Dolar 32,5560
Euro 34,8671
Altın 2.427,11
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Türk çelik sektörü Kolombiya’nın koruma duvarlarını aştı

Türk çelik sektörü Kolombiya’nın koruma duvarlarını aştı
04 Nisan 2014 13:16
A+
A-

CelikUrun_2

 İhracatta zorlu bir süreç yaşayan Türk çelik sektörü, önündeki bir engeli daha geride bıraktı. Çelik İhracatçıları Birliği’nin Ekonomi Bakanlığı ile yürüttüğü koordineli çalışmalar ve yine Birliğin Kolombiya’da yaptığı lobi faaliyetleri sektöre zafer getirdi. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Kolombiyalı yerli üreticilerin talebiyle açılan korunma önemli soruşturmalarından inşaat demiri,  profil ve boru ürünlerine yönelik üç ayrı üründeki soruşturma Türkiye lehine sonuçlandı.

 Kolombiya, Türk çelik sektörünün önemli ihracat pazarlarından birini oluşturuyor. Bu nedenle geçtiğimiz yıl başlatılan koruma önlemli soruşturmalarını geride bırakmak sektör için önemli bir adım. Türk çelik sektörünü kendileri için bir tehdit unsuru gören yerli üreticiler Türkiye’den ihraç edilen inşaat demiri, profil ve boru ürünlerine yönelik koruma önemli alınmasını talep etmişlerdi. Çelik İhracatçıları Birliği ve Ekonomi Bakanlığı koordineli olarak yaklaşık sekiz aylık süreçte çeşitli çalışmalar yürüttü ve 1 Nisan’da Kolombiya Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı tarafından davaların önlemsiz olarak kapatılmasına karar verildi.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türk çelik ürünleri, kalitesi ve uygulanan fiyat politikaları ile uluslararası piyasalarda her zaman tercih edilebilir noktalarda yer alıyor. Ancak bazı ülkelerdeki yerli üreticiler bu durumdan rahatsız oluyorlar. Bu üreticilerin en önemli hedefleri haksız olarak fiyatları yükseltmek ve kendileri için avantaj yaratmaktır. Bu nedenle ürünlerimize karşı çeşitli ülkelerde antidamping ve/veya koruma önlemli soruşturmaları ile karşı karşıya kalmaktayız. Bunun son örneklerinden birini de Kolombiya’da yaşadık” dedi.

Namık Ekinci sözlerinin devamında “Kolombiya’da yaşadığımız gibi dava süreçlerinde Çelik İhracatçıları Birliği olarak Ekonomi Bakanlığımız ile birlikte çalışıyoruz. Ve davalardan aklanarak çıkıyoruz. Bu soruşturmalar süresince sektörümüz olumsuz etkileniyor. Biz dampingli ihracata kesinlikle karşıyız ve doğal olarak bu tarz bir ihracat politikası da izlemiyoruz. Sonuç olarak haklılığımızı kanıtlayan kararı Kolombiya’dan almak sektörümüz adına önemli ve sevindirici bir gelişme. Bu vesile ile Kolombiya Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı’na Dünya Ticaret Örgütü Kurallarına uyarak verdiği bu karardan ötürü bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Verdikleri bu karar bizim için olduğu kadar; kendi ülke sanayileri ve tüketicilerin menfaatleri içinde büyük yarar sağlayacağına inanıyorum. Rekabetçi bir piyasa ortamında Türk çelik sektörü olarak Kolombiyalı sanayicilerle işbirliğimiz devam edecek” diye belirtti.

 

REKLAM ALANI