Dolar 32,3583
Euro 34,9921
Altın 2.326,20
BİST 9.112,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Staj ilanları ayda yüzde 120 oranında arttı

Staj ilanları ayda yüzde 120 oranında arttı
20 Mart 2014 08:10 | Son Güncellenme: 20 Mart 2014 08:11
A+
A-
ozlem demirci duyarlar_logolu

 En çok staj imkanı bilişimde

 Gerek akademik gerekse mesleki eğitimin önemli bir parçası olan staj için, bahar ayı itibariyle öğrencilerin arayışları başlarken, şirketlerin stajyer ilanlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Eleman.net’in rakamlarına göre aylık bazda yüzde 120 artan stajyer ilanları, geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdi. En çok staj yayınlayan sektör ve departman ise bilişim oldu.

Bahar aylarıyla beraber, eğitim sezonunun sonuna yaklaşılırken, öğrencilerin staj arayışları da artıyor. Bu dönemde özellikle kurumsal şirketlerin stajyer ilanlarında da önemli bir artış göze çarpıyor.

Eleman.net’in rakamlarına göre, stajyer ilanlarında şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 120 artış yaşanırken, stajyer ilanları yıl bazında da dikkate değer bir artış kaydediyor. 2013 yılında Eleman.net üzerinden verilen staj ilanı 1.370 olurken, bir önceki yıla göre yüzde 20’lik bir artış söz konusu oldu.

Eleman.net’in son bir yıllık rakamlarında göre en çok staj ilanı yayınlayan sektör yüzde 29,4 ile bilişim sektörü ve alt dalları. Onu mali müşavirlik, reklamcılık ve eğitim sektörleri izliyor. Departman olarak da bilişim departmanı ilk sırada yer alıyor. Öğrencilerin en çok staj başvurusu yaptığı sektörlerin başında yüzde 46 ile yine bilişim sektörü geliyor. Diğer sektörler de dahil olmak üzere, en çok staj başvurusu yapılan departman ise yüzde 34,4 ile bilgi teknolojileri departmanı oldu.

Öğrencilere önemli tecrübe fırsatı

Staj döneminin öğrenciler açısından okulda edindiği bilgileri pekiştirmesi açısından oldukça önemli olduğuna değinen Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktanın, bu sürecin mümkün olduğunca verimli geçirilmesi olduğunu söyledi. Duyarlar “ Zaman zaman stajyerlerin, staj süreleri boyunca yaptıkları niteliksiz işlerden şikayetçi olduklarını gözlemliyoruz. Ancak yapılan işin içeriği ne olursa olsun, en alt aşamadan başlayarak, tüm süreçlere mümkün olduğunca dahil olmak, stajın verimli geçmesini sağlayacaktır” dedi.

Özlem Demirci Duyarlar, fotokopi çekmek, faks göndermek gibi stabil ofis işleriyle uğraşmanın öğrenci için büyük bir kayıp olmadığını aksine; iş hayatına alışması, departmanlar arasındaki iletişimi gözlemlemesi ve iş disiplini edinilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.

Açılan pozisyonlar için stajyerlere öncelik

Öğrencilere staj süresi boyunca kendilerine verilen görevleri, istenen süre içerisinde doğru ve eksiksiz bir şekilde yerine getirmelerini öneren Özlem Demirci Duyarlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birçok firma eleman ihtiyaçlarında daha önce kurumlarında stajyer olarak görev almış ve performanslarını birebir gözlemledikleri adaylara öncelik tanıdıkları için, adayların bu süreçte yetenek ve yatkınlıklarını en iyi şekilde yansıtmaları kariyer fırsatları açısından oldukça büyük avantaj sağlayacaktır.”

 

En Çok Stajyer İlanı Yayınlayan Sektörler Yüzde

(%)

Bilgisayar / BT / Internet 29,4
Mali Müşavirlik 14,1
Reklamcılık 8,5
Eğitim 5,8
Danışmanlık 4
Elektrik ve Elektronik 3,3
İnşaat 3
Turizm 2,9
Sigortacılık 2,7
Tekstil 2,7

 

En Çok Stajyer İlanı Yayınlanan Bölümler Yüzde

(%)

Bilgi Teknolojileri 22,2
Muhasebe 18,2
Grafik / Tasarım 7,6
Eğitim 4,6
Reklam 3,3
Acente 2,7
Elektronik Ticaret 1,8
Basın Yayın 1,7
Teknik Servis 1,4
Halkla İlişkiler 1,3

 

En Çok Staj Başvurusu Alan Sektörler Yüzde

(%)

Bilgisayar / BT / Internet 46
Mali Müşavirlik 11,3
Reklamcılık 6,7
Danışmanlık 5,2
Eğitim 3,9
Medya 2,4
Hizmet / İşletme Servisi 2,2
Yayıncılık 2,1
Turizm 2,1
İnşaat 2

 

En Çok Staj Başvurusu Alan Bölümler Yüzde

(%)

Bilgi Teknolojileri 34,5
Muhasebe 13,8
Grafik / Tasarım 8,5
İnsan Kaynakları 4
Eğitim 3,3
Elektronik Ticaret 2,9
Basın Yayın 2,5
Reklam 2
Acente 1,9
Teknik Servis 1,1

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: