Dolar 32,3773
Euro 35,0541
Altın 2.326,75
BİST 9.105,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Türkiye imalat PMI’ı ağustosta beklentinin altında

Türkiye imalat PMI’ı ağustosta beklentinin altında
01 Eylül 2016 12:01
A+
A-

imalat-sanayi

İmalat PMI Ağustos’ta 47’ye gerileyerek sektörde daralmanın altıncı ayına girdiğine işaret etti. Beklenti verinin 49.3 seviyesinde geleceği yönündeydi.

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Temmuz ayındaki 47.6 düzeyinden 47’ye geriledi. Sektördeki yavaşlama kesintisiz altıncı ayına girerken, endeks bu altı aylık dönemin en düşük değerini aldı. Tarihsel olarak bakıldığında ise PMI Nisan 2009’dan bu yana en düşük değeri aldı.

Endekste 50’nin altındaki değerler daralmaya, üzeri ise büyümeye işaret ediyor.

İmalatçıların aldığı yeni siparişleri gösteren alt endeks Ağustos’ta bir önceki aya kıyasla 0.3 puan gerileyerek 45.6 değerini aldı. Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 46.7 düzeyinden Ağustos’ta 50.2’ye yükselerek zayıf da olsa büyümeye işaret etti.

İmalatçıların üretimi ise keskin şekilde yavaşladı. Üretim alt endeksi Temmuz’daki 46.2 seviyesinden Ağustos’ta 43.4’e geriledi.

İmalatçıların mamul mal stoklarındaki daralma ise yedinci ayına girdi, alt endeks 48.8’den Ağustos’ta 49.2’ye yükselmesine karşılık daralmaya işaret etti.

Şirketlerin girdi fiyatlarındaki artış devam etti, ancak dört ayın en düşük düzeyinde gerçekleşti ve uzun dönemli ortalamanın altında kaldı. Mamul mal fiyatları ise beş ayın en zayıf artışını kaydetti.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

REKLAM ALANI