Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Süt Ürünleri için Rusya Kapısı aralaniyor

Süt Ürünleri için Rusya Kapısı aralaniyor
02 Ağustos 2013 06:37
A+
A-

süt

Avrupa Birliği’nin ardından Türk süt ve süt ürünlerine, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın kapıları da açılıyor.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD), ülkemiz süt ve süt ürünlerine Avrupa Birliği (AB) kapısını açan girişiminin ardından bu kez, Rusya-Belarus ve Kazakistan’a ihracatın müjdesini vermeye hazırlanıyor.

Türkiye, Sovyetler Birliği döneminden kalma yasaklar nedeniyle uzun süredir bu ülkelere süt ve süt ürünleri ihracatı yapamıyordu. Brüksel nezdindeki başarılı girişimleri ve lobi faaliyetleri ile süt ve süt ürünlerimizin AB’ye ihracatının önündeki 12 yıllık yasağın kalkmasında önemli rol üstlenen ASÜD’ün Rusya-Belarus ve Kazakistan’a yönelik ihracatın başlaması yönünde çeşitli Bakanlıklar ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar bugünlerde meyvesini vermeye başladı.  Üç ülkenin temsilcilerinden oluşan bir heyet, 11-22 Ağustos 2013 tarihleri arasında süt ve süt ürünleri sanayimizi yerinde görmek için Türkiye’de incelemelerde bulunacak. Süt ve süt ürünleri ihracatımızın başlaması açısından büyük önem taşıyan bu organizasyonu ASÜD üstlendi.

Üç ülkenin, 1 Ocak 2010’dan itibaren aralarında gümrük birliği alanı oluşturduklarını hatırlatan ASÜD Başkanı Harun Çallı, heyetin ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada; Rusya, Kazakistan, Belarus pazarlarına ihracat konusunda yaşanılan sıkıntıların da en kısa sürede çözüme ulaşacağına inandığını belirtti.

“Bu noktada ilk olarak, üç ülkenin oluşturduğu ortak gümrük birliği şartlarını karşılamamız gerekiyor” diyen Çallı açıklamasına şöyle konuştu:

“Türkiye’ye gelecek heyetin izlenimleri önemli.  Ancak ben, ihracatın başlamasına ve gerekli sertifikasyonlara ilişkin sürecin uzayacağına ihtimal vermiyorum. Her şeyden önce AB’ye tekrar ihracata başlayarak, süt ve süt ürünlerimizin kalitesini ortaya koyduk. Ayrıca bu üç ülke de Türkiye ile gıda ve tarım ticareti hacmini büyütmek istiyor. Öte yandan biz de bu ülkelere olan süt ve süt ürünleri ihracatımızı başlatmak istiyoruz. Yani, ortada karşılıklı bir durum var. Heyetin ziyaretinin ardından gerekli ihracat prosedürlerinin yerine getirilmesiyle birlikte bu yıl sonuna kadar 150-200 milyon dolar arasında bir ihracat potansiyeli gözüküyor. 2014 yılında bu rakamın çok daha fazla üzerine rahatlıkla çıkarız.”

REKLAM ALANI