Dolar 32,5732
Euro 34,7825
Altın 2.509,19
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

TSPAKB, daha bilinçli bir yatırımcı kitlesi için yatırımcı haklarını duyurdu

TSPAKB, daha bilinçli bir yatırımcı kitlesi için yatırımcı haklarını duyurdu
03 Mayıs 2013 17:54
A+
A-

1331117365_attila_koksal_BB_gorsel-2 

Aracı Kuruluşlar Birliği Başkanı Attila Köksal, Sermaye Piyasasında Gündem’in mayıs sayısında yatırımcıların kendilerine en uygun yatırımı yapmalarının piyasanın gelişimi için en önemli unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

Sermaye Piyasasında Gündem’in Mayıs 2013 sayısında Attila Köksal, bilinçli yatırımcı kitlesinin yaygınlaşmasının sermaye piyasasının ve ekonomik istikrarın gelişimi için gerekli olduğuna değindi. Bu amaçla TSPAKB tarafından hazırlanan “Yatırımcı Hakları” 30 Nisan tarihinde kamuoyuyla paylaşıldı. Toplam 22 maddeden oluşan Yatırımcı Hakları, yatırımcıların çalışmak istedikleri yatırım kuruluşunu seçme aşamalarından yatırım danışmanıyla olan ilişkilerine, bilgi alma haklarından hesaplarına yönetme şekillerine kadar olan süreçte yatırımcılara yol gösteriyor.

Borsa İstanbul’un faaliyete geçmesiyle birlikte ekonomide yeni bir dönemin de başladığını belirten Köksal, “Borsa İstanbul ile birlikte İstanbul’un finans merkezi olarak bilinirliği ve değeri artacaktır. Uluslararası borsa kavramı ancak bilinçli bir yatırımcı kitlesiyle mümkün olacaktır. Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği olarak sektörün gelişmesi için kilit unsur olan “bilinçli yatırımcı”ların sayısını artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Sermaye Piyasasında Gündem’in bu sayısında Attila Köksal’ın değerlendirmelerinin yanı sıra TSPAKB uzmanları tarafından hazırlanan TSPAKB Yatırımcı Hakları çalışması ve Gelişmekte Olan Ülkelerde KOBİ Piyasaları konulu bir makale yer alıyor.

TSPAKB Yatırımcı Hakları

TSPAKB uzmanları tarafından hazırlanan “Yatırımcı Hakları” çalışması 30 Nisan tarihinde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Yatırım sürecinin başından itibaren yatırımcılara yol gösteren çalışma Sermaye Piyasasında Gündem’in mayıs sayısında detaylarıyla yer alıyor.

Yazıda, 2001 krizi sonrası alınan ekonomik tedbirlerle mali sistemimizin güçlenmesi, enflasyonun ve faiz oranlarının düşmesi, döviz kurlarında hareketliliğin azalması, sermaye piyasamızın gelişmesi ve ekonomik büyümede istikrarın sağlanması nedeniyle yatırım alışkanlıkların değiştiği belirtiliyor. Bu doğrultuda yatırım kuruluşlarının yatırımcılara en iyi hizmeti sunmak için çalıştıkları vurgulanıyor.

 Gelişmekte Olan Ülkelerde KOBİ Piyasaları

Sermaye Piyasasında Gündem’in ikinci makalesinde, TSPAKB başkanlığındaki Uluslararası Menkul Kıymet Birlikleri Konseyi Gelişmekte Olan Piyasalar Komitesi tarafından hazırlanan “Gelişmekte Olan Ülkelerde KOBİ Piyasaları Raporu” ele alınıyor. Çalışmada Güney Kore, Meksika ve Türkiye’deki KOBİ piyasalarının düzenlemeleri, işleyişi ve büyüklükleri incelenirken, piyasanın gelişimi için çeşitli politika önerileri de sunuluyor. Raporda, incelenen ülkelerde KOBİ piyasalarının gelişmişlik düzeylerinin farklı oluğu ifade edilirken, politika düzenleyicilerinin KOBİ’lerin sermaye piyasalarından kaynak yaratmasını kolaylaştırması için öncülük etmesi gerektiği belirtiliyor.

 

KOBİ Hisse Senetleri İçin Özel Pazarlar Kuruluyor

Kore ve Türkiye’de KOBİ paylarının işlem görmesi için özel pazarlar mevcut. Halka arz maliyetlerinin ve kotasyon şartlarının yanında kamuyu aydınlatma yükümlülükleri düşürülüyor. İki ülkede de hükümet ve piyasa otoritelerin teşvikleri söz konusu. Yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahip Kosdaq’daki (Kore) şirket sayısı 1.000’in üzerinde olup, ana piyasayı geçmiş durumda. Türkiye’de 2011 yılında faaliyete başlayan GİP’te ise 11 şirket kote.

KOBİ’ler için Tahvil Piyasaları Henüz Gelişmemiş

İncelenen ülkelerde KOBİ borçlanma araçları için özel piyasalar henüz gelişmemiş olmakla birlikte özellikle Meksika’da KOBİ’lerin tahvil ihraç etmesi için son yıllarda hükümet teşvik paketi getiriyor.

KOBİ’ler için Alternatif Metotlar

Raporda girişim sermayesi, risk sermayesi, menkul kıymetleştirme gibi alternatif metotların KOBİ’lerin finansmanı için etkili araçlar olduğu görülüyor. Kore’de menkul kıymetleştirme yoluyla KOBİ’lerin finansmanı yaygın olduğu belirtilirken, 2000’li yıllardan sonra KOBİ tahvillerini dayanak alan ve hükümet garantisinde varlığa dayalı menkul kıymet ihracının arttığı görülüyor.

Yine Kore’de girişim ve risk sermayelerine yönelik devlet teşvikleri önemli olurken, bu şirketlere kredi sağlayan kamu fonları oluşturuluyor.

Diğer Haber Başlıklarından Seçmeler

TSPAKB Genel Kurulu 30 Mayıs’ta

Birliğimizin 13.Olağan Genel Kurul Toplantısı 30 Mayıs 2013 tarihinde, Birlik Merkezinde yapılacak. Toplantıda Birlik Statüsü gereği, iki yıllık dönem için seçilen ve görev süresi dolan Yönetim ve Denetleme Kurulu üyelikleri seçimleri yapılacak.

SPK Kompozisyon Yarışma’nın kazananları belli oldu!

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından bu yıl 3.sü düzenlenen Kompozisyon Yarışması sonuçlandı. Dereceye girenlere ödülleri, 20 Mayıs 2013 tarihinde Borsa İstanbul’da düzenlenecek bir törenle verilecek.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,