Dolar 32,5306
Euro 34,8564
Altın 2.423,34
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Tat Bakliyat her yıl yüzde 20 büyüyor

Tat Bakliyat her yıl yüzde 20 büyüyor
20 Ocak 2012 09:30 | Son Güncellenme: 29 Nisan 2018 03:25
A+
A-


Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Üyesi Nasip Memiş, her yıl yakaldıkları yüzde 20’lik bir büyümeyle gerek yurt içinde gerekse yurt dışında Pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Ticaret hayatına 1977 yılında gıda ticaretiyle başlayıp ve 1991 yılında Memişoğlu Tarım Ürün. Tic. Ltd. Şti firması kurularak “tat” markası altında Mersin’de bakliyat ticaretine başladıklarını belirten Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Üyesi Nasip Memiş, “İlk kurulduğunda birkaç kamyonluk bakliyat ürünü alıp satarak işe başlayan firmamız sonrasında her yıl yaptığı düzenli yatırımlarla sektörüne de katkı sağlayarak şu anki konumuna geldi” dedi.
60 ülkeye ihracat
Firmanın İstanbul’da Marmara Bölge Müdürlüğü ve izmir’de de Ege Bölge Müdürlüğü bulunduğunu kaydeden Nasip Memiş, “Yurt içi satışlarımız bölge müdürlüklerimiz ve yurt içinde 50’e yakın bayimiz aracılığıyla yapılmakta. Bunun dışında ulusal ve yerel bir çok  zincirlere arcelik servisi karabaglar satışımız mevcut. Yurt dışı satışlarımız yine yurt dışında bulunan bayilerimiz ve 60 ülkeye yaptığımız direkt satışlarımızla olmakta. Firmamızda genç, dinamik ve eğitimli toplam 207 çalışanımız var. Bu çalışanlarımızla beraber her yıl düzenli olarak %20 büyüme oranını yakalıyoruz” şeklinde konuştu.
“Geniş bir ürün yelpazemiz var”
Tat Bakliyat olarak geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını belirten Nasip Memiş, “Pirinç, bulgur, kırmızı mercimek sanayicisi olan firmamızın bu ürünler dışında ana ürün grupları şu şekilde; Nohut (kabak, İspanyol nohut, tüylü nohut), fasulye(dermason, çalı, Sıra, Horoz, Şeker, Bomba, siyah, kırmızı),Barbunya (kiraz, Sırık), yeşil mercimek, sarımercimek, Aşurelik Buğday, Popcorn, Börülce, Bakla, Bezelye, Buğday ve yemlik ürünler. Mersinde 45 bin metrekarelik alanda günlük toplamda 950 ton üretim kapasitesine sahip firmamız Türkiye’nin en büyük bakliyat firmaları arasında yer almaktadır” ifadesini kullandı.
“Dünyanın pek çok ülkesine ihracatınız var”
Firma olarak ilk ihracatlarını 1991 yılında gerçekleştirdiklerini belirten Nasip Memiş, “Firmamız bakliyat ve hububat sektöründe hem iç pazarda hem de dış pazarda başarılı olabilen firmalar arasındadır. Kapasitemizin yüzde 40’ı dış piyasa için, yüzde 60’ı iç piyasa için kullanılmakta. Şuan ürünlerimiz 60 ülke mutfağında pişmekte. İhracat yaptığımız ülkelerden bazıları şunlardır; U.S.A., İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa, B.A.E., Lübnan, Irak, Bangladeş, Sri Lanka, Ürdün… 2010 yılı ihracat oranımız 25 milyon dolardır. İhraç ettiğimiz ürünlerin başında ise Kırmızı Mercimek, Bulgur ,Nohut, Fasulye ve Pirinç gelmektedir” diye anlattı.


“Gelecek tarımda”
Tarım ürünlerinin insanlar için hayati bir önem arz ettiğinden dolayı hep önemini korumuştur ve gelecekte de bu önem daha da fazla artacaktır diyen Memiş, “Dünya nüfusunun artması ve insanların daha fazla tüketime yönelmelerinden dolayı tarım sektörünün daha da fazla büyüyeceğini düşünüyorum. Türkiye’de de her geçen gün farklı sektörlerden bakliyat sektörüne yatırım yapan firmaları duyuyoruz. Aynı zamanda ürünlerin fiyatlarının çok yükselmesi bu işin ticaretini yapan güçlü olmayan birçok firmanın da zorlanmasına neden olmuştur. Bundan dolayı sektöre güçlü firmaların yöneleceğini düşünüyorum” diye anlattı.
Bakliyat sektöründe bir diğer önemli sorunun da bakliyat ürünlerinde giderek ithalatçı ülke konumuna gelmemiz olduğunu kaydeden Memiş, “15 yıl öncesine kadar barbunya , fasulye , yeşil mercimek gibi ürünlerde kendi kendimize yeten ve nohut, kırmızı mercimek gibi ürünlerde de dünyanın en büyük ihracatçılarından olan Türkiye şuan tüm bakliyat ürünlerinde ithalatçı konumuna geldi. DIIB kapsamında alınan ve işlenen ürünlerin ihracatı ancak yapılabilmektedir. Ve yoğun olarak transit ticaret yapılmaktadır. Bu konuda acil önlemlerin alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
www.ekonomiajandasi.com

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,