Dolar 32,3695
Euro 35,0050
Altın 2.325,46
BİST 9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Turkcell hisselerini satacak

Turkcell hisselerini satacak
29 Mayıs 2014 09:16 | Son Güncellenme: 31 Mayıs 2014 13:12
A+
A-

karamehmet4 yıldır gerçekleştirilemeyen Turkcell Genel Kurulu için ortaklar yarın yeniden bir araya gelecek. Gözler Karamehmet’in 24 Haziran’da yapacağı ödemede.

Ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle 4 yıl üst üste toplanamayan Turkcell Genel Kurulu 29 Mayıs 2014 günü (yarın) saat 10.00’da Turkcell Plaza’da gerçekleştirilecek. 2010, 2011, 2012 ve 2013 yılları Olağan Genel Kurul toplantılarını da kapsayan 45 maddelik gündem maddesi hazırlandı. Herkesin gözü bu toplantıda olacak. Özellikle de yatırımcılar 4 yıldır dağıtılamayan temettüler konusunda alınacak kararı bekliyor.

Yarın yapılacak Genel Kurul önceliklerden farklı olamayacak. Yani Rus Altimo ile Çukurova Grubu Genel Kurul’a katılma konusunda ortak bir karar alamadığı için Genel Kurul’un ileri bir tarihe erteleneceği ifade ediliyor.

Turkcell’in yönetim zinciri içerisinde Çukurova Telecom ve Turkcell Holding isimli iki şirket kilit rol oynuyor. Turkcell’in yüzde 51’ini kontrol eden Turkcell Holding’te en büyük ortak yüzde 53 payla Çukurova Telecom Holding. Çukurova Telecom Holding’in mevcut sermaye yapısında Çukurova Grubu’nun yüzde 51, Rus Altimo’nun ise yüzde 49 payı bulunuyor. Genel Kurul’da son sözü Çukurova Telekom Holding söyleyecek.

SÜRE 24 HAZİRAN’DA DOLUYOR

Bu arada genel kurulların ertelenmesinde etkili olan mahkemeler de sonuçlanmış durumda. ABD’deki Federal Temyiz Mahkemesi 26 Nisan’da Çukurova ile TeliaSonera arasındaki davada, Çukurova’nın varlıkları üzerindeki durdurma kararını kaldırırken, grubun diğer hissedarları Altimo’ya gereken ödemeyi yaparak Turkcell’deki payları geri almasının önü açıldı. İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin (Privy Council) Karamehmet’e tanıdığı süre 24 Haziran’da doluyor. Bu tarihe kadar Karamehmet’in 1.6 milyar lira bularak hisseleri geri alması gerekiyor.

NEREDEYSE TÜM VARLIKLARINA EL KONULDU

Karamehmet bu tarihe kadar ödemeyi yaparsa Turkcell’in yüzde 13.8’lik payını Rus Alfa’dan geri alabilecek. Bunun için de Karamehmet’in bu parayı bulması gerekiyor. Bloomberg Ajansı kredi arayışına giren Çukurova Grubu’nun Genel Enerji dahil tüm varlıklarını teminat göstererek kredi aradığını yazmıştı.

Eğer Çukurova nakit bulabilir ve hisseleri geri alırsa o zaman yönetim krizi çözülmüş olacak. Peki, neredeyse tüm varlıklarına devlet tarafından el konulan Çukurova nakit bulabilir mi, bankalar kredi verir mi?

GENEL KURUL YAPILMADIĞI İÇİN TEMETTÜ ALAMAYACAK

Kulislerde konuşulanlara göre, Genel Enerji dahil, Karamehmet’e ait olan bazı hisseler ve varlıklar iyi bir şekilde saklandığı için teminat gösterilmesi çok zor. Genel Kurul yapılmadığı için 4 yıldır ödenmeyen Turkcell temettülerinin alınması için de Genel Kurul onayı gerekiyor ki, bu şimdilik mümkün görünmüyor.

Bu durumda Çukurova Grubu’nun tek bir şansı kalıyor; Alfa’dan alacağı yüzde 13.8 oranındaki Turkcell hisseleriyle yeni çözümler üretmek.

Burada da iki senaryo üzerinde duruluyor.

İlk senaryo; Çukurova Grubu’nun, Alfa’dan alacağı hisseleri rehin olarak göstererek kredi alması. Fakat kredinin bir Türk bankasından değil de Asya ya da Arap bankalarından alınacağı konuşuluyor.

KARAMEHMET HİSSELERİNİ TÜRK İŞADAMINA SATACAK

Bir diğer iddia ise Türk bir işadamının Karamehmet’e parayı vererek Turkcell’in ortağı konumuna gelmesi.

Rus Alfa Grup, hisseleri verip parayı almayı ve ortaklar arasındaki pürüzü gidererek temettülerin dağıtılmasını istiyor.

Kulislerde, Karamehmet’in kredi konusunda sıkıntı yaşayacağı, hisse satışının daha geçerli bir senaryo olduğu söyleniyor. Turkcell’in yeni Türk ortağıyla ilgili birkaç isim de telaffuz ediliyor. Hükümet’in de başından beri GSM devi Turkcell’in Türk kalması konusundaki tutumu biliniyor.

Yatırımcılar da bir an önce bu sıkıntıların ortadan kaldırılmasını bekliyor. Sürecin tamamlanması için yaklaşık bir ay kaldı. Yarın yapılacak Genel Kurul ileri bir tarihe ertelenebilir ama bunun son erteleme olduğu kesin.

MİLLİ PİYANGO İHALESİNE HAZIRLANIYOR

Turkcell ile ilgili bir önemli iddia ise önümüzdeki günlerde yapılacak Milli Piyango ihalesiyle ilgili.

İddialara göre dijital bir altyapıya kavuşturulmak istenilen şans oyunları için GSM operatörü gerekiyor. Turkcell’de bu yüzden konuyla yakından ilgileniyor. Dün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada bu iddiaları doğruluyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre Turkcell’in yüzde 55 iştiraki İnteltek İnternet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık Ticaret  ve yüzde 100 iştiraki Talih Kuşu Altyapı Hizmetleri’nin oluşturduğu ortak girişim grubu, şans oyunlarının lisans verilmesi suretiyle özelleştirilmesi ihalesine (Milli Piyango) ön yeterlilik başvurusunda bulundu.

Bu süreçte ortaklık sorununu çözmesi beklenen Turkcell’in ihalede en şanslı şirketlerden biri olduğu söyleniyor. Akıllı telefonlar üzerinden oynatılacak şans oyunlarının katma değeri yüksek bir iş olduğu ve Turkcell’in de yıllardır bu altyapı için çalıştığı belirtiliyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI