Dolar 32,3249
Euro 35,0645
Altın 2.308,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TEVİD sektörün başarısı için çalışıyor

TEVİD sektörün başarısı için çalışıyor
09 Mart 2017 11:08
A+
A-

Türkiye Elektrikli Vinç İmalatçıları Derneği’nin yeni başkanı , derneğin faaliyetleri, gelecek planları, sektörün durumu ve Türkiye’nin dış ticarette odak noktasına koyduğu 2023 hedefine giderken vinç ve makine sektörünün konumu hakkında sorularımızı yanıtladı.

TEVİD’i ve yeni dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Alparslan Kurtmen, Güralp Vinç & Makine Konstrüksiyon Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanıyım. 1962 İzmir doğumlu, evli ve iki çocuk babasıyım. Meslek Lisesi ve Üniversite İşletme eğitiminden sonra 2 yıl ticaret, 6 yıl taahhüt ve 26 yıldır da üretim işi ile iştigal etmekteyim. İzmir’de kurulu elektrikli gezer vinç sektöründe 1991 yılından bugüne kadar üretim yapan Güralp Vinç ve Makina AŞ’nin kurucu ortağı ve firma sahibi olarak çalışmaktayım.

Geride kalan yıl sektörünüz ve TEVİD için nasıl geçti? Bu yıla ilişkin üretim, iç satış ve ihracat beklentileriniz nedir?

Sektörde 2016 yılında, ülkemizde yaşanan olaylar neticesinde 2. yarıdan sonra daralma baş göstermiştir. 2017 yılı için sektörün ihracat ve ülkemize giren ithalatın azaltılmasına yönelik yapacağı çalışmalar, kamu ve özel sektörün de yerli malı kullanımındaki tercihleri en önemli beklentilerimiz olacaktır.

TEVİD’in Türk makine sektörü açısından önemini sizin cümlelerinizle dinleyebilir miyiz? Hem vinç/kaldırma makineleri sektörü hem de Türk makine sektörünün genel güncel durumu ve gelecek stratejileri için neler söyleyebilirsiniz?

Vinç üretim, ticaret ve Türk makine sektörünün ayrılmaz bir parçasıdır. Döngü o kadar güzel işler ki, makine firmaları vinçlerin yardımı ile üretirken vinç firmaları da onların makineleri ile üretimlerini yaparlar. Sektörümüzün ve Türk makine sektöründe artan üretim kapasitesinin dünya pazarından daha fazla pay almak adına ihracat için daha aktif çalışmamız ve işbirliği yapmamız gerektiğine inanmaktayım.

Sektörünüzün Ar-Ge yetkinliği ve kapasitesi için görüşünüz nedir? Sektör temsilcilerinin Ar-Ge çalışmalarına TEVİD’in katkısı hangi aşamalarda gerçekleşiyor?

Sektörümüzde talepten fazla firma var. Birçoğunun bünyesinde AR-GE bölümleri yok. TEVİD üyelerinde AR-GE önemli bir bölümdür. Uzun yıllardır ülkemiz yatırımlarına hizmet üreten, ihracat yapan üyelerimiz, talepler doğrultusunda birçok ürün için veya yatırımcının ihtiyaç duyabileceği ürünler için AR-GE çalışması yapmıştır. Sistemlerin gerek enerji verimliliği, gerekse güvenlik için gereklilikleri, çalışma süreleri bakıma kalan zamanları gibi istekler çok yakında ürünlerde standart hale gelecek. Bu da “Endüstri 4.O” için altyapı çalışmalarında ilerleyen zamanlarda sistem entegrasyonu istenildiğinde uygulanabilecektir.

Benzer şekilde sektörünüzün kalite yönetimi yaklaşımı için neler söyleyebilirsiniz? Sektör temsilcilerinin  yerel ve küresel rekabetteki pozisyonlarında  “kalitenin”  önemi nedir?

Sektör kalite yönetimi ve yaklaşımına vinç üretiminin özel önemi doğrultusunda dikkat etmeli denetlenmeli ve teste tabi tutulmalıdır. Vinç kaliteli olmak zorunda, yerel veya küresel diye ayrılmamalıdır.

Türk makine üreticilerinin ortak sorularından biri de finansmana erişim. Bu konu sektörünüzün rekabetçiliğini nasıl etkiliyor? Finansman maliyetlerini düşürme konusunda TEVİD’in çözüm önerileri nedir?

Finansman sektörümüz için önemli bir kaynak teknolojik ve rekabetli üretim için yapılması gereken yatırımlara, uzun vadeli ve minimum maliyetli krediler sunulmalıdır. Avrupalı rakiplerimizin kendi ülke finans kaynaklarının ihracatta sağladığı avantajların, Türk makine sektöründe yararlandırılması önerilerimiz içerisindedir.

TEVİD Yönetim Kurulu olarak görev süreniz içinde odaklanacağınız önemli başlıklar neler olacak? Halen devam eden ve projelendirilecek çalışmalarınız hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz?

Sektörün gelişimine, ihracatın ve yerli malı kullanımının arttırılmasına odaklanacağız. Vincin kullanacağı yerin, yatırım altyapısını üreten ve proje yapanlar, proje içerisinde olanlarla kapsamlı bir çalıştay planlayacağız.

Yerli üretim makine kullanımının artması için neler yapılmalı? Bu konuda TEVİD’in stratejisi nedir?

Yerli üretimin yarattığı döngü, istihdam ülke üretim gücüne sağlayacağı katkı tüm STK’lar tarafından ele alınmalı, kamu ve özel sektörün destekleri istenmelidir.

Sektörünüzün insan kaynakları için neler söyleyebilirsiniz?

Sektör insan kaynağında öncelikle teknik kadroları için gerekli personele ihtiyaç duymakta, Meslek liseleri, meslek yüksekokulları ve mühendislik fakülteleri için sektörün ihtiyacı doğrultusunda planlamalar yapılmalıdır.

Son olarak, eklemek istediğiniz diğer başlıkları da bizimle paylaşabilir misiniz?

Eğitimin, bilimin ve teknolojinin hayatımızın her alanında çok önemli olduğuna her daim önem veren Türk Makine Sektörü, sektörel gelişiminin de ne kadar önemli olduğunu biliyor. Bunun için de sosyal sorumluluğun da bilincinde olmak sadece STK‘lar değil, bizlere de çok büyük görevler düşmektedir. Aynı bilinç ve düşüncelerimizi TEVİD olarak tedarikçilerimize de sağlatmalıyız. TEVİD olarak bu konuda dinamik ve yenilikçi atılımları daima sürdüreceğiz. Hedefimiz tüm kesimlerce benimsenmiş 2023 Türkiye vizyonuna uygun doğrultuda Türk Sanayisinin hizmetinde bulunmak, üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmek, aynı vizyon doğrultusunda ikinci ve daha sonraki nesillere taşımak olacaktır.

REKLAM ALANI