Dolar 32,3666
Euro 34,9608
Altın 2.325,60
BİST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TL gücünü korumayı sürdürüyor

TL gücünü korumayı sürdürüyor
24 Temmuz 2014 15:30
A+
A-

Yezdan Aydın (1)

TCMB yılın 3. Enflasyon Raporu’nu yayınladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yılın 3. enflasyon sunumunu yaptı ve 2014 yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek %7,6 hedef seviye ve %6,7-%8,5 bandında bıraktı. TCMB’nin bu sunumunda kilit cümle arayan piyasanın odağı, Erdem Başçı’nın faizlere değinip değinmeyeceği idi. Hatırlarsak TCMB, geçtiğimiz hafta gecelik politika faizinde 50 bp indirim yapmıştı. Faiz koridorunun üst bandında değişikliğe gidilmezken alt bantta 50 bp indirime gidilmesi piyasanın beklemediği bir karardı. Ölçülü olarak faiz indirimine devam edebileceğinin sinyallerini veren TCMB’nin aslında bugünkü enflasyon raporunda, sıkı duruşun devam edebileceğini ve faizlerle ilgili temkinli hareket ettiklerini belirtmesi piyasanın aradığı cümlelerdi.

Sunumda dikkat çeken diğer başlıklar ise kredi büyüme hızları ile ilgili açıklamalar oldu. Kredi büyüme hızının geçtiğimiz yılların oldukça altında kalması, enflasyon hedefini destekleyen önemli etmenlerden. Enflasyon görünümünde ilk çeyrekte yaşanan bozulmanın artık durması ve bundan sonra enflasyonun aşağı yönlü seyir izleyeceği beklentisi, faizlerde ölçülü indirimin devam edeceğinin sinyalini verdi.

Sonuç itibari ile mevcut durumun değişmemesi ve beklentilerin değişmeyebileceği sinyalleri, hafta itibari ile değerlenen TL’nin seyrini bozacak gibi görünmüyor. Geçtiğimiz haftadan bu yana karşımızda güçlü bir TL var. TL’nin hem endeksten güç alması hem de faiz kararının negatif etkisinin anlık olması, Dolar/TL paritesinin 2,12’lerin üzerine çıkamamasına sebep oldu. Bugünkü sunumda da enflasyonda yaşanan belirgin iyileşme ve sıkı para politikasının devam edebileceği sinyalleri piyasada sürpriz yaratmazken, 2,12’lerin altında konsolide olan Dolar/TL fiyatlarındaki yükseliş bir süre daha sınırlandırılabilir.

Yezdan Aydın / Analist, İntegral Menkul Değerler

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,