Dolar 32,5994
Euro 34,8008
Altın 2.504,12
BİST 9.483,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Türkiye de yastık altında iki bin ton altın var

Türkiye de yastık altında iki bin ton altın var
19 Şubat 2013 14:08
A+
A-

DSC_3789

 TÜRKİYE KUYUMCU ODA VE DERNEKLERİ BAŞKANLARI ANKARA DA BULUŞTU: TÜRKİYE DE YASTIK ALTINDA YAKLAŞIK 2000 TON ALTIN VAR

Bankacılık Düzenleme veDenetleme Kurumu’nun (BDDK) bankalara Cumhuriyet ve ziynet altınları alıp satmayetkisi vermesinin ardından bir araya gelen Türkiye Kuyumcu Oda ve Dernekleri,19 Şubat Salı günü Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) basın toplantısı düzenledi.

Hükümetin “yastıkaltındaki” altının, bankalar tarafından mevduata dönüştürülmesi vekazandırılmasını sağlamak amacı ile yürürlüğe soktuğu taslak nedeni ile ortayaçıkan sorunları basın toplantısında paylaşan İstanbul Kuyumcular Odası BaşkanıAlaattin Kameroğlu endişelerini dile getirdi.

İKOBaşkanı Alaattin Kameroğlu: “Uygulama, kuyumculuk sektörünü zor durumdabırakıyor”

Düzenlenen basıntoplantısında konuşan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, bankaların2006’da çıkan tebliğ ile, İstanbul Altın Borsası’nın kabul ettiği rafinerilertarafından üretilen 24 ayar külçe altınların alınıp satılmasının kuyumculariçin bir sakıncasının olmadığını, ekonominin güçlenmesi için yastık altındakialtının mevduata çevrilmesinin doğru olacağını dile getirdi. “Mevduataçevrilecek altın takılarının vatandaştan toplanma şeklinde bazı sakıncalar sözkonusu ve bu toplanma şeklinin uygulaması ile ilgili de birtakım endişelerimizgündemde. Cumhuriyet altınlarının bankalar tarafından alınıp satılması sektörünkabul edemeyeceği bir durumdur.” diyen Kameroğlu, taslağın hayat geçmesi ile bankacılıksektörü ile kuyumculuk sektörünün karşı karşıya geleceğinin ve bu rekabetin heriki sektöre de büyük zarar vereceğinin altını çizdi.

Uzun yıllardır, TürkiyeCumhuriyeti Darphanesi tarafından basılan ve kuyumcular üzerinden satışıgerçekleştirilen Cumhuriyet Altını satışında, kuyumculuk sektörünün karoranının yüzde 1 ile 2 arasında değiştiğini belirten İKO Başkanı AlaattinKameroğlu sözlerine; “Uygulamanın hayata geçmesinin ekonomiye herhangi birkatkı sağlamamasının yanı sıra, Türkiye’de faaliyet gösteren 25 binin üzerindekuyumcuyu da zorda bırakacak bir uygulama olacak.” şeklinde devam etti.

Altınalım satımlarında en büyük sorun: Uzmanlık

Türkiye’de faaliyetgösteren 25 binin üzerindeki kuyumcunun asıl işinin altın alıp satmak olduğunudile getiren İKO Başkanı Alaattin Kameroğlu, bu alana bankaların da girmesi ilekuyumcuların iş hacminde bir daralma olacağına dikkat çekti. Kuyumcuların kendialanlarında uzman olduğunu ve kendi sektörleri ile ilgili işleri en iyi şekildeyerine getirmeye çalıştıklarını dile getiren Kameroğlu, altınlarınfiyatlandırılmasından, alım satım işlemlerine kadar kuyumcuların daha yetkinolduğunu belirtti. Bu konuda uzman olan kuyumcuların, işi mevduat alıp satmak olanbankalara oranla çok daha fazla bilgiye sahip olduğuna dikkat çekti.

Bankaların bu uygulama ilekendi iş tanımlarının dışına çıktığını dile getiren Kameroğlu, bankalardaaçılmış olan yaklaşık 170 ton olan altın mevduatının 30 tonunun bankalarınhalkı bankaya davet ederek, banka ekspertizlerinin insiyatifinde altınlarınıtopladıklarını dile getirdi. Kameroğlu sözlerine “Buradaki en büyük sorununbankalarda altın toplama ile ilgili ekspertiz görevi üstlenen kişilerin konuile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması. Kuyumcular ise ziynet altın veCumhuriyet altınlarını hem satıp hem de geri almaktadırlar. Bunu da meslekibilgi ve becerileri ile gerçekleştirmektedirler. Ancak bankalar konuyla ilgiliyeterli donanıma sahip olmadıkları için sadece Cumhuriyet altını satışınıyapabilirken, vatandaş geri getirip satmak istediği zaman alımını yapamıyor”şeklinde devam etti.

 Kuyumcular,bankaların altın bayiliğini yapsın

Konuyla ilgili dahaönce Türkiye’deki çeşitli Kuyumcu Odaları ile birlikte Türkiye BankalarBirliği’ne (TBB) giden Kameroğlu, uygulamanın geneli ile ilgili olarak çeşitliçözüm önerilerinde bulunduklarını ve her iki tarafında gelişmesine katkısağlayan, karşılıklı “kazan kazan” prensibi dahilinde fikirler sunduklarınıdile getirdi. Kameroğlu sözlerine, “Her banka şubesinin yöneticisinin bölgedeticaret yapan kişilerle yakın ilişkiler içinde olmasının avantajını ortak işbirliğineyansıtarak, hem bankacılık sektörünün daha fazla müşteriye hizmet vermesini hemde kuyumculuk sektörünün bankalarla daha sıkı ticari ilişkiler kurmasınakatkıda bulunabiliriz.” şeklinde devam etti. Türkiye’de her ailenin güvendiğive alışverişini yaptığı bir kuyumcusunun olduğunu belirten Kameroğlu, bunoktada önerilerinin kuyumcuların, bankaların altın bayiliği yapması yönündeolduğunu aktardı.

 

REKLAM ALANI