Dolar 32,5766
Euro 34,7968
Altın 2.510,43
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Sürdürülebilirlikte Türkiye 41. sırada

Sürdürülebilirlikte Türkiye 41. sırada
07 Şubat 2014 07:23
A+
A-

Dünyanın en sürdürülebilir ülkesi İsveç. Sürdürülebilirlik sıralamasında İsveç’i, Avustralya, İsviçre, Danimarka ve Norveç takip ediyor. 59 ülkenin yer aldığı listede, Türkiye 41. sırada yer alıyor

Sürdürülebilirlikte Türkiye 41. sırada

 Sürdürülebilirlik alanında araştırmalar yapan yatırım grubu RobecoSAM her sene ülkelerin sürdürülebilirlik performansları üzerine rapor yayımlıyor. Şeffaflık, kamu politikaları, çevresel ve sosyal yönetişim, eğitim, enerji kullanımı ve ortalama yaşam süresi beklentisi gibi kriterleri dikkate alan rapor, bu doğrultuda ülkelere not veriyor.

Son rapora göre, dünyanın en sürdürülebilir ülkesi İsveç. Sürdürülebilirlik sıralamasında İsveç’i, Avustralya, İsviçre, Danimarka ve Norveç takip ediyor. 59 ülkenin yer aldığı listede, Türkiye 41. sırada yer alıyor. Listenin son beşini Rusya, Endonezya, Venezuela, Mısır ve Nijerya oluşturuyor.
Diğer gelişmiş ülkelerden farklı olarak, İsveç’in çevresel faktörlerde notları oldukça iyi. Ülke, yenilenebilir enerji kullanımı ve CO2 emisyonlarını aşağı çekmek açısından ön plana çıkıyor. Sosyal boyutta bakıldığında ise, İsveç isdihdama katılım, eğitim ve gelir eşitliği konularında oldukça iyi bir performans sergiliyor. Kurumsal altyapı ve yönetim konusunda da başarı seviyesi yüksek.

Sürdürülebilir İsveç ile listenin en altlarında yer alan Rusya arasında kısa bir kıyaslama yapmak gerekirse: Rusya yönetim unsurları açısından bir çok konuda düşük not almış; siyasi haklar, sivil özgürlükler, hukukun üstünlüğü, yolsuzluğun algılanması ve yaşlılık konuları bunların başında geliyor. Çevresel faktörlere bakıldığında, gerek CO2 emisyonları, gerek atık yönetimi, gerekse çevre politikaları açısından Rusya’nın başarılı bir performans gösterdiği söylenemez.

Yatırımcıların başlıca beklentisi, çevresel, sosyal ve yönetimsel unsurları içeren uzun vadeli stratejilerin hayata geçirilmesi. Bu beklenti, özellikle, son dönemde gündeme gelen ekonomik zorluklarla birlikte daha da güç kazanmış durumda. Yatırım çekmek isteyen her ülkenin sürdürülebilirlik basamaklarında ilk sıralarda olması şart.

REKLAM ALANI