Dolar 32,3724
Euro 34,9981
Altın 2.325,89
BİST 9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

TSPB Başkanlığına İlhami Koç Tekrar Seçildi

TSPB Başkanlığına İlhami Koç Tekrar Seçildi
29 Mayıs 2016 13:29
A+
A-

TSKB

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) 16. Olağan Genel Kurul Toplantısı Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş’ın katılımıyla yapıldı. 2014’den bu yana Birlik Başkanlığını yürütmekte olan İlhami Koç 2 yıllık dönem için tekrar seçildi.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) 16. Olağan Genel Kurul Toplantısı 27 Mayıs’ta 150’ye yakın sektör temsilcisinin katılımıyla düzenlendi. Toplantı kapsamında Birliğin Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Disiplin Komitesi üyeliklerine seçimler yapıldı.

Toplantının açılış konuşmalarını Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve TSPB Başkanı İlhami Koç yaptı.

Dr. Vahdettin Ertaş: “2015 yılı sonunda aracı kurumların toplam varlıkları 15,3 milyar lira, öz kaynağı ise 4 milyar lira oldu”

Genel Kurul toplantısının açılış konuşmasını yapan SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, konuşmasında: “2015 yılı sonunda aracı kurumların toplam varlıkları 15,3 milyar lira, öz kaynağı ise 4 milyar lira oldu. Toplam gelirler, özellikle kaldıraçlı işlemlerden elde edilen gelirlerin etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 2 milyar liraya çıktı. 2015 yılında aracı kurumların pay senedi işlemleri önceki yıla göre yüzde 17 artarak 2 trilyon lira olurken, kaldıraçlı işlem hacmi de yüzde 121 artışla 17 trilyon liraya ulaştı. Yabancı yatırımcıların toplam işlemlerdeki payı yüzde 22 olarak gerçekleşti” dedi.

Ertaş, gelecekte bütün faaliyetlerin dijital ortama taşınacağını belirterek, “Tüm kurumlarımızın teknolojik gelişmeleri yakından izlemesi ve yatırım yapması kaçınılmaz bir ihtiyaç. Biz de bu yönde atılmış bir adım olmak üzere, yatırım fonu sektöründe rekabeti artırmak, maliyetleri düşürmek ve dağıtım kanallarını genişletmek amacıyla Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nu (TEFAS) hayata geçirdik” dedi.

Himmet Karadağ: “Yeni ve kapsayıcı ürünler üzerinde çalışmalarımızı artıracağız”

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, sermaye piyasaları ile bankacılığın beraber ilerlemesi gerektiğini belirtti: “Bankacılık sektörü pasif yönetiminde, sermaye piyasası ürünleri ve menkul kıymetleştirmeden aktif şekilde yararlanıyor. Bizim istediğimiz artık önümüzdeki dönemde, 32 günlük mevduatla 30 yıllığa varan projeleri fonlamaya çalışmasınlar. Banka aktif tarafında da bizim ürünlerimizi kullansınlar. Sermaye piyasası ve menkulleştirme ürününü bankacılığın aktif tarafına da bulaştıralım. Bu anlamda bankalar önümüzdeki dönemde rakibimiz değil, çok aktif ve büyük bir paydaşımız olsun.”

Karadağ, gelecekte yeni ve kapsayıcı ürünler üzerinde çalışmaların artacağını da vurguladı: “Böylece sermayenin tabana yayılmasının kolaylaştırılması ve özellikle düşük ve orta gelir gurubunun yüksek getirili ürünlere yatırım yapma imkanlarının çoğaltılması noktasında mekanizmalar geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede ekonomiye katkıda bulunurken, gelir adaletsizliğini de azaltma noktasında ilerleme sağlamayı amaçlıyoruz.”

İlhami Koç: “TSPB, sadece aracı kurumların değil, bütün sermaye piyasası kurumlarının üye olduğu bir Birliktir”

İki yıllık görev süresi boyunca Birlik adına önemli adımlar atıldığını belirten Birlik Başkanı İlhami Koç, Birliğin yeni yapısıyla faaliyete geçeli 2 yıl olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda 2 yıl boyunca Birlik olarak yaptıkları işler hakkında bilgi veren Koç, “Yeni yapının bir özelliği, sadece aracı kuruluşları değil, bütün sermaye piyasası kurumlarının üye olduğu bir Birlik olmasıdır. Farklı çıkar grupları bir araya geldiği için uyum içinde çalışılıp çalışılmayacağı merak ediliyordu. Geçtiğimiz 2 yılda bu açıdan hiçbir sorun yaşamadık ve yeni üyelerle birlikte genişleyen yeni Birlik yapısı Birliğimizin gelişimi için önemli bir adım oldu.” dedi.

İLHAMİ KOÇ
İlhami Koç, Birlik olarak 4 meslek komitesi oluşturduklarını ve meslek komiteleri dışında bazı özel konularda 7 alt komite ve 8 çalışma komitesi kurduklarını söyledi. Komitelerde 100’e yakın sektör çalışanının aktif rol aldığını belirten Koç, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz 2 yıl, yeni SPK sonrası tebliğlerin yürürlüğe girmesi, Borsa İstanbul’da yeni bir yazılıma geçilmesi komitelerimizi sürekli canlı tuttu. Ayda bir kere toplanması gereken bu komiteler, 2 yılda 200 civarında toplantı yaptı. Bu toplantılara SPK, Borsa İstanbul ve Takasbank gibi kurumların yetkilileri de katıldı. 50 civarında ayrı konuda kararlar oluşturuldu ve görüşler başta SPK olmak üzere ilgili kurumlarla paylaşıldı.”

Açılış konuşmalarının ardından yapılan oylama ile yeni Birlik Başkanı olarak, Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı İlhami Koç seçildi. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin önümüzdeki 2 yıl boyunca görev yapacak Yönetim ve Denetleme Kurulu ile Disiplin Komitesinde yer alacak kişiler ise aşağıdaki isimlerden oluşuyor:

Yönetim Kurulu

İlhami Koç – Türkiye İş Bankası A.Ş. – Başkan

Dr. M. Berra Doğaner – Turkish Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Başkan Vekili

Ersin Akyüz – Deutsche Bank A.Ş. – Üye

Gülsevin Çipli – Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye

İsmail Kazanç – Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. – Üye

Av. Şebnem Ergün – Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği – Üye

İ. Namık Aksel – HSBC Portföy Yönetimi A.Ş. – Üye

O. Okan Alpay – Tacirler Portföy Yönetimi A.Ş. – Üye

Murat Çetinkaya – Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye

Prof. Dr. Güler Aras – Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi

Rüya Eser – Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi

Denetleme Kurulu

Dr. Ş. Alp Keler – Ak Portföy Yönetimi A.Ş. – Üye

Mehmet Ahkemoğlu – Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. – Üye

M. Aşkın Dolaştır – Türk Ekonomi Bankası A.Ş. – Üye

C. Özgür Güneri – Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye

Murat Güler – A1 Capital Menkul Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye

Disiplin Komitesi

Hasan Hüsnü Güzelöz – Doğuş Gayrimenkul Ortaklığı A.Ş. – Üye

Tolga Ataman – TEB Portföy Yönetimi A.Ş. – Üye

Burçin Mavituna – Ünlü Menkul Değerler A.Ş. – Üye

Ceyhun Egemen Erden – Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. – Üye

İzzet Şahin – Anadolubank A.Ş. – Üye

REKLAM ALANI