Dolar 32,3674
Euro 34,9625
Altın 2.325,24
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Türk sanayicisi küresel rekabette yarışa 2-0 yenik başlıyor

Türk sanayicisi küresel rekabette yarışa 2-0 yenik başlıyor
17 Mart 2013 11:23 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2013 21:59
A+
A-

GÜNEŞ

Türkiye’de bir dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla elde etmek için harcanan enerjinin OECD ülkelerinin ortalamasının en az iki, Japonya’nın ise dört katı olduğuna dikkat çeken Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre & Enerji Danışmanı Murat Sungur Bursa, hem enerjide sürdürülebilirliğin sağlanması hem de global alanda rekabet gücünün artırılması için enerjide verimlilik çalışmalarına destek verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre ve Enerji Danışmanı Murat Sungur Bursa, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada enerjinin halkın refah artış beklentilerinin karşılanması ve ekonomik kalkınmanın sağlanması için kilit öneme sahip olduğunu söylüyor. Enerjinin kilit rolünün zincirleme olarak tüm sektörlerde kendisini hissettirdiğini vurgulayan Bursa, “Ülkemizdeki enerji tüketim verileri incelendiğinde, elektriğin %40-45’i sanayide, yine %40-45’i de belediye sınırları içindeki mesken, ticarethane, sokak aydınlatması ve resmi dairelerde tüketiliyor. Böylece sanayi ve belediyeler toplam tüketimin %80-90’ını temsil ediyor. Yılda ortalama %5-6 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin %7-8 ilave elektrik üretimine ihtiyacı vardır. İşte aynı oranda da sanayimizin ve belediye sınırları içindeki tüketimin artacağını kabul edebiliriz” diye konuşuyor

Murat Sungur Bursa Türkiye’nin enerji yoğunluğu açısından olumsuz bir tablo çizileceğini ifade ederek şunları aktarıyor: “Yani enerjinin girdi maliyetleri içindeki payı, rekabet ettiğimiz pek çok ülkeye göre daha fazladır. Bu durumda uluslararası enerji fiyatlarındaki artış Türkiye ekonomisini doğrudan olumsuz bir şekilde etkiliyor. Dış ticaret açığımızın en önemli nedenlerinden birisi enerjide dışa bağımlılığımızdır. Enerji fiyatlarındaki artışlar sanayi mamullerimizin rekabet gücünü ve dolayısıyla ihracat potansiyelini düşürüyor. Türkiye’de bir dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla elde etmek için harcanan enerji OECD ülkelerinin ortalamasının en az iki, Japonya’nın ise dört katı. Bu rakamlar Türk ekonomisinin eğer enerji verimliliği tedbirleri alınırsa, küresel rekabet gücünün de ne kadar artacağı konusunda bize fikir veriyor. Enerji verimliliğini artırıcı en önemli unsur bilinçlendirme, alınacak tedbirlerle ilgili teknik ve teknolojileri bilinir, ulaşılabilir kılma ve nihayetinde yapılacak yatırıma geri dönüşümü süresince elverişli koşullarda finansal destekler sağlamaktır” diyor.

ÇÖPTEN 200-300 MİLYON KWH ELEKTRİK ÜRETİLEBİLİR

Bursa, yine belediyelerin sürekli artan hizmet beklentilerini karşılamak için gelir kaynaklarını büyütme imkanı sınırlıyken, artan enerji maliyetleriyle işlerinin daha da zorlaştığını söylüyor. Murat Sungur Bursa Türkiye’de belediyelerin doğrudan enerji üretmek ya da enerji kaynakları elde etmek gibi bir misyonlarının olmadığını belirterek, “Ancak kişi başı üretilen evsel atıkların elektrik eşdeğeri günlük 0.5-1.0 kWh mertebesinde. Yani bir milyon nüfuslu bir belediyenin topladığı çöplerden yılda 200-300 milyon kWh elektrik elde edilebilir. Benzer şekilde atık arıtma çamurlarının da enerjileri ekonomiye kazandırılabilir ve belediyeler bu şekilde gelir elde edebilir. Ancak 2013 Türkiye’sinde çok az belediyemiz bu alanda hazırlıklarını yaparak enerji kazanımı için ihaleler yapmış durumda” diye konuşuyor.

Murat Sungur Bursa Türkiye’nin enerji alanında en zayıf yönün dışa bağımlılık olduğuna dikkat çekerek şunları aktarıyor: “Ancak gerek petrol gerekse doğal gaz kaynağı zengini ülkeler Türkiye’nin sınır komşusudur. Yani enerji kaynaklarına uzak değildir ve tedarik alternatifleri çoktur. Ayrıca enerji kaynağı ülkeler ile tüketici ve ithalatçı ülkeler arasında jeostratejik bir geçiş ülkesi konumundadır. Enerjide sürdürülebilirliği sağlayabilmek için bir taraftan yenilenebilir kaynakların kullanıma sunulmasına yönelik yatırımlar tamamlanmalı, öte yandan da enerji yoğunluğunun düşürülmesi ve verimliliğinin artırılması için çaba gösterilmelidir Ayrıca dışa bağımlılığı tamamen yok etmek mümkün olmadığına göre, tedarik alternatiflerini mümkün oldukça kaynak ve ülke bazında artırarak arz güvenliğinin sürdürülebilirliği esas alınmalıdır.”

Enerji Dergisi

REKLAM ALANI