Dolar 32,5552
Euro 34,8986
Altın 2.437,26
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ İLE ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN TASARRUF ETMEK MÜMKÜN

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ İLE ÇEVREYE ZARAR VERMEDEN TASARRUF ETMEK MÜMKÜN
18 Nisan 2022 19:39
A+
A-

Enspire‘da üretilen çözümler karbonsuz bir dünya vadediyor

Sürdürülebilir enerji ile çevreye zarar vermeden tasarruf etmek mümkün 

Karbonsuz bir dünya için sürdürülebilir çözümler ön plana çıkarken, yenilenebilir enerji kapasitesini artırmak ve enerji verimliliği uygulamalarını geliştirmek, atılacak adımların başında geliyor. Performansa Dayalı Sözleşmeler ile işletmelere sürdürülebilir enerji, verimlilik ve finansal yönetim olanağı sağladıklarını belirten Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Enspire Kreatif Enerji Çözümleri’nin sunduğu Performansa Dayalı Sözleşmeler sayesinde yatırımcıların ek bir finansmana ihtiyaç duymadan hem tasarruf ettiğini hem de yatırımlarını hayata geçirebildiğini söylüyor.

İnsan kaynaklı faaliyetlerin bir sonucu olan karbon emisyonu, son yılların en önemli gündem maddelerinin başında geliyor. Artan karbon salımı, diğer sera gazları ile beraber, küresel iklim krizinin ve buna bağlı olarak ortaya çıkan çevre felaketlerinin baş aktörü olarak öne çıkıyor. Sera gazı salımının ana nedenini ise fosil yakıtların hammadde ve enerji kaynağı olarak kullanılması oluşturuyor. Karbon nötr ekonomiye geçişte, yenilenebilir enerji kapasitesini artırmak ve enerji verimliliği uygulamalarını geliştirmek atılacak en önemli adımlar arasında yer alıyor.

Yeşil Mutabakat Eylem Planı ve yakın dönemde Türkiye’nin de taahhütlerini devreye aldığı Paris İklim Anlaşması, tüm sektörleri enerji verimliliği yatırımlarını maksimum değere çıkartmaya zorluyor.  

“Sanayicinin atacağı adımlar da çok önemli”

Sürdürülebilir enerjide en önemli adımlardan biri enerji verimliliğini artırmak” diyen Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, “Enerji verimliliğini artırmak tüm sanayi kuruluşlarının önceliği olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Paris İklim Anlaşması ile birlikte karbonsuz ekonominin Türkiye’nin gündeminde daha çok yer bulacağını kaydeden Kaya, “Bu anlaşma ile ülke olarak küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutma amacımıza katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu, beraberinde büyük önemde bir kararlılık getiriyor. Burada kamunun alacağı önlemler kadar sanayicilerimizin atacağı adımlar da çok önemli” diye konuştu.

Enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerjiyi odağına alan Enspire Kreatif Enerji Çözümleri’nin iş ortağı olan ESCO’lar ile birlikte ortaya koyduğu Performansa Dayalı Sözleşmeler’in iklim krizinin çözümü için önemli bir çıkışı noktası olduğunu söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti: “Performansa Dayalı Sözleşmeler ile enerji giderlerinden elde edilen tasarrufları kullanarak, tasarımdan finansmana, devreye alma ve işletmeye kadar tek sözleşmeyle tüm süreci yöneterek işletmelere tasarruflarını garanti altına alma ve risklerden ziyade performansa odaklanma imkânı sağlıyoruz. Ayrıca, iklim krizine dur demek için üretim yapan her fabrikanın sadece enerji verimliliği ve yerinde (dağıtık) enerji yatırımları yapması değil, bunu karbonsuz veya düşük karbonlu halde yapması önemli. Burada zorunlu olarak yatırımlar ve teknolojik değişiklikler gündeme geliyor. Bu yatırımların önemli bir kısmı, kendi kendini finanse edecek şekilde ESCO yöntemi ile gerçekleştirilebiliyor.”

REKLAM ALANI