Dolar 32,3249
Euro 35,0645
Altın 2.308,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türkiye-Rusya el sıkışmasının iki yıllık getirisi 10 milyar doları bulacak

Türkiye-Rusya el sıkışmasının iki yıllık getirisi 10 milyar doları bulacak
11 Temmuz 2016 11:17 | Son Güncellenme: 11 Temmuz 2016 11:24
A+
A-

rusya

Sermaye piyasalarında bu yıl 25’inci yılını kutlayan Ata Yatırım’ın piyasa analistleri son yatırımcı raporunda rakamlarla Türkiye-Rusya ilişkilerini masaya yatırdı. Araştırma raporuna göre Rusya anlaşmazlığının çözülmesi Türkiye’nin ticaret ve turizm hacmine gelecek iki yılda 10 milyar ABD dolarının üzerinde katkı yapacak.

Türkiye’nin öncü finans kuruluşlarından Ata Yatırım yayınladığı Jeopolitik Risk raporunda Türkiye-Rusya ilişkilerini masaya yatırdı. Raporda Türkiye’nin dünyanın jeopolitik olarak en riskli bölgelerden birinde bulunduğu aktarılırken ve 1990’daki ilk Körfez Savaşı’ndan bu yana neredeyse hiç sakin bir dönem geçirmediği dile getirildi. Geçmiş dönem piyasa hareketlerinden yola çıkılarak, genel olarak jeopolitik risklerin bulaşıcı değilse, kalıcı olmadığı yatırımcılara hatırlatılırken Türkiye-Rusya ilişkileri ayrıntılı olarak raporda yer aldı.

Araştırmada son dönemlerde Türkiye açısından en beklenmedik jeopolitik riskin, 24 Kasım 2015 tarihinde Rus uçağının düşürülmesi olduğu belirtildi. Almanya’dan sonra en büyük ticari ortağımız Rusya’nın olaydan sonraki tavrı ile iki ülkenin ekonomilerinin göreceği zarar, sorunun aşılması ile kısa sürede yerini karşılıklı kazançlara bırakacak. Azalan ticaret, turizm gelirleri, bavul ticareti gelirleri göz önüne alındığında, 2015’te ilişkilerde azalan trend Türk-Rus ilişkilerinin hızla düzelmesi ile Türk ekonomisine yıllık 4.5-5 milyar ABD dolarlık bir pozitif etki yapacak. Bu da hızla iyileşen ticari-ekonomik ve turizm faaliyetlerinin önümüzdeki iki yılda Türk ekonomisine yaklaşık 10 milyar ABD doları getirisi olacağı anlamına geliyor. Gelişen Türk-Rus ilişkileri cari açık finansmanı açısından da ekonomiye katkıda bulunacak.

Rakamlarla_T__rk_Rus___li__kileri (1)

REKLAM ALANI