Dolar 32,4494
Euro 35,0400
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TCMB BU KEZ SÜRPRİZ YAPTI

TCMB BU KEZ SÜRPRİZ YAPTI
19 Ağustos 2022 10:39 | Son Güncellenme: 19 Ağustos 2022 10:48
A+
A-

Yılın başından bu yana gerçekleştirdiği 7 toplantıda da faiz oranlarında değişiklik yapmayan ve politika faizini %14 seviyesinde tutan TCMB Ağustos ayı PPK toplantısında da faizlerin aynı seviyede kalacağına yönelik piyasa beklentisine karşın 100 baz puanlık indirime gitti. TCMB’nin son toplantısında bu yönde bir sinyal vermediğini, TL’nin ayın başından bu yana sakin bir seyir izlediğini, Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS priminin geri çekilme eğilimi gösterdiğini ve enflasyonun yıllık bazda %80 sınırında olduğunu düşünürsek alınan kararın sürpriz nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

Toplantı sonrasında yayımlanan karar metninde ise TCMB’nin jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisine ve küresel büyüme tahminlerindeki aşağı yönlü revizyonlara vurgu yaptığını görüyoruz. Bu kapsamda küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması gerektiğine dikkat çeken TCMB politika faizinde 100 baz puanlık indirim kararı alındığını açıkladı.

TL: TCMB toplantı sonrasında yayımladığı metinde güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğuna dikkat çekse de büyümede ivme kaybı olması durumunda yeni bir faiz artırımının gelmeyeceğine yönelik çıkarım yapmak zor. Kaldı ki büyüme ve enflasyon söz konusu olduğunda Merkez Bankası’nın genellikle büyümeden yana karar almaya yakın olduğunu göz önünde bulundurursak önümüzdeki aylarda politika faizinin seyrinde enflasyondan ziyade büyüme dinamiklerinin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan %80 sınırında bulunan yıllık TÜFE’nin gelecek aylarda daha yüksek seviyelere ulaşma potansiyeli düşünüldüğünde derinleşmesi muhtemel negatif reel faiz nedeniyle TL açısından şartların çok kolay görünmediğini söyleyebiliriz.

Borsa İstanbul: Son dönemde oldukça güçlü bir performans sergileyen bankacılık endeksi dün ise TCMB’nin sürpriz faiz indiriminin ardından ivme kaybetti. Ancak BIST-100 endeksinin teknik açıdan önemine dikkat çektiğimiz 2950 puanın üzerinde kalması ve günü de sınai endeksinin desteği ile 3000 puanın üzerinde noktalaması iyimserliğin devam etmesini sağlıyor. 2950 puan yılın başından bu yana devam eden yukarı yönlü kanalın direnç noktasını oluşturuyordu. Dolayısıyla bu noktanın üzerinde kalındıkça endekste yeni ve potansiyel olarak daha güçlü bir trend oluşturma çabasının devam etmesi beklenebilir.

BIST-30 AĞUSTOS VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 3338.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 3316, 3289, 3266 ve 3239 destek olarak izlenebilir. 3363, 3389, 3413 ve 3439 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

REKLAM ALANI