Dolar 32,5467
Euro 34,9817
Altın 2.420,36
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Türkiye, 109 ülke arasında 39. Sırada yer aldı

Türkiye, 109 ülke arasında 39. Sırada yer aldı
26 Mayıs 2015 11:29 | Son Güncellenme: 26 Mayıs 2015 11:30
A+
A-

Professional chef sharpening knife inlcluding assorted fresh vegetables

 DuPont tarafından desteklenen ve Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından geliştirilen Küresel Gıda Güvenliği İndeksi, Expo Milan 2015’te düzenlenen etkinlikte açıklandı.

 Küresel pazara birinci sınıf yenilikçi ürünler, malzemeler ve hizmetler sunan bilim şirketi DuPont tarafından desteklenen ve Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından geliştirilen 2015 Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nin güncellenen sonuçları, gıda ve tarım sektörünün önde gelen yetkililerinin de katılımıyla Expo Milan 2015’te düzenlenen etkinlikte açıklandı. DuPont, kamu sektörü ile özel sektörün liderleriyle küresel gıda güvencesi sorununu ele alan kırsal ve kentsel inovasyon örneklerini paylaşmak üzere bir araya geldi. İndeks sonuçlarına göre, küresel gıda güvencesindeki iyileşmeler devam ederken, Orta ve Doğu Avrupa’da siyasi karışıklıklar ve hızlı kentleşme nedeniyle güçlükler de var.

Çalışmaların başladığı 2012’den bu yana yıllık gıda güvenliği / güvenilirliği gelişmelerini ortaya koyan indeks, 2015 yılında, 109 ülkeyi tüm dünyada tarım alanındaki yatırımların, işbirliklerinin ve politikaların süregelen etkisini, 28 gıda güvenliği göstergesine göre ölçüyor.

Türkiye’nin en büyük değişimi ulaşılabilirlik kategorisinde yaşandı

·        Türkiye, Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nde puanını 2014 yılına göre yüzde 1.8 puan artırarak 39. sıradaki yerini korudu.

·   İndekse göre Türkiye’nin en yüksek skoru kalite ve güvenilirlikte, ancak Türkiye’nin en büyük değişimi ulaşılabilirlik kategorisinde 3 puan artışla beş sıra birden yükselmesidir. En hızlı büyüme ulaşılabilirlikte yaşandı.

·         Türkiye, Kalite & Güvenlik alanında da 2 puan yükseliş kaydetti.

·         Gıda kaybı konusunda 21.3 puan artışı yaşandı ve bu da gıda kaybının azaldığını gösteriyor.

·         Türkiye, diyet çeşitlendirmesinde 5.3 puanlık iyileşme kaydetti.

·         Küresel açlık sınırının nüfusa oranında 3.9 puanlık artış görüldü.

·         Yüzde 1.2 gümrük artışından kaynaklı 1.8 puanlık tarım ithalat gümrük düşüşü yaşandı.

James_Borel

James C. Borel “Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nin gücü bir insanın yemek yiyebilmesini  etkileyen kilit dinamiklerde gizli” 

Etkinlikte konuşma yapan DuPont Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı James C. Borel;  “Dünya nüfusu arttıkça, kentlerde yoğunlaştıkça ve orta sınıf genişledikçe, kaynakları doğru bir biçimde gıda sistemlerini ve bu sistemlerin dayanıklılığını güçlendirmeye odaklamak zorundayız” dedi. Borel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorunların altında yatan nedenleri; bir insanın yemek yiyebilmesini etkileyen kilit dinamikleri ele almamız gerekiyor. Küresel Gıda Güvenliği İndeksi’nin gücü de burada gizli.”

Borel ayrıca, doğru kaynak yatırımını güvence altına alan dört kilit alanı vurguladı: Çiftçi verimliliği için inovasyon, gıdanın besleyiciliğinin arttırılması, adil ve açık ticaret politikalarının oluşturulması ile gıda israfının azaltılması.

Halide+Aydinlik

Halide Aydınlık “Tüm paydaşlar gıda güvencesi konusunda inovasyona yatırım yapmalı”

DuPont Türkiye Ülke Müdürü Halide Aydınlık; “2015 Küresel Gıda Güvenliği İndeksi, değerlendirmede yer alan ülkelerin üçte ikisinde yıldan yıla iyileşme kaydedilmesiyle gıda güvencesinin küresel çapta arttığını ortaya çıkardı. Siyasi istikrarsızlık ve GSYH büyüme hızı, ülkedeki kentleşme hızından daha düşük olan ülkeler, İndeks’te daha düşük skorlar elde etti. DuPont olarak, Türkiye’nin gıda güvenliği konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydettiğini görüyoruz. İndeks’e göre Türkiye’nin kalite ve güvenilirlik konusunda skoru halen yüksek. Önceki yıla göre ulaşılabilirlik kategorisinde de gözle görülür bir gelişim yaşandı. Gıda güvencesi konusunda güçlükleri yenmek için tüm paydaşların inovasyona yatırım yaptığı bir süreçte, bu rakamların daha da yükseleceğine inancımız tam” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI