Dolar 32,3433
Euro 35,1097
Altın 2.308,93
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Şubat ayında ekonomi dünyasında yaşananlar

Şubat ayında ekonomi dünyasında yaşananlar
06 Mart 2014 07:05
A+
A-

MTM 2014 Şubat ayı ekonomi gündemi görseliŞubat ayının ekonomi gündemi açıklandı… Medya Takip Merkezi (MTM)’nin, ayın ekonomi haberlerini inceleyerek hazırladığı raporda, basına en fazla konu edilen olay ve gelişmelerin başında Merkez Bankası yer alırken, enflasyon ile ilgili çıkan haberler de kamuoyu gündeminde yer aldı.

Ocak ayında meydana gelen ekonomideki dalgalanmalar, Şubat ayında da devam etti. Merkez Bankası’nın Ocak ayında Türk lirasının, dolar karşısında değer kaybetmemesi için faiz oranını yüzde 5.5 gibi büyük bir oranda artırarak yüzde 10’a çıkarması, Ocak ayında tarihi rekorlar kırarak 2.39 liraya kadar çıkan doların ateşini Merkez Bankası’nın şok faiz artışı söndürdü. Merkez’in politika faizini yüzde 5.5 gibi büyük bir oranda artırarak yüzde 10’a çıkarması, TL’deki değer kaybını durdurdu.

Şubat ayında Ocak ayının enflasyon verileri açıklanırken, Ocak ayı enflasyonunun aylık yüzde 1,72 ile beklentileri aşması, ekonomi basınına sık konu edilen haberler arasındaydı.

Medya Takip Merkezi’nin gazete, dergi, televizyon kanalı ve internet medyasını kapsayan raporuna göre, Merkez Bankası Şubat ayında çeşitli konularla 19 bin 173 haber ile ekonomi gündeminde yer aldı.

TÜSİAD’DAN CUMHURBAŞKANI GÜL’E MEKTUP

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın, internet düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yazdığı mektup ve mektuptaki  ”İdarenin yargı organı yerine karar vermesine yol açacak bu düzenleme, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkelerini zedeleyecektir” sözleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD’a yönelik eleştirisi, ekonomi gündeminde sıkça yer alan konular arasındaydı.

FED’DEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

FED analistleri, önde gelen 15 gelişmekte olan ülkede ekonomik kırılganlığı ölçen bir endeks oluşturdu. Bu değerlendirmede, en kırılgan ülke olarak Türkiye’nin açıklanması, ekonomi basınında sıkça yer aldı. FED, gelişmekte olan ülkelerdeki finansal piyasalarda satış dalgasına yol açmış olabileceğini kabul ederken, Türkiye, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin ise kendi uyguladıkları politikalar ile dış müdahalelere karşı kırılgan duruma düştüklerini belirtmesiyle gündemde yer edindi. FED ayrıca, 2008 yılında ekonomik krizi öncesi gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarının tam metnini yayınlamasıyla da ekonomi haberlerine konu oldu.

BAKANDAN FED AÇIKLAMASINA ELEŞTİRİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelişmekte olan 15 ülkeye yönelik analizinde, Türkiye’yi ekonomisi en kırılgan ülke olarak değerlendirilmesini eleştirdi. Bakan yaptığı açıklamasında, “Türk ekonomisi anlamında bir loto tahmincisi gibi kur, faiz, enflasyon, cari açık diye bu rakamlara bakmaktansa, ekonomisinin geneline bakmak lazım. Genele bakıldığında Türk ekonomisi, bütün göstergelerinde önümüzdeki süreçte çok daha olumlu hale geleceği sağlıklı bir yapıya sahiptir” sözleri ekonomi gündemi arasında yer aldı.

ŞUBAT AYINDA BORSA HAREKETLİ GEÇTİ

Şubat ayında internette yayınlanan ses kayıtlarının, seçim öncesi siyasi atmosferin gerginleşmesi ve Ukrayna’daki siyasi gelişmeler piyasaları olumsuz etkiledi. Dolar, Şubat ayında en yüksek seviyesini görerek zirve yaptı. Uzun bir süredir 2.20 TL’nin altında seyreden dolar,  Şubat ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ve Başbakanlık tarafından yalanlanan telefon konuşmasının internette yayılmasının ardından yükselişe geçti. Yükseliş Euro’ya da yansıdı. Siyasi gündemdeki hareketlilik, faiz cephesinde de hareketliliğe neden oldu. Faizler Şubat ayında, iki senenin zirvesine görerek rekora imza attı.

İHRACAT ARTIŞ GÖSTERDİ

Şubat ayında Ocak ayı ihracat verileri açıklanması ekonomi gündeminde yer aldı. İhracat 2014 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.6 oranında artışla 12 milyar 473 milyon dolara, ithalat yüzde 2.6 oranında artışla 19 milyar 292 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşıla oranı

yüzde 61.1’den yüzde 64.7’ye çıktı. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) ihracatı, bu yılın ocak ayında

geçen yılın aynı ayına göre 13,7 artarak 5 milyar 493 milyon dolara yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan verilere göre, AB’nin ihracattaki payı 2013’ün Ocak ayında yüzde 42,1 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 44’e yükseldi. AB’ye yapılan ihracat, aynı aylar karşılaştırıldığında yüzde 13,7 artarak 5 milyar 493 milyon dolara çıktı. En fazla ihracat yapılan ilk üç ülke sırasıyla; Almanya, Irak ve İngiltere oldu.

Rusya’dan yapılan ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.2 artarak 2 milyar 449 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya’yı sırasıyla 2 milyar 78 milyon dolarla Çin, 1 milyar 552 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 37 milyon dolarla ABD takip etti.

MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:

–       Akbank, Brand Finance’ın gerçekleştirdiği “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası-2014” araştırmasında 3’üncü defa “Türkiye’nin En Değerli Banka Markası” oldu.

–       Gıda fiyatlarındaki spekülatif hareketler, ocak enflasyonunu uçurdu. TÜFE yüzde 1.72, ÜFE ise 3.32 arttı. Enflasyonu gıda fiyatları yukarı çekerken, en yüksek düşüş yüzde 7.59 ile giyimde gerçekleşti.

–       Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin aralık ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayımlanan verilere göre ciro endeksi Aralık 2013’te bir önceki aya göre yüzde 19.17’lik artış göstererek 174 puana çıktı.

–       Yüzde 9.6 artışla 12 milyar doları aşan ihracatta Cumhuriyet tarihinin ocak ayı rekoru kırıldı. Bu dönemde en fazla ihracatı, 1 milyar 589 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü yaptı.

–       Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 2014 yılı öncesinde aldığı kararlar çerçevesinde kredi kartı harcamalarına getirdiği sınırlamalar bugün itibarıyla başlıyor. Tüketicilerin hayatını değiştirecek uygulamalar, kredi kartı kullanımını önemli oranda etkileyecek. Ucuz ürünlerde bile 10-12 taksite kadar çıkan alışverişler artık ya 9 taksitte sınırlı kalacak ya da sadece “peşin” ödenecek.

–       Janet Yellen dün 8 sene başkanlık yapan Ben Bernanke’den bayrağı devralarak Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarihinin ilk kadın başkanı oldu.

–       Otomobil satın alırken peşinat ödeme zorunluluğu başladı. Buna göre fiyatı 50 bin liraya kadar otomobillerde yüzde 30 peşinat ödenecek. Kredi vadesi ise 48 ayla sınırlandırıldı.

–       Üretim bölgelerinde depolardan çıkışı süren patatesin perakende fiyatı, geçen haftadan bu – yana 3,5 liradan 2,5 liraya düştü.

–       Türk Telekom, 2013 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde grubun gelirleri hem sabit hem de mobil tarafta artış göstererek 13.2 milyar TL’ye ulaştı.

–       Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Teknosa’nın 2013’te yüzde 27’lik büyüdüğünü açıkladı.

–       Vodafone Türkiye, 2013-14 mali yılının üçüncü çeyreğinde veri gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 arttırdı.

–       TOFAŞ, Avrupa pazarlarındaki daralmaya rağmen bir önceki yıla oranla yüzde 3 artışla 160 bin adet araç ihracatı gerçekleştirirken, 2013 yılını, net satış gelirlerinde 7 milyar lira, net kârda ise 434 milyon lira seviyesinde tamamladı.

–       Halkbank’ta Genel Müdür koltuğuna, Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun getirildiği bildirildi.

–       Kuzey Kıbrıs Turkcell, saniyede 150 Mbps’e varan 4G mobil internet hızını adada denemeye açtı.

–       Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, ocakta yolcu trafiğinde yüzde 22’lik rekor artış yaşandığını açıkladı.

–       Geçtiğimiz üç yılda Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı seçilen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2013’te yolcu sayısını yüzde 27 oranında artırarak, bir kez daha kendi kategorisinde Avrupa’nın en hızlısı oldu.

–       Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi Aralıkta sürpriz yaparak yüzde 7.1 artış kaydetti.

–       Türk Hava Yolları (THY), uluslararası alanda yeni bir anlaşmaya daha imza attı. ABD’li uçak motoru üreticisi Pratt&Whitney, THY’ye ait 25 adet A321 tipi uçakta International Aero Engines (IAE) tarafından üretilen motorların kullanılması için 560 milyon dolar tutarında anlaşma yapıldığını açıkladı.

–       Merkez Bankası, 2013 Ödemeler Dengesi verilerini açıkladı. Buna göre 2013 yılı cari işlemler açığı, bir önceki yıla göre 16 milyar 507 milyon dolar artarak 65 milyar 4 milyon dolara yükseldi.

–       Türk Patent Enstitüsü’nün ‘2013 yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar’ sıralamasında Koç Topluluğu’nun 4 şirketi ilk 10’da yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

–       Türk Traktör, geçen yıl New Holland ve Case IH markalarıyla toplam 38 bin 530 adetle üretim rekorunu kırdı.

–       Bosch, Bursa’daki üç fabrikasının artan üretim ve lojistik ihtiyaçlarına yönelik 9 milyon euro yatırımla Malzeme Akış Merkezi kurdu.

–       eBay’in Türkiye iştiraki GittiGidiyor.com, 2013’ü yüzde 69’luk bir büyümeyle kapattı.

–       Halkbank, 2013 yılını 2 milyar 751 milyon TL net kâr ve yüzde 21 özkaynak kârlılığı ile tamamladı.

–       Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olan Emlak Konut GYO, 2013 yılı net kârını ikiye katladı.

–       İşsizlik Kasım 2013’te önceki yılın aynı ayına göre 0.5 puan artarak yüzde 9.9 oldu.

–       Sunexpress, 2014’te dev yatırım kararı aldı. Lufthansa ve Türk Hava Yolları’nın ortak kuruluşu olan SunExpress, 40 tanesi kesin 10’u opsiyonlu olmak üzere filosuna 50 yeni uçak katma kararı aldı.

–       Şekerbank’ın yılsonu net kârı 210 milyon TL oldu. Kredi hacmini bir önceki yıla göre yüzde 34 artırarak 13.5 milyar TL’ye ulaştıran bankanın, aktif büyüklüğü de 18.7 milyara yükseldi.

–       ASELSAN’dan Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamaya göre, ASELSAN ile TUSAŞ arasında Genel Maksat Helikopteri programı ile ilgili olarak imzalar atıldı.

–       İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 25. Vergi Haftası kapsamında düzenlediği törende en çok vergi veren mükellefler ödüllendirildi. 2012 yılının Gelir Vergisi rekortmenleri arasında yer alan Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding Yönetim Kurulu

–       Başkanı Mustafa Koç ve Suna Kıraç, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından ödüle layık görüldü.

–       Denizbank’ın 2013 yılı konsolide net kârı, 2012’ye göre yüzde 40 oranında artarak 1 milyar 11 milyon TL oldu.

–       Finansbank’ın 2013 yılı net kârı 734 milyon TL oldu. Bu dönemde bankanın kredileri de 2012’ye göre yüzde 17 oranında artarak 42.9 milyon TL’ye yükseldi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI