Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Türk elektrik ve elektronik sektörünün gücü Ortadoğu ve Afrika’yı aydınlatacak.

Türk elektrik ve elektronik sektörünün gücü   Ortadoğu ve Afrika’yı aydınlatacak.
19 Şubat 2013 14:01 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:38
A+
A-

TET-Middle

Türkiye’nin dünyanın en büyük üç kablo üreticisinden biri olduğunu, sektördeki firmaların ihracatta neredeyse ayak basmadıkları ülke bırakmadıklarını biliyor musunuz? Yılda milyonlarca metre kablo üreten Türk şirketleri, birbiri ardına yeni bağlantılar yaparak dünya pazarındaki yerlerini sağlamlaştırıyor. Enerji, telekom ve sanayinin pek çok koluna hizmet sunan Türk şirketleri, sadece kablo değil güç kaynakları, transformatör ve regülatör gibi ürünlerde de iddialı Türk elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları sektörünün ihracat atağına öncülük eden İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET), bu yıl ilk kez, Ortadoğu ve Afrika pazarının kilit ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde 17 – 19 Şubat tarihlerinde yapılan Middle East Electricity Fuarı’na milli katılım düzenledi. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Ortadoğu ve Afrika pazarına açılmanın kilit noktalarından biri olarak da önem taşıyor. Avrupa ülkelerinin yanı sıra Irak, İran, Fas, Cezayir, Tunus gibi ülkelerden de ziyaretçileri ağırlayan fuara, en büyük ülke katılımını Türkiye gerçekleştirdi.

Türkiye’nin 2023 yılındaki toplam 500 milyar dolarlık ihracat hedefine 45 milyar dolar ile katkı sağlamayı hedefleyen İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET), bu amaç doğrultusunda enerji ve elektrik alanında Ortadoğu’nun en önemli fuar organizasyonu olan Middle East Electricity Fuarı’na Türk şirketlerinin katılımını organize etti. Fuarda; 45’i milli katılım olmak üzere toplam 98 Türk firması yer aldı. Türk elektrik ve elektronik sektörünün kaliteli üretimde kendilerini ispatlayan şirketleri, Ortadoğu ve Afrika bölgesinde güçlenmek ve bölgenin bu alandaki üretim merkezi olmayı istiyor.

Dünya çapındaki elektronik ve enerji çevrelerini buluşturan Middle East Electricity Fuarı’nda elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları, kablolar, geri dönüşüm teknolojileri, yenilenebilir enerji teknolojileri, ışık kontrol sistemleri, asansör sistemleri, klima, ısıtma, soğutma sistemleri, aydınlatma teknolojileri, hidroelektrik sistemler, izolatörler, sensörler ile jeneratörlerden transformatörlere kadar çeşitli elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları sergilendi. Fuarda sektörün önde gelen kablo üreticilerinin yanı sıra aydınlatma ekipmanları üreten firmalarda ürünlerini dünya genelindeki alıcılara ulaştırma imkânı buldu.

 TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, ilk kez düzenledikleri milli katılım fuar organizasyonundan duydukları memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Geçmiş yıllarda firmalarımızın bireysel olarak katıldığı bu fuar, çok sayıda müşteri ile üreticiyi bir araya getiren önemli bir ilgi odağı ve hedef pazarlar için bir açılış kapısı. Sektör şirketlerimiz için Ortadoğu önemli bir pazar. Diğer taraftan; Afrika kıta olarak nüfusun milli gelirden daha çok pay alması, gelir seviyesi ve altyapı yatırmalarının artışı ile beraber önemli bir pazar haline geliyor. Bununla birlikte Ortadoğu ülkelerinde de çok genç bir nüfus var. Bu bölgelerdeki ülkelerin hemen hemen hepsi yüksek altyapı planlamaları ile birlikte geçmiş yıllarda tahsis etmedikleri kadar miktarda altyapı yatırımını tahsis etmeye başladılar. Ayrıca yakın Asya ülkeleri diye tabir edebileceğimiz ülkelerdeki pek çok üretici için de Dubai bir merkez konumunda.

Birlik olarak firmalarımızın bu bölgelere artan ilgisini destekleyip daha iyi bir performans sergilemelerine imkân sağlamayı hedefledik.  Şu ana kadarki şirketlerden aldığımız geri bildirim, bizimle beraber milli katılım kapsamında gelen firmaların bu organizasyondan memnun kaldığı yönünde. Birlik olarak sadece bir fuar düzenlemiyoruz; şirketlerimiz uzun vadeli hedeflerini yakalamaları için planlamalarına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yani bu fuarın getirilerini ölçmek de istiyoruz.

Ülkemiz, sahip olduğu teknoloji ve kapasite ile bu alanda oldukça iddialı.Sektörümüzde faaliyet gösteren çok sayıda firma; üretimde kaliteye, yeni teknolojilere ve Ar-Ge’ye yatırım yapıyor. Mevcut teknoloji ve kapasitelerimiz ile Avrupa’nın üretim merkeziyiz. Avrupa’dan Kuzey Afrika ve Orta Asya’ya kadar pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl elde ettiğimiz ihracat başarısına paralel olarak ihracatımızı 2013 yılında 13 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılı hedefimiz olan 45 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için ihracatımızı yıllık ortalama yüzde 11,5 oranında artırmamız gerekiyor. Bu hedefi gerçekleştirmeye yönelik çok boyutlu çalışmalarımız sektör ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile devam ediyor.”

Mikro uygulamalarla ülkenin makro politikalarının birbirini desteklemesinin iş hedeflerini gerçekleştirilebilir kıldığını ifade eden Ebiçlioğlu ayrıca; ülke algısının da ihracattaki öneminin altını çizdi. Türkiye’nin elektrik ve elektrik dağıtım ekipmanları alanında dünyada önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Ebiçlioğlu,“Avrupa’da rüştümüzü ispatladık, sahip olduğumuz kalite ve know-how sayesinde Türkiye’yi Ortadoğu ve Afrika bölgesinin üretim merkezi yapabiliriz. Bu sektörümüz için olduğu kadar ülkemiz için de önemli bir fırsattır. Bu ülkelerde sektörümüz açısından büyük potansiyel olduğunu görüyoruz. Düzenlediğimiz heyet gezilerinde de bu fırsatları çok yakından görüyoruz. Dubai’de gördüğümüz ilgi de yanılmadığımızı gösteriyor. Fuarda yer alan firmalarımız, Ortadoğu’nun en büyük elektrik fuarında önemli iş bağlantılarının temellerini atma fırsatı buldular. Mart ayında kablo ve elektronik üreticilerimizle birlikte ikili görüşmelerde bulunmak üzere Fas ve Cezayir’e de ticari heyet gezisi yapmaya hazırlanıyoruz” diye konuştu.

 

REKLAM ALANI