Dolar 32,3770
Euro 35,0164
Altın 2.325,59
BİST 9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

TÜİK 8 endekste güncelleme planlıyor

TÜİK 8 endekste güncelleme planlıyor
17 Haziran 2017 11:39
A+
A-

TÜİK 8 endekste güncelleme planlıyor

TÜİK, sanayi üretim endeksi dahil 8 endekste güncelleme yapacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 temel yıllı bazı endekslerin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) mikro verileriyle güncellenmesini planlıyor. Sanayi üretim endeksi de dahil 8 endeksin güncellenmesi en geç 2018 yılı Ocak ayına kadar kamuoyuyla paylaşılacak.

TÜİK tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Kurumumuzda Kısa Dönemli İş İstatistikleri kapsamında yayımlanan endekslerde genel olarak sabit temel yıllı Laspeyres Hesaplama yöntemi kullanılmaktadır. Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında Kısa Dönemli İş İstatistiklerinde temel yıl güncellemesi, zincirleme hacim endekslerinin kullanılması ve idari kayıtların veri kaynağı olarak kullanılması çalışmaları devam etmektedir.

Bu çerçevede 2016 yılından itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mikro verileri üzerinde çalışılmış ve 2015 temel yıllı endekslerin hesaplanmasında bu kayıtların kullanılmasına karar verilmiştir. Bu sayede daha kapsamlı veri setleri üretilmiş, cevaplayıcı yükü azaltılmış ve kısa dönemli ve yıllık göstergelerle GSYH serileri arasında uyum sağlanmış olacaktır. Yeni temel yıllı ve idari kayıtlara dayalı olarak üretilecek endeksler en geç 2018 yılının ilk ayına/dönemine ait haber bülteni ile kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Bu kapsamda güncellenmesi planlanan endeksler:

– Sanayi Üretim Endeksi,
– Sanayi Ciro Endeksi,
– Perakende Satış Endeksleri,
– İnşaat Ciro ve Üretim Endeksi,
– Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri,
– Ticaret ve Hizmet Endeksleri,
– İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri,
– İşgücü Maliyet Endeksi.”

REKLAM ALANI