Dolar 32,4768
Euro 34,8408
Altın 2.477,67
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

TOKİ’ye şipşak darbe

TOKİ’ye şipşak darbe
10 Mart 2014 06:45 | Son Güncellenme: 10 Mart 2014 06:46
A+
A-

toki konutTOKİ’nin feshettiği proje sayısı hızlı şirketlerle patladı. TOPLU Konut İdaresi’nin (TOKİ) ihalelerine katılan hızlı şirketlerinin ‘hızlı havlu attığı’ ortaya çıktı. TOKİ’nin ihalelerine katılan bazı firmaların sadece 30 dakika içinde ihale dosyasını alıp okuduğu, teklif için aranılan nitelikleri değerlendirdiği, piyasa araştırması yapıp maliyet çıkardığı ve teklif verdiği ortaya çıktı. Ancak söz konusu “hızlı firmalar” nedeniyle TOKİ’nin feshettiği veya eksik devraldığı proje sayısında da hızlı bir artış oldu. Toplu Konut İdaresinin son yıllarda feshettiği ve namı hesabına (eksik bırakılan bölümleri başka firmaya yaptırılan) yapılan işlerin sayısında artış dikkat çekiyor. Sayıştay’ın yaptığı tespite göre namı hesabına yapılan iş sayısı 148’e yükselirken, fesih edilen işlerin sayısı da 134’e çıktı. Sayıştay’a göre bu durumun nedenlerinden biri de, ihaleye teklif veren yüklenici firmaların ihale saatine çok yakın bir saatte ihale dosyalarını almaları ve yeterli inceleme ve değerlendirme yakmaksızın ihaleye teklif vermeleri.

Yarım saatte bitiyor

Tespitlere göre, bu tür ihalelerin bazılarında ihale saatinden yarım saat önce ihale dosyası alan firmalar 30 dakika içinde dosyayı okuyup teklifini veriyor. Bazı ihalelerde de bu süre 3-4 saate kadar çıkabiliyor. Ancak bu tür hızlı şirketlerin yarıştığı ihalelerin sonrasında fesih veya namı hesabına iş tamamlama süreçleri devreye girmek zorunda kalıyor.

Görülmesini sağlayın

Sayıştay da, sonrasında birçok soruna neden olan bu ‘hızlı firmalar’ için bir çözüm bulmasını istedi. Sayıştay ihalenin gerçekçi ve yapılabilir bir teklif verilebilmesi için proje alanının yerinde görülmesi, bölgesel malzeme ve işçilik giderlerinin araştırılması ve bir maliyet çalışması yapılmasının gerektiğini belirtti.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: