Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Türkiye İmalat Sanayi PMI haziran ayında 54,7’ye yükseldi

Türkiye İmalat Sanayi PMI haziran ayında 54,7’ye yükseldi
03 Temmuz 2017 10:12
A+
A-

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) haziran ayında 54,7’ye yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşmenin Kasım 2013’ten beri gözlenen en güçlü düzeyde gerçekleştiğine işaret etti.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da haziranda 52,2 olarak gerçekleşerek faaliyet koşullarında genel anlamda güçlü iyileşmenin devam ettiğini gösterdi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat Sanayi PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Haziran 2017 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, geçen mayıs ayında 53,5 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI haziranda 54,7’ye yükselerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşmenin Kasım 2013’ten beri gözlenen en güçlü düzeyde gerçekleştiğine işaret etti. Böylelikle manşet PMI üst üste dördüncü ay olacak şekilde uzun dönem ortalaması olan 50,7’nin üzerinde ölçüldü. PMI’daki yükseliş; yeni siparişler, üretim ve istihdamdaki daha yüksek oranlı artışlardan kaynaklandı. İmalat sektörünün faaliyet koşullarındaki genel iyileşme, yeni siparişlerde Şubat 2011’den bu yana kaydedilen en yüksek artıştan kaynaklandı. Ayrıca imalatçıların üretimi son 43 ayın, istihdamı ise son 29 ayın en güçlü düzeyinde artış kaydetti. Bu sayede firmalar, yeni alınan işlerdeki daha yüksek oranlı artışa rağmen, birikmiş işlerini azalttı. Son anket ayrıca sektördeki enflasyonist baskıların daha da hafiflediğini gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI haziran ayı anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, şunları söyledi: “Türk imalat sektörünün PMI yükseliş trendi, haziranda da devam ederek sektörün genel performansının son üç buçuk yılı aşkın sürede gözlenen en güçlü düzeyde gerçekleştiğini gösterdi. Özellikle dikkat çeken, yeni siparişlerde son altı yılı aşkın dönemdeki en yüksek artışın kaydedilmesiydi. Bu gelişme, üçüncü çeyrek için olumlu işaret verdi. Son açıklanan resmi sanayi üretiminde nisan ayında gerçekleşen yıllık yüzde 6,7’lik büyüme, PMI’nin son dönemdeki gücünü teyit etmiş oldu.”

İstanbul İmalat PMI haziranda 52,2 oldu

Mayıs ayında 53,3 düzeyinde kaydedilen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da haziranda 52,2 olarak gerçekleşti. Endeks, faaliyet koşullarında genel anlamda güçlü iyileşmenin devam ettiğine işaret etti. PMI, ayrıca uzun dönem ortalaması (Ocak 2006’dan beri) olan 50,5’in üzerinde ve Kasım 2014’ten beri gözlenen ikinci en yüksek düzeyinde kaydedildi. Haziran ayında beş alt endeksin dördü (girdi stokları alt endeksi dışında) manşet PMI’ye pozitif katkı sağladı. PMI’de mayısa kıyasla gerçekleşen düşüş ise yeni siparişler, üretim ve istihdamda daha düşük oranlı artışlar görülmesinden kaynaklandı. Buna rağmen, yeni siparişler, üretim ve istihdam geçmiş ortalamalara kıyasla güçlü düzeyde büyüdü ve tedarikçilerin teslimat süreleri artmaya devam etti. Yeni işler Şubat 2014’ten beri gözlenen ikinci en yüksek hızda büyüdü. Üretim, üst üste dördüncü ay olacak şekilde Haziran’da arttı. Böylelikle, son iki buçuk yılın en uzun kesintisiz yükseliş trendi gerçekleşmiş oldu.

REKLAM ALANI