Dolar 32,3266
Euro 35,0730
Altın 2.302,01
BİST 9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Türk-Çin ortaklığında elektrikli bisiklet ve otomobil üretilecek

Türk-Çin ortaklığında elektrikli bisiklet ve otomobil üretilecek
19 Eylül 2014 09:51
A+
A-

turk cin isAntalya’da güneş enerjisi sistemleri üzerine üretim yapan Ser-Gün Enerji ile Çin ‘in Hebei eyaletinden Xingtai Wanhai Investment Group, 20 milyon dolarlık ortak yatırım anlaşması imzaladı. BAKA’nın girişimleriyle oluşan ortaklık, Antalya Yatırım Ofisi’ndeki imza töreniyle resmiyet kazandı. İmza törenine BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, Ser-Gün Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel, Xingtai Wanhai Investment Group Yönetim Kurulu Başkanı Liu Mingyu ile Çinli yöneticiler katıldı.

1 YIL İÇİNDE ÜRETİM BAŞLAYACAK

Ser-Gün Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Uğurluel, Antalya OSB’de 19 bin 500 metrekare alanda kurulum çalışmaları başlayan üretim tesislerinin üç aya kadar tamamlanacağını söyledi. Türkiye ve Antalya için hayırlı olacağını düşündüğü güzel bir anlaşmaya imza attıklarını belirten Uğurluel, yaklaşık 1 yıl içinde toplam 20 milyon dolarlık yatırımın tamamlanacağını açıkladı. Uğurluel, bu anlaşmayla iki ve üç tekerli elektrikli bisiklet, dört tekerli golf arabası şeklinde elektrikli yük taşıyıcıları ve elektrikli binek otomobil üretileceğini kaydetti.

GÜNEŞ ENERJİSİ PANELİ VE HIZLI MAKARNA DA ÜRETECEKLER

Tamer Uğurluel ayrıca Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerine Antalya’dan pazarlanacak ürünlere ek olarak anlaşma kapsamında güneş enerjisi panelleri ve Çin’de çok yaygın olan kaynamış suda 3 dakikada hazırlanabilen hızlı makarna üretiminin olacağını açıkladı. Uğurluel, çevre dostu bu araçların üretimini gerçekleştirecek olmaktan dolayı mutlu olduklarını ve iki firma arasındaki ortaklığın ileride daha da büyüyeceğini dile getirdi.

HEDEF 100 MİLYON DOLARLAR

Bu anlaşmanın yatırım planlarının ilk adımı olduğunu dile getiren Xingtai Wanhai Investment Group Yönetim Kurulu Başkanı Liu Mingyu ise ortaklık boyutunu 100 milyon dolarlar, hatta milyar dolarlar seviyesine yükseltmeyi amaçladıklarını ve bu yatırımların da Çin’den Antalya’ya geleceğini açıkladı.

YATIRIMIN MİMARI BAKA

İki firma arasındaki ortaklığı sağlayan BAKA’nın Genel Sekreteri Tuncay Engin ise BAKA’nın Çin bölgesinde işbirliği açısından ciddi çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “Bu yatırım daha başlangıç. Hedefimiz orta ve uzun vadede milyar dolarları bulan yatırımlara ulaşmak. Bu anlaşma kapsamında elektrikli bisiklet, otomobil, mini traktör ve Çin’de çok yaygın olan hızlı makarna üretimleri olacak” dedi.

200 KİŞİ ÇALIŞACAK

Antalya OSB’deki 20 milyon dolarlık yatırım, iki firmanın yüzde 50’şer ortaklığında gerçekleşecek. 200 kişinin çalışacağı üretim tesislerinde istihdam edilenlerin yüzde 98’i Türkiye’den olacak. Çin’den mühendis ve teknisyenler görev alacak. İlk etapta yılda 300 adet elektrikli bisikletin yanı sıra, talebe göre elektrikli yük taşıyıcısı ve otomobil üretilecek. Güneş enerjisi panelleri ise 50 megawatt gücünde olacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI