Dolar 32,3638
Euro 35,0383
Altın 2.324,23
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türk nakliyecisinin KDV alacağı 50 milyon avroya ulaştı

Türk nakliyecisinin KDV alacağı 50 milyon avroya ulaştı
31 Ocak 2016 19:07 | Son Güncellenme: 31 Ocak 2016 19:08
A+
A-

alacakBinlerce kilometre yaparak karayolu ticaretinin yükünü omuzlayan Türk nakliyecisinin Avrupa’dan KDV iadesi alacağı 50 milyon avroya ulaştı. Akaryakıtta KDV oranlarının yüzde 17 ila yüzde 27 arasında değiştiği Avrupa’da, vergi iadeleri 3 ay ile 2 yıl içerisinde ödeniyor. Akaryakıt fiyatı konusunda en avantajlı ülke Avusturya olurken,  KDV iadelerinde ise Romanya’da sorun yaşanıyor.

 Binlerce kilometre yaparak, karayolu ticaretinin yükünü omuzlayan Türk nakliye firmalarının, yoğun olarak çalıştıkları Avrupa ülkelerinden KDV iadesi alacağı 50 milyon avroya ulaştı. Türkiye ile ikili anlaşması bulunan Avrupa ülkelerinde akaryakıtta KDV oranları yüzde 17 ila yüzde 25 arasında değişirken, vergi iadeleri 3 ay ile 2 yıl içinde tahsil edilebiliyor. Akaryakıt fiyatı ve konum konusunda en avantajlı ülke Avusturya iken, KDV iadesi konusunda Romanya en problemli ülke konumunda. Avrupa’da Türk nakliye firmalarının yaşadığı KDV iadesi sorunlarını değerlendirenDKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, “KDV iadesi başlı başına bir iş kalemi. Her ülkenin başvuru sistemi ve ödeme süreleri birbirinden farklı. Bu prosedürleri nakliye firmalarının takip etmeleri oldukça zor. Bu sorunun çözümü net faturalama hizmeti sunan bir partner ile çalışmaktan geçiyor. Ödeme süreleri 2 yıla kadar uzanan vergi iadelerinde Türk nakliyecilerinin alacakları miktar 50 milyon avroya dayandı. DKV olarak biz bu noktada devreye giriyoruz ve KDV yükünü müşterimizin sırtından kendi üzerimize alıyoruz” dedi.

 Avusturya düşük akaryakıtta nakliyecinin gözdesi

Firmaların akaryakıt alımı yapacakları ülkeleri belirlemelerinin, KDV iadesi açısından büyük önem arz ettiğini belirten Deniz Çokcoş Sezer, Türk nakliye firmalarının ağırlıklı olarak Avusturya’dan yakıt alımı yaptıklarını söyledi. Deniz Çokcoş Sezer, “Avusturya Türk nakliyecisi için lojistik açıdan kilit bir konumda. Nakliyecilerimiz Almanya sınırına girmeden Avusturya’da deposunu dolduruyor. Slovenya, eskiden Türk nakliyecisi için önemli sayılırken, getirilen ek bir vergi ile bu cazibesini kaybetti, ancak düşük pompa fiyatı ile Avusturya hala cazibesini koruyor. İtalya’daki yüksek pompa fiyatları nedeniyle, bu ülkeye çalışan nakliye firmaları mazot alımlarını Slovenya’dan yapıyorlar. Bunlara ilave olarak Fransa, Belçika ve Hollanda da avantajlı konumda olan ülkeler arasında yer alıyor” diye konuştu. Bütün Avrupa’da fiyat analizi yapıldığında mazotun en uygun olduğu ülkenin Lüksemburg olduğuna dikkat çeken Deniz Çokcoş Sezer,“Bu ülkede KDV oranı yüzde 17 olmasına rağmen, pompa fiyatları çok uygun. Ancak Lüksemburg, Türk nakliyecisinin güzergâhında olmadığı için çok tercih edilmiyor. İngiltere hattında çalışan firmalar Lüksemburg’dan geçiş yapıyorlar ve bu avantajdan yararlanıyorlar” dedi. Deniz Çokcoş Sezer, KDV oranı 2016 yılı başında yüzde 20’ye düşürülmesine rağmen, vergi iadesi konusunda Türk nakliyecisinin en çok sorun yaşadığı ülkenin Romanya olduğunu belirtti.

 KDV iadelerinde kesin çözüm “net faturalama”

 KDV iadeleri konusunda DKV olarak nakliye firmalarına özel hizmetler sunduklarını belirten Deniz Çokcoş Sezer, “Bu sorunun çözümü net faturalama yönteminde. Biz KDV yükünü müşterimizin sırtından kendi üzerimize alarak, onlara hem nakit akışında avantaj sağlıyor, hem de önemli bir iş yükünü üzerlerinden almış oluyoruz” dedi.

Avrupa Ülkelerinin KDV Oranı ve KDV İadesi Borç Oranı

Ülke Adı                      Ülkenin KDV Oranı %       Ülkenin KDV İadesi Borç Oranı %

Romanya                                20 (*)                                      10.69

Avusturya                               20                                           9.18

Fransa                                     20                                           2.27

Slovenya                                22                                           0.72

İtalya                                        22                                           0.72

Hollanda                                 19                                           0.17

Belçika                                    21                                           0.15

Lüksemburg                           17                                           0.03

Finlandiya                              25                                           0.00

Birleşik Krallık                        20                                           0.00

İsveç                                        25                                           0.00

İrlanda                                     23                                           0.00

Danimarka                              25                                           0.00

 EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI