Dolar 32,3212
Euro 35,0652
Altın 2.306,86
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TL’de satış baskısı sürüyor

TL’de satış baskısı sürüyor
12 Mayıs 2016 09:45
A+
A-

dolar
Küresel risk iştahında azalma ve siyasi gündemin tekrar ön plana çıkması TL’de satış baskısı devam ediyor.

Küresel risk iştahında yaşanan azalma ve yurtiçinde siyasi gündemin yeniden ön plana çıkmasının etkisiyle TL’de satış baskısı devam ederken, kur ve faizde küresel piyasalar ve siyasi gündem takip edilecek.

Dün gün içinde 2.9757’ye kadar yükselen ve günü 2.96 civarında tamamlayan dolar/TL, bu sabah 2.9567/2.9575 seviyesinde güne başladı.

Dolar/TL geçen haftaya dolardaki küresel zayıf seyre paralel altı ayın en düşük seviyeleri olan 2.80’in altında başlamış ancak artan risklerle yönünü yukarı çevirerek iki ayın en yükseği olan 2.9765 seviyesini test etmişti.

Dün akşam 3.1650 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1643/3.1690, 3.3850 civarında olan euro/TL ise 3.3742/3.3793 seviyesinde işlem gördü.

Bugün iç piyasada izlenecek bir veri gündemi bulunmazken, dış piyasalarda ise TSİ 12:00’da açıklanacak euro bölgesi Mart ayı sanayi üretimi verileri, 14:00’da İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, 15:30’da ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek.

Geçen hafta AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevlerini bırakacağını açıklamasının ardından siyasi risklerin tekrar ön plana çıkması ve önümüzdeki dönemde ekonomi yönetimi ile politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişeler TL varlıklar üzerinde baskı oluşturuyor.

Bankacılar diğer taraftan TCMB üzerinde faiz konusunda politik baskının devam ettiğini, enflasyonda görülen düşüşün de TCMB’nin elini rahatlattığını belirtirken; bütün bu unsurlar bir araya geldiğinde TL’nin küresel risk iştahında bir azalma olduğunda en çok etkilenecek para birimlerinin başında geleceğine dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün yaptığı bir açıklamada ekonominin ritmini düşürecek tutum içine giren kimselere karşı en küçük müsamaha gösterilemeyeceğini belirterek, finansman konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için faizlerin düşürülmesi başta olmak üzere dile getirdiği hususların daha fazla dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, “Finans sektörünün bankacılık sektörünün girişimcilerin önünü açması lazım. Bu nasıl olacak? Bu, faizi düşürmek suretiyle olacak. Bu adımın atılması lazım, ekonomi sadece bir tarafın kazanacağı değil, hep birlikte kazanabileceğimiz bir alan” dedi.

AK Parti’nin 22 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongresinin hemen ardından 24 Mayıs’taki PPK toplantısında alınacak kararların TL varlıkların seyrinde önemli olacağını belirten bankacılar, dolar/TL’deki yukarı eğilimin de sürmesini bekliyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI