Dolar 32,4794
Euro 34,5707
Altın 2.478,66
BİST 9.568,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Türkiye ekonomisine toplam 185 milyar TL kredi desteği

Türkiye ekonomisine toplam  185 milyar TL kredi desteği
03 Şubat 2016 10:38
A+
A-

 

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil

Akbank 2015 yılında3 milyar 229 milyon TL konsolide net kâr elde etti

Akbank’ın 2015 yılı finansal performansına ilişkin olarak yaptığı açıklamada Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Belirsizliklerin ülkemizde ve küresel ölçekte yoğun olduğu bir yılı geride bıraktık. 2015 bankacılık sektöründe karlılıkların önemli ölçüde azaldığı bir yıl oldu.Akbank olarak bu koşullara rağmen iyi bir performans sergiledik. Aktiflerimizi, yüzde 15 büyüterek 252 milyar TL’nin üzerine çıkardık.” dedi.

Akbank’ın 4 milyar 179 milyon TL brüt kârından 950milyon TL vergi karşılığı ayırdığını açıklayan Binbaşgil,2015 sonunda bankanın konsolide net kârının 3 milyar 229 milyon TL seviyesine ulaştığını belirtti.

“Ekonomimize sağladığımız desteği kredilerimizle 185 milyar TL’nin üstüne çıkardık.”

Binbaşgil, Akbank’ın Türkiye’nin büyüme hikayesinin önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, “Bankacılık faaliyetleri, katma değeri yüksek ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi için hayati önem taşıyor. Biz de bu yıl,kredilerimiz vasıtasıyla ekonomimize sağladığımız desteği, 153 milyar TL’si nakdi kredi olmak üzere toplam 185 milyar TL’nin üstüne çıkardık. KOBİve kurumsal kredilerimizle reel sektöre verdiğimiz destek, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 22artış göstererek 113milyarın üzerine çıktı.” dedi.

“Yüzde 2,2 seviyesinde bulunan takipteki kredi oranımızyüksek aktif kalitemizin göstergesi.”

Akbank’ın aktif kalitesini piyasalardaki belirsizliklerin yüksek olduğu bir dönemde koruduğunun altını çizen Binbaşgil, “Bu yıl da güçlü büyüme performansımızı sürdürürken takipteki kredi oranımızı düşük seviyede tutmayı başardık.” dedi. Binbaşgil, takipteki kredi karşılıklarına da değinerek, Akbank’ın genel kredi karşılıkları ile beraber takipteki kredilere yüzde 171oranında karşılık ayırdığını belirtti.
“Toplam mevduatımız yüzde 22 büyüyerek149milyar TL seviyesine ulaştı.”

Türkiye’de tasarrufların değerlendirilmesinde en nitelikli adres olmayı hedeflediklerini belirten Binbaşgil, “Yılsonunda yüzde 22oranında artan toplam mevduatımız, 149 milyar TL’nin üzerine çıktı. Akbank Yatırım Hizmetleri ile, müşterilerimizin yatırımlarını özgüvenle değerlendirebilmeleri için Ak Yatırım ve Ak Portföy ile ortak bir platform oluşturduk. Sunduğumuz hizmetin arkasındaki uzmanlık, tecrübe ve yüksek teknoloji ile sektörde farklılaşmaya başladık.”dedi.
“Başarılı yurt dışı borçlanma işlemleri, Akbank’a uluslararası piyasalarda duyulan güvenin yansıması.”

Akbank’ın gerçekleştirdiği başarılı sendikasyon işlemlerinin uluslararası bankacılık alanındaki gücünün ve saygınlığının göstergesi olduğunu belirten Binbaşgil, “1,2 milyar dolar tutarındaki Mart 2014 sendikasyonumuzu, 2015 yılında artan talep ve düşük maliyet ile yeniledik.Ağustos ayında temin ettiğimiz 335 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile, 2008’den bu yana 3 yıl vadeli sendikasyon kredisi alan ilk Türk bankası biz olduk. Bu krediye Orta Doğu ve Asya’dan bankaları da dahil ederek yatırımcı tabanımızı genişlettik. Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz 1,2 milyar dolar tutarındaki 1 yıl vadeli sendikasyonu ise, uluslararası piyasalardaki maliyetleri düşürerek, yenilemeyi başardık.Muhabir bankacılıktaki gücümüzü bir kez daha kanıtlayarak, bu alanda da sektöre yön vermeye devam ettik.” dedi.

“Türkiye’nin En Değerli Markası olduk.”

Binbaşgil, “Bu yıl, Türkiye’de En Değerli Marka unvanını alan ilk banka olmanın mutluluğunu yaşadık. Ürün ve hizmetlerimizin üstün kalitesini, uluslararası platformlarda kazandığımız ödüllerle taçlandırdık. Mobil uygulamamız Akbank Direkt, küresel düzeyde aldığı ödüllere bir yenisini ekleyerek, Global Finance tarafından ‘Dünyanın En İyi Mobil Bankacılık Uygulaması’ unvanını aldı. Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi’nde, özel bankalar kategorisinde ilk sıraya yerleştik. Hizmet kalitemizin müşterilerimizce de teyit edilmesi bizi sevindirdi.Sabancı Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz Akbank Aile Şirketleri Akademisi, bu yıl ilk mezunlarını verdi. Şirketlerimizin kurumsallaşma yönünde atacağı adımlara destek olmayı sürdüreceğiz.”

“Bankacılıkta çıtayı yükseltmeye devam edeceğiz.”

Akbank’ın sağlam finansalları, nitelikli insan kaynağı ve teknoloji altyapısı sayesinde Türkiye’de büyüme potansiyeli en yüksek bankalardan olduğunu dile getiren Binbaşgil, “Teknolojiyle şekillenen, daha da müşteri ve insan odaklı bir geleceğe hazırlanıyoruz. Sektörümüzün geleceğine yön veren yenilikleri uygularken, müşterilerimizi yakinen dinliyor, sağlam temellerimizden güç alıyoruz. 2015 yılındaki performansımızı Türkiye’nin en yetenekli insan kaynağıyla çalışmaya, dijitalleşme konusunda attığımız adımlara ve hizmet kalitesine verdiğimiz değere borçluyuz. Önümüzdeki dönemde de hem Türkiye’de hem de küresel düzeyde bankacılıkta çıtayı yükseltmeye devam edeceğiz. Çalışanlarımıza özveri ve emekleri için, müşteri ve hissedarlarımıza ise Akbank’a duydukları güven için teşekkür ediyorum.” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI