Dolar 32,3416
Euro 35,1000
Altın 2.310,41
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Türkiye ikinci çeyrekte sürpriz yapabilir”

“Türkiye ikinci çeyrekte sürpriz yapabilir”
17 Nisan 2014 08:02
A+
A-

Esskuchen_1

 · Türkiye’deki durumun kısmi düzelmesi ve gelişen pazarlara tekrar artan ilgi Orta ve Doğu Avrupa piyasalarının ve hisselerinin gelişmesinde en önemli faktörler oldu. Analistler, ikinci çeyrekte Türkiye’den sürpriz bekliyor.

· Orta ve Doğu Avrupa’daki GSYİH büyümesi beklenenin üzerinde: Romanya %5.2 ile hızlı bir yükseliş gösterdi, onu 2013 4’üncü çeyreğinde Polonya ve Macaristan takip etti (%2.7); Orta ve Doğu Avrupa ekonomilerinde toparlanma, 2014’te %2.4’lük büyüme ile devam edecek.

Orta ve Doğu Avrupa’nın lider finansal kuruluşlarından Erste Grup analistlerinin geniş kapsamlı bölgesel değerlendirmesine göre Türkiye yılın ikinci çeyreğinde sürpriz yapabilir.  Erste Grup Orta ve Doğu Avrupa Hisse Senedi Araştırma ve Stratejisinden Sorumlu Henning Esskuchen,  “Türkiye’de politik durumun sakinleşmesi ve gelişmekte olan pazarlara yönelik fon akışının devam etmesi, likiditeye dayalı bir canlanmaya imkan sağlayacaktır‘’ dedi. Grup analistleri, Türkiye’nin geçen seneki %3.8’lik ekonomik büyümesinin ardından, yurtiçinde belirsizlikler, küresel piyasaların daha az destekleyici olması ve yüksek faiz politikası nedeniyle, bu yıl  %2.3 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Erste Grup’un faaliyet gösterdiği bölgelerdeki reel ekonominin 2013 yılının son çeyreğindeki büyümesi de olumlu bir sürpriz oldu. Tüm Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde GSYİH büyümeleri beklenenin üzerindeydi. Romanya yılı % 5.2’lik bir ekonomik büyüme ile bitirirken Polonya ve Macaristan %2.7’lik büyüme ile 2013 yılını geride bıraktı.. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya %1,3 ve %1,5 ekonomik büyüme gerçekleştirdiler.

 Büyüme sürecek

Erste analistlerinin Orta ve Doğu Avrupa’da ekonomik toparlanmanın 2014’te devam edeceğini umduğunu kaydeden Esskuchen; ‘’2013’te görülen %1.2’lik büyüme sonrası, Orta ve Doğu Avrupa ekonomileri bu yıl %2.4’lük bir büyüme gösterecek. Orta ve Doğu Avrupa’daki büyüme, mali konsolidasyonun azalması ve dış pazarlardaki büyüme ile desteklenecektir’’diye konuştu.

En iyi performansı %3.1’lik oranı ile Polonya gösterirken onu % 3’lük büyüme oranı ile Romanya takip ediyor. Romanya ekonomisi, ağırlıklı olarak bereketli hasat sebebiyle 2013’te %3.5 büyüdü. Çek Cumhuriyeti (%2), Macaristan (%1.9) ve Slovakya (%1.7) hepsi geçen seneden daha hızlı büyüme göstermesi bekleniyor. Sadece Sırbistan %1’lik bir ekonomik büyüme ile geçen yıldan daha yavaş bir büyüme gösterebilir. Türkiye’nin ise geçen seneki %3.8’lik büyümenin ardından, iç ekonomik belirsizlikler ve dış pazar desteğinin azalması ve yüksek kur politikası nedeniyle bu yıl  %2.3 büyümesi öngörülüyor.

Türkiye umut vaat ediyor

Erste analistleri, Rusya ve Türkiye’nin endeks ağırlıklarının endekse göre daha az kategorisinden nötre doğru ilerlediğini belirtiyor. Rusya, ihracat odaklı iş dünyasında pozitif etki yaratan Ruble devalüasyonu dışında temel konulara yönelik herhangi bir umut vaat etmiyor. Bununla birlikte, 2013 Eylül’ünden bu yana ülkeden  çıktığı bildirilen 4.4 milyar doların bir kısmı, şimdiki bastırılmış seviyelerden faydalanmak için ülkeye geri dönebilir. Aynı durum, seçimlerin piyasada olumlu sonuçlar yarattığı Türkiye için de geçerli. Yine de, bu iki pazarda Erste Grup Analistleri, Türkiye’yi daha umut vaat edici olduğunu ve ikinci çeyrekte sürpriz beklediklerini ifade ediyorlar.

Türkiye’de bankacılık sektörü hala riskli
Erste analistleri, hazırlamış oldukları raporda Türkiye ve Polonya’nın bankacılık sektörünü karşılaştırırken Polonya’yı göreceli olarak daha iyi bir konumda görüyorlar. Yukarı yönlü kar revizyonlarının itici etkisi, öncesine göre çok daha yumuşak bir şekilde de olsa, Polonya bankacılık sektöründe hala hissediliyor.

Analistler, Türkiye’nin ise şu anda düşük büyüme ihtimali ve yüksek faiz oranlarının etkisinde olduğunun altını çiziyor. Bankacılık sektörünün kazanç beklentilerindeki büyük gerilemenin, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’ndaki değer kaybını sınırlamak üzere gerçekleştirdiği keskin faiz artırımından kaynaklandığını, bununla birlikte bu adımın fonlama maliyeti üzerindeki baskıyı azaltarak sektöre bir hareket getirebileceğine dikkat çekiyorlar.
REKLAM ALANI