi.

Kemal Kaya, “Yasadaki son iyileştirme çalışmaları  kapsamında; çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışana yeterlilik belgesi gerekliliği, meslek okullarında zorunlu iş sağlığı ve güvenliği derslerinin verilmesi, yapı denetim firmalarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluk üstlenmesi, yılda bir kez yapılan acil durum tatbikatlarının bundan böyle 6 ayda bir yapılması gibi bir çok uygulamanın hayata geçirilmesi planlanıyor. Yasalaşma süreci tamamlandığında, alınan tüm tedbir ve kurallar uygulandığında iş güvenliği alanında ülke olarak önemli yollar kat etmiş olacacağımıza, iş kazalarını ve buna bağlı gerçekleşen can kaybını da asgari düzeye indireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI