Dolar 32,3862
Euro 35,1212
Altın 2.325,46
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Trend değişimi yok

Trend değişimi yok
11 Temmuz 2013 20:16
A+
A-

mehmet-zafer-caglayan_239744

Cari açıkta altın ithalatındaki artışın geçici ama önemli etkisinin olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Cari açıktaki bu yükseliş bir trend değişimi anlamına gelmiyor” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açık konusunda Türkiye’nin biraz sabırlı olması gerektiğini belirterek, “Bu açık uzun vadede kontrollü bir şekilde aşağı inecek” dedi.

Çağlayan, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin mayıs ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

Mayıs ayında cari açığın geçen yıla göre 2,2 milyar dolar artarak 7 milyar 524 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anımsatan Çağlayan, bunu normal karşılamak gerektiğini, cari açığın bu yıl 2012’nin bir miktar üzerinde olacağını kaydetti.

Cari açıkta özellikle nisan ve mayıs aylarında önceki aylara göre bir sıçrama olduğunu, ancak bunun bir trend değişimi anlamına gelmediğini belirten Çağlayan, söz konusu artışta altın ithalatının artmasının önemli etkisi bulunduğunu ifade etti.

Altın ithalatındaki artışın kalıcı olmasını beklemiyoruz

Mayıs ayında 2,2 milyar doların üzerinde, nisan-mayıs aylarında toplamda 4,8 milyar dolar altın ithalatı yapıldığına işaret eden Çağlayan, şunları kaydetti:

“Altın ithalatındaki artışın kalıcı olmasını beklemiyoruz. Küresel fiyatlardaki düşüşün etkisiyle talep artışı oldu ancak bu uzun sürecek gibi görünmüyor. Diğer taraftan nasıl ihracatını yapıyorsak, altın ithalatı da yapıyoruz. Altın da uluslararası mal sınıflandırmasındaki binlerce maldan biri. Ancak son aylardaki ithalat artışının da cari açık üzerindeki etkisini tespit etmemiz gerekiyor. 

Cari açık ilk 5 ayda toplam 31,9 milyar dolar oldu. Yıl sonu OVP beklentisi 60,7 milyar dolar. Muhtemelen açık bunun altında kalacaktır. “

Daha fazla üretimle daha fazla tasarrufla bunu çözeceğiz

Çağlayan, mayıs  ayında doğrudan yabancı yatırım girişinin 972 milyon dolar, hizmet ihracatının 4,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Geçen yıl mayıs ayında hizmet ihracatının 3 milyar 850 milyon dolar olduğunu hatırlatan Çağlayan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hizmet ihracatımızda ciddi bir ivmelenme var. 2013’ün ilk 5 ayı genelinde de hem mal hem hizmet ihracatındaki başarılı sonuçlarımız gelmeye devam ediyor. Cari açık konusunda Türkiye’nin biraz sabırlı olması gerekiyor. Orta ve uzun vadede bunu çözeceğiz. Daha fazla üretimle daha fazla tasarrufla bunu çözeceğiz.”

Geçen ay sonunda yeni teşvik sisteminin 1. yıl sonuçlarını paylaştıklarına işaret eden Bakan Çağlayan, Türkiye genelinde yatırım projesi olarak yüzde 22’lik, yatırım hacmi olarak yüzde 62’lik ve öngörülen istihdam olarak yüzde 59’luk bir artış bulunduğunu bildirdi.

Çağlayan, Türkiye’nin daha fazla üretim yaparak büyük bir ekonomi olacağını vurguladı.

REKLAM ALANI