Dolar 32,3433
Euro 35,1097
Altın 2.308,93
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Tasarruf eden yüzde 14, planlayan yüzde 29!

Tasarruf eden yüzde 14, planlayan yüzde 29!
17 Mart 2018 10:52
A+
A-

Kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı yüzde 13,6’ya çıktı. Araştırmaya göre yakın gelecekte tasarruf yapmayı planladığını söyleyenlerin oranı yüzde 29; gelecek 3 ay içinde tasarruf edeceğini söyleyenlerin oranı bir önceki döneme göre 2 puanlık artışla yüzde 16,6 oldu.

 

Beklenmedik durumlar ve çocuklar için aynı hassasiyet

Araştırma döneminde yakın gelecekte tasarruf yapmayı planladığını söyleyenlerin oranı yüzde 29; gelecek 3 ay içinde tasarruf edeceğini söyleyenlerin oranı bir önceki döneme göre 2 puanlık artışla yüzde 16,6 oldu. Öte yandan, tasarruf yapma gerekçeleri arasında en öne çıkan “Geleceğe yatırım” amacıyla tasarruf edenlerin oranı 2017’nin 4. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 9 puan geriledi ve yüzde 38 oldu. “Beklenmedik durumlara karşı güvence olması için” gerekçesi ise bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 17’den yüzde 24’e yükseldi. Çocukları için tasarruf yapanların oranı 2 puan düşüşle yüzde 24; ileriki bir dönemde yapacağı harcama için para biriktirenlerin oranı ise 4 puanlık yükselişle yüzde 14 oldu.

BES fonları yüzde 34 ile en çok tercih edilen araç

Düzenli tasarruf yapanların oranı 2017’nin dördüncü çeyreğinde yüzde 68 olarak önceki dönemle aynı seviyede kaldı. Düzenli tasarruf yapmayanlar arasında son 3 ay içinde tasarruf yapmış olanların oranı artarak yüzde 36’dan yüzde 42 oranına ulaştı. Gelecek 3 ay içerisinde tasarruf yapmayı planlayanların oranı ise aynı kaldı. “Geleceğe yatırım” ın alt gerekçeleri olarak ilk belirtilen gerekçeler içerisinde yüzde 40 ile “emekliliğimde / yaşlandığımda zor durumda kalmamak için” öne çıkıyor. Toplam belirtilen alt gerekçeler olarak da bu ifade ile birlikte “kimseye muhtaç olmamak için” ifadesi ilk sırada geliyor. “Çocuklarım için”in alt gerekçelerinde ise “çocuklarının eğitim masrafl arı için” yüzde 41 ile ilk sırada yer aldı. Beklenmedik olaylara karşı tasarruf edenlerin alt gerekçeleri içerisinde bu dönem de geçen dönem olduğu gibi yüzde 31 ile “ani sağlık sorunlarında kenarda birikmiş olması için” gerekçesi ilk sırada geldi.

Bu dönemde “bireysel emeklilik fonları” yüzde 34 ile en çok tercih edilen tasarruf aracı oldu. “Yastık altı altın ve nakit” geçen dönemden bu döneme en çok artış gösteren araç oldu. 7 puan artışla yüzde 23’e yükseldi.

“Yeterli gelirim yok” diyen 2 puan azaldı

Tasarruf edememe sebeplerinde “tasarruf edecek yeterli geliri olmadığını” söyleyenlerin oranı önceki döneme göre 2 puanlık düşüşle yüzde 82 olarak gerçekleşti. “Borçlarından dolayı” tasarruf edemeyenlerin oranı ise 3 puan artarak yüzde 12’ye ulaştı. Tasarruf yapamama sebebi olarak “gelir yetersizliği”ni belirtenlerin oranı 9 puan azalarak, yüzde 57’ye geriledi. Gelir yetersizliğinin alt gerekçeleri olarak “Temel giderlerden kaynaklı gelir yetersizliğini” gösterenlerin oranı ise önceki döneme göre 18 puanlık yükseliş kaydetti ve yüzde 83 oldu. “Çocuklara yapılan masrafl ardan dolayı gelir yetersizliği” alt gerekçesi ise bir önceki dönemle benzer seviyede kalarak yüzde 22’den yüzde 24’e yükseldi.

“Tasarruf alışkanlıklarının artması için çalışıyoruz”

ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Alper Gökgöz, sonuçları şöyle değerlendirdi:

“Türkiye’nin tasarruf açığını kapatma amacıyla ülkemizdeki tasarruf eğilimlerini ortaya koyduğumuz çalışmamızda 7 yılı geride bıraktık. Her dönem farklı etkilerin tasarruf alışkanlıklarını etkilediğini görüyoruz. 2017 dördüncü çeyrek TTEA sonuçları, bize gelecek kaygısının hala önemli bir tasarruf etme motivasyonu olduğunu gösteriyor. Diğer bir çarpıcı sonuç da gelecek üç ay içerisinde tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 16,6 iken, tasarruf yapamayan ve gelecek üç ay içerisinde bunu planlayanların oranı yükseldi ve yüzde 24,9’a ulaştı. Bu veri bize, önümüzdeki dönem daha önce tasarruf yapmayanların tasarruf yapmaya başlamasıyla tasarruf sahipliğinin artabileceğini gösteriyor. ING Bank olarak Türkiye’nin tasarruf bankası olma odağımızı, müşterilerimizin her zaman ve her yerde yanında olmamızı sağlayan ürün ve hizmetlerimizle destekliyoruz. Turuncu Damla gibi gelecek kuşaklara tasarruf alışkanlığını kazandıracak sosyal sorumluluk çalışmalarımızla da ülkemizin tasarruf açığının kapatılmasına destek olmayı sürdürüyoruz.”

REKLAM ALANI