Dolar 32,5095
Euro 34,8071
Altın 2.486,95
BİST 9.559,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Türkiye, FAO Konsey Üyeliğine seçildi

Türkiye, FAO Konsey Üyeliğine seçildi
28 Haziran 2013 06:07 | Son Güncellenme: 28 Haziran 2013 06:08
A+
A-

FAOY

Türkiye, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun 38. Konferansı’nda yapılan seçimlerde Avrupa Bölgesi’nden Rusya ve Macaristan ile birlikte FAO’nun üst yönetim organı olan Konsey üyeliğine seçildi

İtalya’nın başkenti Roma’da yapılan FAO toplantısında, Konsey üyelikleri seçimleri yapıldı. 49 üyeli FAO Konseyi üyeliği için Avrupa Bölgesi’nden Türkiye, Rusya, Macaristan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin aday olması üzerine, yeni üyelerin seçimle belirlenmesi kararlaştırıldı. İlk tur seçimde Rusya konsey üyeliğine seçilirken, Türkiye ikinci turda konseye seçildi. Konseyin diğer üyesi de Macaristan oldu. Türkiye 3 yıl boyunca konsey üyeliği yapacak. Konferansta ayrıca, Güney Sudan, BruneiDarü’s-Selam Devleti ve Singapur’un FAO üyelikleri de oylanarak kabul edildi.

Konferansa katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Gıda Güvenliği ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri” konusunda bir konuşma yaptı. Yeterli gıdaya erişmenin en temel hak olduğuna vurgu yapan Eker, açlık, yoksulluk ve kötü beslenmenin hala dünya gündeminde önemli yer tuttuğuna işaret etti. 2050’de 9 milyarı bulması beklenen Dünya nüfusunun yeterli beslenebilmesi için sürdürülebilir sistemlere ihtiyaç olduğunu belirten Eker, bu sorunların üye ülkelerin bireysel çabalarının yanı sıra uluslararası işbirliğiyle çözülebileceğini kaydetti.

Türkiye’nin sürdürülebilir tarımsal üretim ve yeterli ve dengeli beslenmeye erişimi sağlamak amacıyla birçok önlemler aldığını anlatan Eker, Türkiye’nin sahip olduğu deneyimlerini ihtiyaç duyan ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.

Roma’da çeşitli ülkelerin Gıda ve Tarım Bakanları ile bir araya gelen Eker, FAO Genel Direktörü Graziano Da Silva ile de görüştü. Görüşmede Eker, Da Silvayı FAO-Türkiye İşbirliği Programının ikinci dönem anlaşmasını imzalamak üzere ülkemize davet etti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “En Az Gelişmiş Ülkelerde Gıda Güvenliği, Sürdürülebilir Tarım ve Yapısal Dönüşümler” konulu toplantıda yaptığı konuşmada da, Türkiye’nin dış yardımlarının 2,5 milyar doları geçtiğine vurgu yaptı. Bakan Eker, OECD istatistiklerine göre, yardımlarını bir önceki seneye göre %38 ile en yüksek düzeyde artıran ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

FAO toplantıları sırasında Bakan Eker’in girişimleri ile 2016 yılının uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesi kararlaştırıldı.

REKLAM ALANI