Dolar 32,3296
Euro 35,0509
Altın 2.281,73
BİST 8.994,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

TANAP’a yerli boru

TANAP’a yerli boru
16 Ekim 2014 09:27
A+
A-

tanap torenAzerbaycan doğalgazını Avrupa’ya ulaştırmayı hedefleyen ‘Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ ana hat boru ihalesinde ipi 6’sı Türk 7 firma göğüsledi.

Çinli Baosteel Europe, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu dün imzayı attı.

TRANS Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) ana hat boru ihalesinin yüzde 80’ini Türk firmalar aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, TANAP’ın bir barış projesi olduğunu belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da “Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi kutluyorum. Çünkü açık bir ihaleydi. 18 firma farklı ülkeden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80’ini Türkiye’deki sanayiciler almış oldular” dedi. Kazanan firmalar Çinli Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ oldu.

İLK AŞAMADA 16 MİLYAR

Davutoğlu, dün TANAP Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri imza töreninde tarihi bir gün yaşandığını, örnek bir işbirliği olarak sürmekte olan TANAP’la ilgili yeni bir aşamaya gelindiğini bildirdi. Davutoğlu, “Belki on sene önce enerji piyasası gözlemcileri, bir gün böyle bir projenin hayata geçirileceğini söylemiş olsalardı, birçok kimse inanın inanmayabilirdi. Ama Türkiye ile Azerbaycan dostluğu öylesine güçlü bir dostluk ki hayal edileni gerçeğe dönüştürüyor” dedi. Projenin ilk aşamada 16 milyar metreküp, ikinci aşamada 2020 yılı gibi 22 milyar, 2023 yılı gibi 24 milyar, daha sonra da 33 milyar metreküpe çıkan kapasitesiyle dünya ve Avrupa enerji talebi açısından stratejik bir yere oturacağını belirten Davutoğlu, Güney Gaz Koridoru’nun bu anlamda hem enerji arzının çeşitlenmesinin, hem enerji jeopolitiği-jeoekonomisi açısından da yepyeni imkanlar sunacağını söyledi. Davutoğlu, “İlk aşamada 16 milyar metreküpün 6 milyar metreküpü, Türkiye’nin talebini karşılayacak şekilde 2018’de devreye girecek, 10 milyar metreküpü de inşallah Avrupa’ya 2019 yılında aktarılacak” dedi.

4 YILDA TAMAMLANACAK

Bakan Yıldız da, TANAP’ın da yer aldığı projenin dört ana halkası bulunduğunu, bunlardan ilkinin Hazar’da üretilen ve Gürcistan sınırına gelen hat, ikincisinin Gürcistan’dan gelen hat, üçüncüsünün ise Türkiye-Yunanistan arasındaki TANAP, dördüncüsünün ise Yunanistan’dan İtalya’ya giden hattan oluştuğunu anlattı. Bütün bu halkaların yapımıyla projenin tamamlanacağına işaret eden Yıldız, “Bunun tamamı 45 milyar dolar. Türkiye’de 21 ilden geçecek olan TANAP’ın şu anda önemli bir dönüm noktalarından birini yaşıyoruz” dedi.

Önce imza sonra selfie

Tören sonrası katılımcılar hatıra fotoğrafı da çektirdi. Borusan Mannesmann Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Bülent Demircioğlu ise, cep telefonunu çıkartarak Başbakan Davutoğlu ile selfie çektirmek istediğini söyledi. Davutoğlu da bu isteği kırmayarak kürsüden inmeden Demircioğlu ile selfie çektirdi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI